KAN VÆRE LIVSFARLIGE: Magneter i hodetelefoner kan være livsfarlige for pasienter med pacemaker eller hjertestarter viser ny forskning. Foto: Reuters

Hodetelefoner kan være farlig for pacemakere

(VG Nett) Hodetelefoner som brukes med mp3-spillere kan forstyrre pacemakere eller hjertestartere og skade pasientene.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Amerikanske forskere la nylig frem en ny rapport på et møte for American Heart Assiciation i New Orleans. I rapporten kommer det frem at mp3-spillere kan være farlig for personer med pacemakere. Det er ikke mp3-spilleren i seg selv som er farlig, men små, sterke magneter i hodetelefonene.

Ifølge forskerne kan magnetene skade pacemakeren hvis de er nærmere enn 3 centimeter fra apparatet.

Les også: Mulig for hackere å stanse pacemakere.

Stor undersøkelse

Studien har tatt for seg åtte typer hodetelefoner, inkludert propper og headset, og testet disse opp mot seksti pasienter med pacemaker eller hjertestarter.
Forskningen er utført at Medical Device Safety Institute på Beth Israel Medical Center i Boston.

Verre for hjertestartere

Hodetelefonene ble plassert på brystet til pasientene. Hos 16 av pasientene utløste hodetelefonene forstyrrelser på apparatet, og forstyrrelsene var dobbelt så hyppig på testpersonene med hjertestartere som på de med pacemakere.

En pacemaker sender elektriske impulser til hjertet for å øke eller senke hjerterytmen. Magneten i hodetelefonene kan få pacemakeren til å sende impulser uavhengig av hvordan hjerterytmen er. Dette kan føre til at pasientene får hjertebank eller feil hjerterytme, sier forskerne ved Beth Israel Medical Center til Reuters.

- Kan ignorere unormal rytme

En hjertestarter sender signaler til hjertet om å stabilisere rytmen hvis hjertet slår for raskt eller for sakte. En magnet kan deaktivere hjertestarteren slik at den ignorerer unormal hjerterytme i stedet for å sende et slektrisk støt for å normalisere rytmen.

Ifølge forskerne skal pacemakerene og hjertestarterene ha gått tilbake til normal drift etter at hodeltelefonene ble fjernet.

- Kan lytte til musikk

- Det som er viktig å få frem er at pasientene kan bruke hodetelefoner på vanlig vis. De kan lytte til musikk og ha hodetelefonene i eller rundt øret, men de bør ikke ha hodetelefonene i nærheten av det elektriske utstyret, sier Dr. William Maisel til Reuters.

- Ikke bruk skjortelommen

Pasienter med pacemaker eller hjertestarter bør derfor ikke ha hodetelefonene i en skjortelomme eller i en jakkelomme nær brystet, sier Maisel.

- Bluetooth ufarlig

Under møtet ble det også lagt frem studier som viser at den trådløse standarden Bluetooth, som ofte brukes i mobiltelefoner, ikke påvirker pacemakere eller hjertestartere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder