Ny mobil i julegave? Den kan kanskje gi deg mye mer enn du tror. (Foto: Einar Eriksen / Amobil.no)

Fikk du ny mobil til jul?

Sjekk hvilke muligheter du har!

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Fikk du ny mobil til jul? Da kan du gjøre mye mer enn bare å ringe og sende SMS. I lommen din har du kanskje også et videokamera, en helproff kalender, en adressebok, en mp3-spiller og mye annet.

Les hvordan du får mobilen i gang

Her viser vi deg hvordan du kan bruke de funksjonene du har i mobilen din.

Bruk mobilen som mp3-spiller

De fleste av dagens mobiltelefoner kan brukes som mp3-spiller, slik at du kan høre på favorittmusikken din mens du går til jobb. Om telefonen ringer kan du svare på samtaler uten å ta ørepluggene ut.

Mange telefoner kommer ikke med nok lagringskapasitet til å romme mer enn et lite knippe sanger. Hvor mye lagringsplass din telefon har, finner du i bruksanvisningen.

Har du en musikkmobil slipper du å drasse på en egen mp3-spiller. (Foto: Istockphoto/Konstantin Ovchinnikov)

Har du lite lagringsplass, kan dette ofte løses enkelt ved å kjøpe et ekstra minnekort. Et minnekort er som en diskett du setter inn i telefonen. Dette minnekortet er lagringsplassen til mp3-filene.

Det finnes i hovedsak to måter å overføre musikk på: Med minnekortleser eller datakabel. Det er også mulig å overføre med blåtann (Bluetooth), men dette er tregt og upraktisk.

Mange mobiler har også vanlig FM-radio innebygget. Les mer om hvordan du bruker radio-funksjonen

Det er ingen problem å bruke MSN rett på mobilen. (Illustrasjon: Einar Eriksen)

MSN på mobilen

Med Messenger kan du chatte med venner og bekjente for en slikk og ingenting. Messenger, populært kalt MSN, er en chatte-tjeneste der du kan snakke med venner og bekjente i sanntid ved å skrive små meldinger.

At det koster flesk å bruke Messenger på mobilen, er en utbredt misforståelse. Å bruke lynmeldingstjenesten koster overraskende lite, og definitivt mye mindre enn SMS.

En typisk pris er rundt en krone for en hel time med snakking. Du kan også skaffe deg Messenger for en fast månedspris.

Du kan få Messenger til de aller fleste mobiltelefoner.

Les mer om hvordan du får MSN på mobilen

Mobiler er ofte utmerket gode e-postlesere. (Foto: Illustrasjon)

Les e-post på mobilen

Har du noen gang vært på farten og hatt behov for å lese e-posten din? Da bør du sjekke ut e-postmulighetene du har på telefonen din.

De fleste mobiltelefonene som selges i dag har nemlig en innebygget e-postklient som lar deg lese og sende e-post, akkurat slik du ville gjort på en datamaskin.

E-post er dessuten mye billigere enn både SMS og MMS. Sender du en SMS med en lengde på fem meldinger, betaler du et sted mellom 2 kroner og 3,50. Grovt regnet, betaler du under to øre for å sende den samme teksten med e-post.

Du kan også la telefonen din sjekke e-posten ved jevne mellomrom, slik at de dumper inn på mobilen din akkurat som vanlige tekstmeldinger.

Har du fått deg en smarttelefon, har du mange muligheter. (Foto: Sony Ericsson)

Har du en smarttelefon?

Hvis du har en smarttelefon, har du et vell av muligheter. Du kan for eksempel installere egne programmer eller kjøre flere oppgaver samtidig. Hvilke muligheter du har kommer an på hvilket operativsystem du har.

Hvilket operativsystem du har på mobilen din, kan du finne ved å se i bruksanvisningen. Men en enkel tommelfingerregel er at avanserte Nokia-telefoner bruker systemet Series 60, avanserte Sony Ericsson-telefoner bruker systemet UIQ, mens HTC-telefoner bruker Windows Mobile.

Enkelte kameramobiler tar nesten like gode bilder som skikkelige digitalkameraer. (Foto: Nokia)

Utnytt kamerafunksjonen

Kameraet på mobilen er ikke lenger bare en overflødig morofunksjon. Mange mobilkameraer gir nemlig svært gode bilder, hvis du bruker kameraet riktig.

Mobilen har dessuten også en videofunksjon, som ofte er god nok til vanlig hjemmebruk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder