Hovedinnhold

Her er din MP3-fremtid

(VG Nett) Det nye lovforslaget om hvordan vi får forholde oss til MP3-musikk og filmer i fremtiden har skapt storm. Men hvorfor?

Lovlig musikk

Ikke all musikk på Internett er beskyttet av opphavsrett. Her kan du laste ned helt lovlige MP3-sanger fra usignerte artister - selv etter at den nye loven eventuelt blir vedtatt:

 • MP3.com
 • Internet Underground Music Archive
 • Artistopia

  Her er de gigantiske nettbutikkene som forsøker å komme seg inn på det europeiske markedet, men som foreløpig har fått nei av platebransjen:

 • iTunes Music Store
 • Rhapsody
 • MSN Music
 • Napster

  I tillegg har både Sony og Nokia varslet at de vil gjøre musikkbutikker tilgjengelige for brukere av Sony Ericsson-telefoner, den kommende PlayStation Portable og Nokia mobiltelefoner.

  Fra forslaget til lovendring:

  «Departementet understreker at det f.eks. ikke med rimelighet kan forventes at en CD-plate lar seg spille av i en MP3-spiller, og en MP3-spiller kan da ikke være en relevant avspiller for en CD-plate. Dette innebærer at beskyttelsessystemet på en kopisperret CD-plate ikke kan omgås for å muliggjøre avspilling av musikken i en MP3-spiller, og en evt. omgåelse for å muliggjøre dette vil rammes av omgåelsesforbudet.»

  LOVFORSLAGET

 • Faktaark om forslagene til lovendringer
 • Hele forslaget til lovendringer
MUSIKK I FARTA: MP3-spillere og digital musikk har tatt musikkinteresserte med storm. Her viser Kenneth Hauge i Skullcandy - et selskap som lager headset med innebygd MP3-spiller, sykler med innebygd MP3-spiller og sånt - frem en musikk-mobiltelefon og Skullcrusher, et headset med egen subwoofer. Foto: Rune Fjeld Olsen
MUSIKK I FARTA: MP3-spillere og digital musikk har tatt musikkinteresserte med storm. Her viser Kenneth Hauge i Skullcandy - et selskap som lager headset med innebygd MP3-spiller, sykler med innebygd MP3-spiller og sånt - frem en musikk-mobiltelefon og Skullcrusher, et headset med egen subwoofer. Foto: Rune Fjeld Olsen
Det hersker bortimot lovløse tilstander på nettet i Norge i dag. Nedlasting av musikk og filmer har blitt normalt, og ingen kan bli straffet for det - selv om de ikke eier originalen av det de har lastet ned.

Nå ønsker norske myndigheter å tilpasse de norske lovene til hva som gjelder i EU. Kultur- og kirkedepartementet la før helgen frem sin proposisjon om endringer i åndsverkloven.

Endringene presiserer at nedlasting av musikk og film du ikke har betalt for er ulovlig. Myndighetene ønsker også å begrense muligheten til å ta kopier av musikk og filmer du har kjøpt dersom disse er beskyttet med en kopisperre.

I praksis vil det altså bli ulovlig å kopiere musikk fra en CD til en MP3-spiller dersom CDen har kopibeskyttelse. Det vil også bli ulovlig å kopiere musikk man har kjøpt lovlig på Internett til en CD dersom platebransjen ikke har gitt tillatelse til det.

Og reaksjonene er sterke, med demonstrasjoner, underskriftsaksjoner og massive protester på forskjellige nettforum.

- Det har blitt for lite fokus på videreføringen av retten til å ta kopier til privat bruk, og på at regjeringen betaler opphavsrettshaverne 52 millioner kroner i året for at nordmenn skal få ta kopier, mener Bengt Hermansen, avdelingsdirektør for Medieavdelingen i Kultur- og Kirkedepartementet.

Hermansen presiserer at retten til å ta kopier til privat bruk er sentralt i det nye lovforslaget, men at det blir opp til plate- og filmselskapene å la dette være mulig i praksis.

- Hvis rettighetshaverne over tid skulle gjøre denne retten illusorisk, må man vurdere hele opplegget på nytt, sier han til VG Nett.

Dersom forslagene til endringer i åndsverkloven blir vedtatt av Stortinget, vil de bli innført tidligst i januar 2006.

Dette er lov i dag:

* Å laste ned musikk, film og TV-programmer til privat bruk.

* Å ta kopier av musikk og film til eget bruk, for eksempel overføre musikk til en MP3-spiller eller film til en bærbar filmavspiller.

* Å dele musikk og filmer med nære venner og familie.

Dette er forbudt i dag:

* Å gjøre musikk og film offentlig tilgjengelig.

* Å kopiere eller laste ned programvare du ikke eier originalen av. Dette inkluderer dataspill.

Dette blir tillatt dersom den nye loven vedtas:

* Å ta kopier av CDer og DVD-filmer i hvilket format du vil dersom disse ikke har såkalt «effektiv» kopibeskyttelse.

* Du kan også gi kopier av disse til nære venner og familie.

* Du har lov til å bryte en kopisperre dersom det er nødvendig for å spille av på relevant utstyr. Hvis du har kjøpt en CD med kopisperre og den ikke virker i bilen din, så skal du kunne bryte kopisperren og ta en kopi for å spille av den i bilen.

Dette blir forbudt dersom den nye loven vedtas:

* Å ta kopier av CDer og DVD-filmer med «effektiv» kopibeskyttelse. Det samme gjelder dersom du har kjøpt MP3 på nettet med kopibeskyttelse. Disse musikkfilene kan i så fall ikke f.eks. brennes på en CD med mindre plateselskapene har gitt sin tillatelse.

* Å gjøre programvare for bryting av kopisperrer tilgjengelig for andre. Det betyr i praksis at du enten må finne ut hvordan du skal bryte kopisperren selv, eller at noen må bryte loven for at du skal bryte kopisperren.

* Å laste ned musikk, film, dataspill, programvare og TV-programmer som du vet er fra en ulovlig kilde.

* Å gjøre opphavsrettsbeskyttet musikk, film, dataspill, programvare og TV-programmer offentlig tilgjengelig, slik som loven også er i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi