GODT VALG: Olympus OM-D E-M10 er blant årets beste kompakte systemkamera, mener Lyd og Bilde. Foto:Produsenten,

Snart tid for å planlegge julegavene?: Her er årets beste kamera-kjøp

Det finnes flust av ulike kamera å velge mellom, og prisene varierer enormt. Sjekk de beste kjøpene her.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Med en smartmobilen i lommen, har alle et kamera lett tilgjengelig. Da blir et ekstra kamera overflødig, tenker mange. Og salget av kompaktkameraer har falt som en stein de siste årene.

Men salget av de dyrere avanserte kompaktene, og de vanntette allværskameraene holder stand. Det forteller oss at billedkvalitet og spesielle egenskaper fremdeles er etterspurt.

Her får du oversikten over hvilke kamera du bør velge, ut fra ditt behov.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2014.

Sjekk også årets beste TV-kjøp

De ulike kameratypene

Kompaktkameraer – fra 1.000 kroner

Markedet har talt, og styrer unna de billigste kompaktkameraene. De tar i stedet bilder med mobilen, som er det nye kompaktkameraet. Da står tre typer kompaktkameraer igjen som vinnere: Allværskameraene, superzoom og proffkompakter. Den førstnevnte kategorien starter på 2.000 kr., og er vanntette og støtsikre kameraer med god billedkvalitet som tåler det meste. Superzoomkameraene er større, ligner på systemkameraer og gir det mye bedre rekkevidde med mye zoom, men ikke bedre bilder.

Proffkompakter – fra 3.000 kroner

Den mer avanserte formen for kompaktkameraer, kalles proffkompakt fordi optikken er lyssterk, billedkvaliteten bedre og funksjonsnivået langt høyere. Med større billedbrikker og muligheten til å lagre råfiler for etterbehandling, er de ettertraktede kameraer hos dem som vil ha tilnærmet speilreflekskvalitet i lommeformat. Også her finnes det superzoomkameraer med mer en 10 x zoom. De koster en del, men så blir bildene også bedre teknisk.

Systemkameraer – fra 3.000 kroner

Systemkameraet er det beste valget, når billedkvalitet er viktigst. Fordi du får større billedbrikker og bedre prosessorer. De passer bedre til teleobjektivet fordi kameraene ligger bedre i hendene, og fordelene av utskiftbar optikk gir fotografen langt flere muligheter. Salget av speilreflekskameraer har falt betydelig, og mange mener at markedet overtas av speilløse systemkameraer, som leverer like god billedkvalitet og har de samme mulighetene. I en mindre og lettere innpakning.

VINN «Årets Beste»-produkter! Verdi 40.000,-

Her er årets beste kamera-kjøp:

Olympus TG-3 Foto:Produsenten,

Sjekk også årets beste musikk- og filmspillere

Årets allværskamera

Olympus TG-3

Det beste vanntette kamera

Pris: 3.500 NOK

Olympus sin tøffeste og mest motstandsdyktige kameramodell har blitt mer praktisk og allsidig.

Tough TG-2 utnevnte vi til beste kompaktkamera forrige år. Nå er etterfølgeren Tough TG-3 her og forventningene er selvfølgelig høyt oppskrudd. Optikken er den samme, men man har øket oppløsningen fra 12 til 16 megapiksler. Den nye billedprosessoren skal likevel gi samme billedkvalitet og gir mulighet for raskere billedsekvenser. Men fremfor alt har det fått WiFi, slik at man kan koble det sammen med sin smartmobil og laste over bildene eller fjernstyre kameraet.

At man har fått mulighet til å koble kameraet til smartmobilen er mer praktisk enn det i første omgang kanskje virker. Eksempelvis gir mulighetene for å laste over bilder til smartmobilen at man slipper å ta ut minnekortet fra et vått kamera og risikere å få inn fuktighet. Og det gjør at man kan ta bilder når man dupper kameraet ned i vannet og likevel se hva man sikter på. Kameraets skjerm kan nemlig ikke vinkles, noe som ellers hadde vært en løsning på problemet.

Bildene har samme karakter som forgjengeren ettersom optikken er den samme. Det er ingen større forvrengning eller lystap i hjørnene gjennom hele zoomområdet. Derimot mister man litt skarphet ut mot kantene. Fargegjengivelsen er for det meste korrekt, selv under vann om man benytter riktig motivinnstilling. I svakt lys klarer det seg bra takket være den lyssterke optikken.

Blant de robuste kameraene har Olympus sine tidligere modeller skilt seg ut fra mengden, og TG-3 er intet unntak. Det fortsetter med å imponere med en bedre ytelse og bedre billedkvalitet enn konkurrentene. Med muligheten til å fjernstyre det fra mobilen har det dessuten blitt mer praktisk å bruke.

Les hele testen av Olympus TG-3

Sony Cybershot RX100 III Foto:Produsenten,

Sjekk også årets beste hodetelefoner

Årets proffkompakt

Sony Cybershot RX100 III

Det beste lommekameraet – ever!

Pris: 7.500 kr.

Prisen er det eneste vi har å trekke for, på det som uten tvil er det beste lommekameraet vi noensinne har testet.

Sonys knøttlille RX1000 III er den tredje utgaven av deres proffkompakt, og er ikke bare den beste, men det beste lommekameraet vi har testet til nå. Billedkvaliteten holder så høyt nivå, at det faktisk kan konkurrere med – og langt på vei erstatte mange av speilreflekskameraene vi har testet. Grunnene til det er flere.

Egenskapene i lite lys er fremragende, med bare moderate mengder billedstøy. Samtidig er den optiske kvaliteten til den lyssterke zoomen så høy, at man kan regne med sylskarpe og detaljerte bilder. Som man sjelden ser fra små kameraer. Størrelsen til tross, Sony har klart å bygge inn både en vippbar skjerm, og en elektronisk søker i RX100 III.

En søker som faktisk er bra, og ikke minner om de redselsfulle søkerne i mange videokameraer vi har testet. For å holde størrelsen på et minimum, har Sony flyttet blitsen og plassert en oppfellbar søker som man feller opp med en knapp på siden. Når søkeren spretter opp, slås kameraet på og man er klar til å fotografere.

Knappene er naturlignok små, men kameraets praktiske innstillingshjul rundt objektivet – som kan programmeres, gjør det mulig å tilpasse kameraet til forskjellige behov. Det skal ikke glemmes at videokvaliteten er svært god for et så lite kamera. Sony RX100 III har nesten ingen seriøse konkurrenter i dette segmentet, og i denne størrelsen. Inntil noen andre klarer å komme opp med kredible alternativer, er dette det beste lommekameraet som kan kjøpes for penger.

Les hele testen av Sony Cybershot RX100 III

Olympus OM-D E-M10 Foto:Produsenten,

Sjekk også årets beste musikkanlegg-kjøp

Årets kompakte systemkamera

Olympus OM-D E-M10

Systemkameraet som passer alle

Pris 6.800 kr.

Med en attraktiv pris prøver de å fri til nybegynneren, med et kamera som er så avansert at selv proffene ville digget det. Olympus lille systemkamera har alt som skal til for å slå an blant svært mange.

Her får man nesten i pose og sekk. For halve prisen av toppmodellen til Olympus byr dette kameraet på nesten de samme egenskapene og den samme billedkvaliteten. Det er derfor vanskelig å finne et bedre kamera til prisen enn Olympus OM-D E-M10 akkurat nå. Årsakene til det er flere.

Olympus-kameraet er betydelig mindre og lettere enn selv de minste speilrefleksene fra Canon og Nikon, men langt mer avansert og uten å kompromisse på billedkvaliteten. Det er også mindre enn de fleste kompakte systemkameraer med innebygget elektronisk søker. Unntatt Sony a6000, som også ligger i samme prisklasse og er Olympus-kameraets nærmeste konkurrent.

Med samme billedbrikke som E-M5 og billedprosessor som toppmodellen E-M1, ligger det i kortene at billedkvaliteten holder høyt nivå. Det samme kan man si om autofokuset, som er lynrask og stillegående. Med kameraets lynraske hybridfokus og skuddtakten på 8 bps, er det lille Olympus-kameraet et langt bedre actionkamera enn Nikon og Canons speilreflekser i samme prisklasse.

Med WiFi, innebygget blits, billedstabilisator, pekeskjerm og fremragende billedkvalitet, er Olympus OM-D E-M10 et av de beste kjøpene i mellomprisklassen. Det er nesten like avansert som dyrere kameraer, men like enkle å bruke som de enkleste systemkameraene. For noen vil det være i minste laget, for andre er det midt i blinken. Kameraet er så nær fullkomment som det er mulig å komme i denne prisklassen, og er like godt egnet til nybegynnere som til erfarne fotografer.

Les hele testen av Olympus OM-D E-M10

Fujifilm X-T1 Foto:Produsenten,

Sjekk også årets beste høyttaler-kjøp

Årets avanserte kompakte systemkamera

Fujifilm X-T1

Råtøff perfeksjonist

Pris: 10.499 kr.

Fotografer som stiller store krav til billedkvalitet og betjening, vil falle i staver over dette kameraet. Som er like godt egnet i studio, som i villmarken.

Få kameraer gir deg så mye billedkvalitet for pengene, som Fujifilm X-T1. Kameraet, som ligner de klassiske speilreflekskameraene fra tiden før digitalfoto, er klokkeren fulltreffer for kresne fotografer. For det er ikke bare den klassiske betjeningen som er tiltalende, X-T1 har markedets beste – og største, elektroniske søker og fullstendig plettfri billedkvalitet.

Kameraet er bygget rundt Fujis unike 16,3 megapiksler X-Trans II-brikke i APS-C-størrelse. Den har et irregulært sensormønster og har ikke et lavpassfilter foran billedbrikken. Sammen med Fujis EXR II prosessor, gir det kameraet uovertruffen detaljsoppløsning og skarphet. Som vi har sett i testen av Fujifilm X-E2 tidligere i år. Fuji-kameraet har også markedets beste elektroniske søker. Den er god nok til at selv hatere av elektroniske søkere, vil få hakeslipp.

Ikke overraskende leverer kameraet billedkvalitet helt i toppklassen for et kamera med APS-C billedbrikke. Den er en blåkopi av billedkvaliteten fra Fujis fremragende X-E2, med meget god kontroll på billedstøy. Hvor man kan se antydning til kornstøy først ved 3200 og 6400 ISO.

Fraværet av pekeskjerm er kameraets eneste mangel. Resten er pur glede. Den nydelige søkeren, det funksjonelle designet, et omfattende funksjonsnivå og muligheten for å skreddersy kameraets oppførsel, har ført til at Fujifilm X-T1 er et særdeles vellykket systemkamera. Det har satt standarden i klassen på alle viktige områder, også på billedkvaliteten – som er på nivå med dyrere fullformat systemkameraer.

Les hele testen av Fujifilm X-T1

Pentax K-3 Foto:Produsenten,

Årets speilreflekskamera

Pentax K-3

Bunnsolid kamera med unike egenskaper

Pris: fra 9.995 kr.

Konkurrentene skal ikke føle seg for trygge. For Pentax har laget et kamera for viderekomne, som vi ikke har sett maken til.

Man skal ikke skue hunden på hårene heter det, og det er lett å overse Pentax siden kameraene deres ligner alle andres. Men det er utenpå. Sammen med Sony er de de eneste som har den nyttige billedstabilisatoren innebygget. De andre speilrefleksene har den i noen av objektivene.

Men Pentax skiller seg fra alle andre ved å tilby skikkelig værtettede og solide kamerakonstruksjoner under 10.000 kr. Altså den typen kamera du kan ta med deg ut når det stormer som verst. Hos Canon og Nikon koster kameraene med samme robuste konstruksjon, mye mer.

Billeddynamikken er fremragende, og fullt på høyde med Nikon D7100, mens støyegenskapene på høy ISO, er bedre enn fra Canon EOS 70D. Det er mye å gå på, for dem som vil drive etterbehandling av råfiler, og jpeg-filene har svært bra rendering av kontrast, fargemetning og hudtoner. I tillegg har kameraet flere valgmuligheter for justering av parametere som kontrast, fargemetning, fargetemperatur, skygge/høylys og skarphet.

Pentax K-3 er tydelig rettet mot den viderekomne fotografen, og har alt som skal til for å utfordre Canon og Nikon på deres hjemmebane. Kameraet er bedre bygget enn det meste, og leverer et funksjonsnivå og en billedkvalitet som ikke står tilbake for noe. Det eneste som trekker ned er tregere autofokus enn de beste blant konkurrentene, bortsett fra det, er Pentax K-3 en klokkeren innertier.

Les hele testen av Pentax K-3

Nikon D810 Foto:Produsenten,

Årets proffkamera

Nikon D810

Amatørens drøm – proffens valg

Pris: 28.800 kr.

Forventer man ekstreme ytelser, må man være villig til å betale for det. Men Nikons råeste kamera er ikke for alle.

De færreste budsjetterer med 30.000 kroner for et kamerahus, men så er ikke Nikons nye råtass for hvem som helst. De fleste vil være strålende fornøyd med et Nikon D5300 eller et D3300 hvis budsjettet er trangere, og for mange av dem vil forskjellen i billedkvalitet sammenlignet med kameraet vi tester her, ikke være verdt de ekstra pengene.

Men for dem som kun er fornøyd med det beste, er Nikon D810 midt i blinken. Det er et kostbart kamera. Mange ganger dyrere enn speilreflekser vi vanligvis tester, men så er markedet for kameraer i denne prisklassen begrenset.

Den tekniske kvaliteten på billedfilene fra D810, er den beste vi har sett. Billeddynamikken og fargedybden er fremragende og på høyde med, om ikke bedre enn Sony A7R, og Nikon-kameraet parkerer konkurrentene på detaljskarphet. Det skal legges til at forskjellen til to år gamle D800E slett ikke er stor, men for dem som er opptatt av detaljer, vil D810 oppleves som bedre.

Nikons beste kamera mangler både WiFi, pekeskjerm, GPS og vippbar skjerm. Men det bryr neppe kundegruppen til D810 seg om. De er langt mer opptatt av billedkvaliteten, enten de skyter ute eller i studio, og er villig til å betale for det. De er også villig til å se gjennom fingrene med at kameraet er stort og tungt. For dem er ytelsen viktigst, og her skuffer aldri Nikon D810.

Les hele testen av Nikon D810

Panasonic Lumix DMC-GH4 Foto:Produsenten,

Årets fotoprodukt

Panasonic Lumix DMC-GH4

Fremtidens kamera

Pris: 14.995 kr.

Panasonic Lumix GH4 er til forveksling lik et hvilket som helst systemkamera, men er det første siden Canon EOS 1 Cinema til 96.000 kr., som tilbyr 4K-video med fire ganger så høy oppløsning som HD-video og tv-sendinger.

Nyere systemkameraer er også gode videokameraer. Noen av dem er så gode, at de brukes til film- og kringkastingsproduksjon. Som Canons fremragende EOS 5D II speilrefleks. Et kamera som har revolusjonert måten man produserer video på fordi det er lite, relativt billig, og kan bruke et stort utvalg lyssterk kvalitetsoptikk.

Stillbildekvaliteten er på høyde med det beste i klassen. Den er forbedret sammenlignet med forgjengeren GH3 og er nå på høyde med nevnte OM-D E-M1, og Sony a77, for å nevne et par med god 1080p HD-video i tillegg. Du får en mettet og nøytral fargegjengivelse med god fargedybde og utmerket billeddynamikk.

Med 4K-video fra kameraet rett i en kalibrert Sony VPL-VW500ES, 4K-projektor, ser man kjapt hvor stor forskjell fire ganger oppløsningen til HD, faktisk utgjør. Små detaljer, som snøkorn, strukturen i objekter, diagonale linjer og kontrasten mellom detaljer i bildet, blir enorm.

De som kjøper seg en 4KTV har noe å glede seg til. Ikke bare får de 8 mot 2 Mp å boltre seg på når de skal se på stillbilder, men de kan nyte overlegen videokvalitet fra grensesprengende kameraer som Panasonic Lumix GH4. Som er et kamera som utfordrer toppsjiktet blant systemkameraer på billedkvalitet, men parkerer dem fullstendig på videokvalitet. Til 15.000 Kr – eller 20.000 med en 14-140mm zoom, må det kunne kalles et kupp etter dagens standard.

Les hele testen av Lumix GH4

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder