Hovedinnhold

Test av Nikon D300s: Det beste er blitt enda bedre

Nikon sjokkerte konkurrentene og gledet markedet med D300. Nå kommer D300s som er enda bedre og har HD-video i tillegg.

Denne saken handler om:

Fakta

Nikon D300s
Speilrefleks – semiproff
Pris kr 16.990 for kamerahus

SPESIELT
ANBEFALT


Ingen grunn til å forandre en vinnende oppskrift. Derfor har Nikon beholdt alt som var bra på D300 i nye D300s. Hvilket betyr at det meste er ved det gamle. Og godt er det. Men nye D300s har fått videoopptak. I meget god HD-kvalitet og 720-oppløsning. Dermed er et av de beste speilrefleksene vi har testet blitt enda mer attraktivt.

Skyter man video i 720p HD-oppløsning, kan man skyte maksimalt 5 minutters sekvenser i 24 fps (bilderammer per sekund). Nok for mange, men lengre reportasjer må da skytes i sekvenser, noe de fleste uansett vil gjøre. En fem minutters statisk scene er ikke noe man trenger.

Videoopptak kan man selvsagt gjøre i VGA-oppløsning også, men da med maksimalt 20 minutters sekvenser. Opptakene lagres i AVI-format med Motion JPEG-komprimering, uansett valgt oppløsning.

Tips:
- Ti kjappe tips til bedre bilder
- Hvilket kamera passer for deg?
- Fem nyttige funksjoner - og hvorfor

Autofokus og hastighetDen 3-tommer store skjermen med 920.000 punkters oppløsning brukes som søker under videoopptak. Da kan man velge vatervisning av horisonten på skjermen, slik at man lettere holder kameraet vannrett når man tar opp. Kameraet kan fokusere når det er stilt til Tripod Mode, bare trykk inn AF-ON-knappen på baksiden.

Man kan skyte serier opp til 17 eksponeringer i NEF-format (Nikons RAW-format) med en hastighet på 7 bilder per sekund i 12-bits prosessering, og opptil 44 eksponeringer i høyeste JPEG-kvalitet. Eller opp til 8 bps med vertikalgrepet MB-D10 og Nikons EL-4a batteripakke.

Bildestøy er svært godt kontrollert og knapt et tema på D300s. Støynivået er som fra forgjengeren D300, blant det laveste vi har sett, selv på bilder med 3200 ISO lysfølsomhet hvor også fargestøyen er godt kontrollert.

Når lysfølsomheten stilles til 6400 ISO, kan man tydelig se kraftig fargestøy, og synlige korn på bildene. Og som på D300, har D300s kraftigere støydemping på JPEG-filene enn RAW-filene, som også reduserer detaljgjengivelsen på JPEG-filer hvis man har valgt fra normal til kraftig støydemping oppsettet.

Heldigvis kan man fortsatt velge hvor kraftig støydemping kameraets bildeprosessor skal foreta. Fra null til høy, i fire trinn.

Fargegjengivelsen og bildedynamikk er som ventet helt i toppklasse. Strålende fargetonalitet og gjengivelse av hudtoner kombineres med ypperlig hvitbalanse.

KonklusjonI denne testen har vi vektlagt bildekvaliteten på stillbilder, og tatt med muligheten for HD-video med i vurderingen som en bonus. Begrenset bildefrekvens og fokusmuligheter gjør ikke D300s til førstevalget for de som trenger video på et speilreflekskamera.

Men for de som skal ha det beste verktøyet til foto, er D300s
fremdeles standarden i prisklassen, og det mest komplette speilreflekskameraet der ute i sin klasse for krevende og kresne fotografer som ikke kan leve med mange begrensninger.

Pluss
Meget god oppløsning og kontrast
Presis lysmåling
Høy fargedynamikk
HD-video med mikrofoninngang
Solid konstruksjon

Minus
Stor og tung
Høyt priset

Les hele testen av Nikon D300s speilreflekskamera her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi