TULL OG TØYS: Falske nettsider vil ofte være opprettet som samfunn, ettersom de ikke kan bruke merkevaren de misbruker. Sjekk også om siden har blitt verifisert av Facebook, sier ekspertene. Foto: Datahjelperne.no

Slik tjener de penger på Facebook-svindel

Falske artikler og Facebook-sider misbruker kjente verkevarer og bruker deg for å tjene store summer. Slik gjør de det.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Internett har skapt en ny arena for små og store bedragere, og veien til penger er blitt kort for disse bløffmakerne.

Stadig dukker det opp nye Facebook-sider som hevder å være kjente merkevarer som Ikea, Elkjøp og Eplehuset. Det ikke alle vet er at de tjener penger på at du liker, kommenterer og deler en falsk side – selv om du selv ikke blir svindlet for penger.

Les også: Inger Lise Rypdal misbrukt i falsk nettreklame

Datablogger i Datahjelperne.no, Jørund Heimholt, har skrevet omfattende om svindlernes metoder, og forteller til VG at bakmennene tjener penger på deg og informasjonen du deler.

– Det vanligste nå er at de lager falske Facebook-sider med innlegg hvor du kan vinne noe, eller kjøpe noe for en svært billig penge, gjerne en iPhone eller Samsung til under femtilappen. De vil at du liker, kommenterer og deler – og der har bakmennene allerede tjent penger.

I det man liker, kommenterer og deler et innlegg genererer det masse trafikk til den falske siden, og flere tusener gjør det samme. Det er her bakmennene kan håve inn store summer.

Informasjonen man har delt samles nemlig i en database: Navn, telefonnummer og e-postadresse fra flere titusener samles, og selges videre til andre svindlere.

Les også: Pass deg for falske «VG»-artikler

VANSKELIG Å TA SVINDLERNE: Sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik forteller at det vanskelig for merkevarene som utnyttes å beskytte seg fullstendig mot svindel som dette. Foto: Jan Petter Lynau VG

Vanskelig å beskyttes mot

Sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik forteller at det er flere andre måter svindlere tjener penger på.

– Noen tjener penger på reklamevisninger på falske sider, noen tjener penger på henvisninger til tjenester, som for eksempel gambling, som besøkende peiles videre til og noen tjener penger på å ta imot betalinger, gjerne for varer eller tjenester du ikke nødvendigvis får.

Sikkerhetsekspert: 5 ting du aldri bør dele på Facebook

Stangvik forteller at det vanskelig for merkevarene som utnyttes å beskytte seg fullstendig mot svindel som dette.

– De kontakter selvfølgelig Facebook og andre som henviser brukere til svindelsidene, men grunnet måtene de deles på er dette tidkrevende – og det dukker gjerne opp nye i samme sekund som gamle henvisninger fjernes.

Svindlerne er også ofte vanskelige å ta ettersom de er registrert på firmaer i utlandet: Dubai, Kypros og England er blant landene som er vanlig.

– Norske myndigheter kan i liten grad gjøre noe, utover å eventuelt videreformidle kontakt med politi eller relevante organisasjoner i områdene hvor tjenestene leveres fra, sier Stangvik.

Så du denne? Fått en telefon fra «Microsoft» du også?

Falske VG-artikler

KOPIERER VG: De siste årene har nettsider som denne, som utgir seg for å være VG, med link til en abonnementstjeneste, florert på nettet.

Bakmennene kan ifølge både Stangvik være hvem som helst: Datakyndige, dataukyndige. Skurker eller ellers normale mennesker.

Falske artikler fra kjente nettsteder, som blant annet VG, har også blitt svært vanlig. Blant de siste var to artikler: Én hvor du kunne kjøpe en iPhone til 1 krone, og én hvor VG og en rekke kjente kvinner ble misbrukt i falsk reklame for hudpleiekremer.

På spørsmål om hvordan man unngår slike svindler svarer Stangvik slik:

– Still deg selv spørsmålet om det er sannsynlig at VG sender deg til et nettsted hvor du kan vinne en iPhone, eller et kosttilskudd for den saks skyld. Og er det sannsynlig at banken din sender deg en e-post eller ringer deg for å be om passordet ditt?

– Les lenken i toppfeltet i nettleseren. Er du inne på en side som ser ut som VG for eksempel, så skal det stå «www.vg.no» helt først i lenken. Samtidig bør du passe på at du har oppdatert antivirusprogram.

Slik ser du om en side er falsk:

• Sjekk om Facebook-siden er verifisert av Facebook, altså har de et blått merke etter merkenavnet.

• Sjekk hvor lenge siden har eksistert. Har den eksistert i kun én dag eller to kan du være ganske sikker på at siden er falsk.

• Se hvor mange «likes» eller følgere siden har. De store, kjente varemerkene har ofte flere hundre tusen likes.

• De falske sidene vil ofte være opprettet som et «samfunn» – dette fordi de ikke kan bruke merkevaren som de misbruker.

• Ofte vil det stå «NO», «Norge» eller «Norway» bak firmanavnet.

• Falske sider kan sjeldent vise til en hjemmeside, og har heller ikke skrevet kontaktinformasjon i form av e-postadresser og telefonnummer som faktisk leder til det aktuelle varemerket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder