KOMMER DET NOE NYTT? I kveld norsk tid går startskuddet for årets utgave av Apples utviklerforum Apple Worldwide Developers Conference. Det er ventet at Tim Cooke og Apple tar opp kampen mot Spotify og Tidal. Foto:Robert Galbraith,Reuters

Apple-konferanse starter mandag: Tar Apple opp kampen med Spotify og Jay Z?

Ekspertene tror at Apple vil lansere en ny musikkstrømmetjeneste under utviklerforumet mandag kveld

 • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

Da iPod-en kom på markedet, ble Apple toneangivende og markedsledende i måten vi kjøpte og hørte på musikk.

I løpet av de siste årene har trenden snudd, og nå laster man ikke lenger ned like mye musikk som tidligere.

Når startskuddet for Apple Worldwide Developers Conference går i kveld, tror ekspertene at selskapet vil gi en smakebit sin egen musikkstrømmetjeneste for å ta opp kampen med Spotify og Tidal.

– Apple har tjent gode penger på musikknedlasting i iTunes, men det er Spotify og andre strømmetjenester det store flertallet bruker. Det er på høy tid at de kommer med en egen tjeneste, sier Kurt Lekanger, fagredaktør hos teknologinettstedet Tek.no til VG.

Presset øker på Apple

I 2014 punget Apple ut tre milliarder kroner for selskapet Beats International. Selskapet er mest kjent for hodetelefoner, men med på kjøpet fikk de Beats sin strømmetjeneste.

Les også:Oppkjøpet som kan endre musikkbransjen

Da VG testet musikkstrømmetjenester, fikk Beats terningkast 4. Hvordan konkurrentene Spotify og Wimp gjorde det, kan du se her.

Teknologiekspert Magnus Brøyn sier til VG at oppkjøpet ble gjort for å skaffe seg strømmeteknologien, ikke hodetelefonene de er mest kjent for.

– Det har vært mange spekulasjoner, og det er stor grunn til tro at det skjer noe på strømmefronten. Det har man ventet på lenge, og det har skjedd mye i det siste kvartalet som har økt presset på Apple. Oppkjøpet av Beats by Dre var med utgangspunkt i en strømmetjeneste, understreker han.

Den amerikanske superstjernen Jay Z kjøpte den norsk/svenske musikktjenesten Wimp tidligere i år, og relanserte den i USA 30. mars som Tidal.

Dette økte presset på Apple til komme med sin egen strømmetjeneste, mener Brøyn.

– Det har man ventet på lenge, og det har skjedd mye i det siste kvartalet som har økt presset på Apple.

Spotify er den største strømmetjenesten på markedet, mens Tidal foreløpig ikke har hatt den suksessen i USA som man forventet.

Per i dag så har strømmetjenesten Spotify hele 86 prosent av markedet i USA. Apples iTunes er tilsvarende store på verdensbasis på nedlastet musikk.

– Jeg kan vanskelig se for meg at de lanserer en tjeneste som er dyrere enn Spotify, og de har ingen grunn til å legge seg under. Tidal har priset seg ut av markedet, og Apple vil helt sikkert legge seg under de i pris, sier Brøyn til VG.

Den amerikanske avisen Wall Street Journal spekulerer i at prisen på abonnementstjenesten skal være på 10 dollar i måneden.

Fagredaktøren i Tek.no sier at Apple-brukere blir sett på som trofaste, men tror Apple vil få det vanskelig å «stjele» kunder fra konkurrentene.

Apple-brukere omfatter jo nye produkter selskapet kommer med, men Spotify er etablert og «alle» bruker det, så det vil ikke være lett for Apple å komme inn på markedet så sent som de gjør. Det kan jo hende at Apple gjør noe nytt som skiller de fra konkurrentene, sier Kurt Lekanger.

Kommer det en vanntett iPhone 7? Lekanger sier at tjenesten, dersom den kommer, ikke vil bli lansert i Norge med det første.

– Det vil nok rulles ut i USA og de største landene først, og Norge etter hvert. Det er mye musikkrettigheter som må avklares ved tjenester som dette.

Norske eksperter om smartklokken: Den her trenger du ikke

Magnus Brøyn tror at en eventuell strømmetjeneste vil bli lansert for fullt i forbindelse med lanseringen av neste generasjons iPhone, men at det innen kort tid kan komme en smakebit på tjenesten.

– Det kan være en delt lansering. De kan ha en lasering innenfor iTunes nå, og utvide den når lanseringen av iOS9 kommer, sier han.

iOS 9 og OS X 10.11

Tek.no tar det for gitt at iOS 9 og OS X 10.11 lanseres, men skriver at forbedringene ikke kommer til å være av det «flashy» slaget, men heller at det er snakk om ytelsesforbedringer.

– Det vi trolig kommer til å få se, er et oppdatert kontrollpanel for både iOS og OS X som kan minne om Googles tjenester der e-post, kalender og kontakter er tettere integrert gjennom sky-intelligens. Dermed blir dette en mer dynamisk tjeneste enn hva det er i dag, skriver nettstedet.

Ny Apple TV?

Det spekuleres nå i at det vil komme en ny Apple TV. Frem til nå har ikke boksen åpnet for høyere oppløsningen enn full HD. Brøyn tror den nye vil legge til rette for 4K-titting.

– Så langt har det kommet fire generasjoner uten at det egentlig har kommet noe nytt. Apple TV leverer ikke i mer enn Full HD, så det er opplagt at de ønsker å gjøre noe med dette.

Ifølge tek.no peker mange piler i retning av introduksjon av live-strømning av TV-kanaler i en satsing som ønsker å ta innpå kabelselskapene – til å begynne med i USA. Men det siste er at dette visstnok fremdeles ikke er helt på plass, og har måttet skyves ut fra konferanseprogrammet.

Det er også ventet at Apple TV-en vil bli et sentralt kontrollsystem for Homekit. Teknologien vil kunne gi deg en rekke smarte applikasjoner for husholdningen som f.eks. rom- og miljøsensorer, muligheten til å overvåke luftkvalitet, temperatur, luftfuktighet og lignende. Teknologien vil la smart-dingser fra ulike produsenter kommunisere via en felles plattform, skriver tek.no.

Les også

 1. Susanne Sundfør: – Bra at Tidal prøver

  Årets mest populære norske artist ønsker den nye streamingtjenesten Tidal velkommen.
 2. Tidal tryner i USA

  Interessen for strømmetjenesten Tidal er en synkende kampestein i USA; Tidal-app-en er nå ikke å finne blant de 700 mest…

Mer om

 1. Apple

Flere artikler

 1. Amerikansk storavis: Apple angriper Spotify

 2. Tirsdag åpner Apple Music

 3. Tidal tryner i USA

 4. Prince trekker musikken sin fra strømmetjenester

 5. Vi har prøvd Apples nye musikktjeneste

Fra andre aviser

 1. Apple Music kommer 30. juni

  Aftenposten
 2. 5 ting vi vet om Apples nye strømmetjeneste for musikk

  Aftenposten
 3. Er det noe vits å laste ned Apple Music?

  Bergens Tidende
 4. Tidal vil satse videre i Norge

  Aftenposten
 5. Tidal har 770.000 brukere

  Aftenposten
 6. Indignerte artister

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no