Hovedinnhold

Test av Huawei P8

Huaweis nye flaggskip har funksjoner du ikke har sett før

<p>NY: Vi blir ikke overrasket om denne telefonen vil bidra til å øke Huaweis markedsandel.</p>

NY: Vi blir ikke overrasket om denne telefonen vil bidra til å øke Huaweis markedsandel.

Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no
Det er vanskelig å finne argumenter for å velge en dyrere mobiltelefon enn Huawei P8.

Huawei P8

Størrelse: 144,9 x 72,1 x 6,4 mm
Vekt: 144 gram
Skjerm: 5,2 tommer LCD, 1080 x 1920
Prosessor: Hisilicon Kirin 930, oktacore
Operativsystem: Android 5
Kamera: 13 megapiksler RGBW + 8 megapiksler forntkamera.
Minne: 16 GB ROM, 3 GB RAM
Batteri: 2680 mAh

Pris: 4495 kroner

Huaweis nye flaggskip heter Huawei P8. Allerede fra du pakker opp esken ser du at Huawei har lagt vekt på å skape et elegant produkt. Telefonen er utformet i ett stykke metall, slik at ramme og bakside går i ett.

Det er alltid spennende når Huawei lanserer en ny telefon. De siste par årene har de nemlig hevet kvaliteten på produktene betydelig, samtidig som de har klart å levere tilsvarende produkter til lavere pris enn konkurrentene. Forrige modell, Ascend P7, kom også godt ut av det da vi testet den.

Det er vanskelig å finne argumenter for å velge en dyrere mobiltelefon enn Huawei P8. Det finnes mobiler som er enda raskere, har enda flere punkter i skjermen, og mer lagringsminne, men om det er verdt å betale ekstra for er en annen sak. Dette er nemlig veldig mye mobil for pengene.

Metall-baksiden gjør at telefonen føles solid og god.
Metall-baksiden gjør at telefonen føles solid og god. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Lekker metallmobil

Huawei har hatt fokus på tynne mobiltelefoner før. Nå har de også kvittet seg med plasten i telefonens bakside og skapt en langt sterkere og enda mer elegant telefon i metall. Den 5,2 tommer store skjermen har god fargegjengivelse og god kontrast, og den er lyssterk nok til at telefonen kan brukes i sola.

5,2 tommer er mer enn du får med iPhone 6, men mindre enn iPhone 6 plus. Hva som er den ideelle størrelsen på en mobiltelefon avhenger av hva du skal bruke telefonen til, hvor store hender du har, og hva du føler deg mest komfortabel med. For noen vil P8 være for stor, andre ønsker enda større skjermer.

 
Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Huawei har trukket skjermen på P8 godt ut mot kantene, og telefonen er ikke større enn enkelte telefoner med mindre skjerm. Vi liker denne størrelsen.

Huawei P8 er en lekker mobiltelefon. Den har ikke noe kjennetegn på fronten som forteller at dette er en mobiltelefon fra Huawei. Den har ingen fysisk tast under skjermen, slik Samsung og Apple har. Responsen vi har fått når vi bruker telefonen ute blant folk, er at de synes det er en stilig telefon, samtidig som de lurer på hvilket merke det er.

Det er ikke noe ved Huawei P8 som røper at denne er rimeligere enn konkurrentene.
Det er ikke noe ved Huawei P8 som røper at denne er rimeligere enn konkurrentene. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Forbedret kamera

Kameraet har en ny sensor som gjør at det tar gode bilder. En egen kameraprosessor jobber med bildebehandlingen, og resultatet er at kameraet tar gode bilder, også i dårlig lys. Kameraoppløsningen er på 13 megapiksler. Det er ikke rekord, men det holder godt.

Du kan også bruke telefonen sammen med opp til tre andre telefoner for å filme en flerkameraproduksjon der du tar regien og fortløpende bytter mellom kameraene fra P8.

Sjekk bildene vi tok med Huawei P8 »

En helt ny knokefunksjon

 
Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En helt ny funksjon lar deg lagre bildet på skjermen ved å dunke knoken mot skjermen et par ganger. Denne løsningen er rett og slett smart, og gjør det svært enkelt å dele informasjon fra mobilen. Vil du bare bruke en del av skjermbildet kan du velge utsnitt med knoken. Også dette er en funksjon det er svært enkelt å bruke.

Vi blir ikke overrasket om denne telefonen vil bidra til å øke Huaweis markedsandel. P8 koster mindre enn toppmodellene til konkurrentene, men har egenskaper som gjør den omtrent like attraktiv. Prosessor, kamera, musikkspiller, materialvalg, design, skjerm og størrelse plasserer den i toppsjiktet. Nå er den ikke veldig billig heller, med en pris på litt under 4500 kroner. Ser du på hva du får for pengene er dette likevel en mobil du bør merke deg.

Alternativene

Om vi skal ha noe å utsette på Huawei P8, må det være at den ikke er vanntett, og at minnet «bare» er på 16 GB. Det finnes en 64 GB-modell også, P8 Premium, men denne blir ikke solgt i Norge.

Alternativene til P8 er telefoner som iPhone 6, HTC One M9, Sony Xperia Z3 og Samsung Galaxy S6. iPhone 6 og Samsung Galaxy S6 er begge betydelig dyrere enn Huawei P8, og før du legger de ekstra tusenlappene på disken hos forhandleren bør du nok ha tenkt igjennom om de virkelig gir en så mye bedre brukeropplevelse at det er verdt det.

Sony Xperia Z3 vil snart bli erstattet av Xperia Z4, uten at Z3 blir noe dårligere valg av den grunn. Xperia Z3 er dessuten vanntett. Men selv om telefonen har vært i salg en stund, er den fremdeles noen hundrelapper dyrere enn P8. HTC One M9 er også et par tusenlapper dyrere enn Huawei P8.

Les hele testen og se eksempelbilder tatt med telefonen på Tek.no »

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi