Her viser vi deg hvordan du holder mobilen vedlike. (Foto: Sony Ericsson)

Hold mobilen din ung

Glad i mobilen din? Slik får du den til å vare lenger.

Silje Gomnæs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Dagens mobiltelefoner utsettes for både knall og fall og intens bruk. Resultatet er at mange telefoner går i stykker eller slites ut i løpet av det første året eller kortere tid.

Har du lyst til at mobilen din skal vare litt lenger, finnes det en rekke enkle triks du kan benytte deg av.

Vær snill mot mobilen din

De færreste mobiler er laget for å tåle harde slag og fall i bakken. Mens noen telefoner av eldre type har vist seg å tåle det mest utrolige, skal det ikke mange fall i bakken til før nyere telefoner går i stykker.

Et annet problem for mobiltelefoner er skitt og smuss som trenger inn i åpningene i dekselet. Dette skyldes ofte at du bærer telefonen i lommer eller vesker fulle av støv og rusk.

Bruker du mobilen mye utendørs, vil også sand og andre partikler trenge inn i mobiltelefonen din. Oppbevarer du mobilen din på samme sted som du har nøkler, vil skjermen fort bli ripete og stygg.

BESKYTTER: En enkel og stilfull veske til mobilen vil beskytte den mot omgivelsene. Foto: Amobil

God oppbevaring

Vil du holde telefonen din enklere unna støt, støv, fukt og riper, bør du skaffe deg en bærereveske. Disse veskene er egne futteral til mobiltelefonen din, og kan kjøpes hos de aller fleste mobilforhandlere. Bæreveskene kan festes i beltet, slik at du slipper å legge telefonen ned i en ruskete lomme.

Ellers finnes det også spesiallagete poser for oppbevaring av mobiltelefoner. Disse er som regel vannavstøtende, i tillegg til at de beskytter mot smuss.

Les mer om bærevesker til mobiltelefoner »

Støt og rusk til tross; en mobiltelefons verste fiende er likevel vann. Hold den derfor unna alle former for fuktighet. Det vil si alt fra regnvær, badstue og sjø til fulle ølglass. Fuktskader er også de skadene som er vanskeligst å reparere, og et verksted vil som oftest stemple en fuktskade som "ikke reparerbar".

Øk batterilevetiden

Du har kanskje opplevd at batteriet til mobiltelefonen din begynner å miste piffen lenge før selve telefonen viser tegn på slitasje. Men det skal ikke mange tastetrykkene til for å hjelpe batteriet å holde ut litt lenger.

Li-Ion, batteritypen som brukes i mobiltelefoner i dag, har et visst antall oppladingssykluser. Hvis du sparer batteriet vil det ta lenger tid før det er helt oppbrukt.

Mange telefoner kommer med animerte skjermsparere og bakgrunnsbilder. Disse bidrar til at telefonen bruker mer batteri selv når du ikke bruker den. Ved å bla deg frem i menyene kan du enkelt deaktivere all form for aktivitet på mobilen når du ikke bruker den. Ved å lese brukerveiledningen til telefonen din, finner du ut hvordan dette gjøres på den modellen du har.

Du kan også forlenge batterilevetiden ved å skru ned lysstyrken på telefonens skjerm. Dette gjør du også via telefonens menyer.

Telefoner som har 3G må som regel lades oftere enn andre telefoner. Dette er fordi telefonen bruker strøm på å holde seg koblet til 3G-nettet. Ved å deaktivere 3G-funksjonen på telefonen, kan du legge til minst én ekstra dag før du må lade telefonen på nytt. Du må imidlertid finne deg i tregere surfing uten 3G, men denne funksjonen kan du skru på igjen når du trenger den.

Blåtann er en annen funksjon du kan spare batteri ved å skru av.

Det beste trikset for å forlenge batterilevetiden er selvfølgelig å ikke bruke telefonen mer enn absolutt nødvendig. En mobiltelefon trenger strøm til alt den gjør. Har du behov for at batteriet varer ekstra lenge ved en anledning, kan det lønne seg å droppe surfingen, kamerabruken og musikkspillingen for en stund.

Ikke reparer selv

Er det noe galt med telefonen din, enten på utsiden eller innsiden, er regelen grei: Ikke prøv å fiks problemet selv. Grunnene til å heller sende telefonen på versksted er gode: For det første kan du risikere å ende opp med å ødelegge telefonen enda mer om du prøver å reparere den selv. For det andre mister du garantien på telefonen. Dermed ender du opp med å måtte betale for hele reparasjonen selv.

Det finnes imidlertid noen et unntak. Merker du at mobiltelefonen din begynner å oppføre seg rart, kan det hende den bare trenger en oppgradering i programvaren. Dette kan du enkelt fikse selv ved å koble telefonen din til PC-en din og innstallere de nødvendige oppdateringene.

Les mer om hvordan du oppgraderer mobilen din »

Vær føre var

Og skulle uhellet være ute til tross for alle forholdsregler, kan det være lurt å ha forsikret mobiltelefonen din. Du kan enten få en egen mobilforsikring gjennom operatøren din, den lokale mobilbutikken din, eller la innboforsikringen på huset eller leiligheten din dekke reparasjonskostnadene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder