Hovedinnhold

Test av Nikon D3000: Enklere kamera finnes ikke

Nikon D3000 er et godt argument for å oppgradere til speilrefleks. Et enklere kamera finnes ikke i denne prisklassen.

Denne saken handler om:


Nikon D3000 erstatter den kompakte speilrefleksmodellen D60, og er noe av det enkleste man kan finne blant speilreflekser, fordi kameraet er blottet for kompliserte funksjoner og unødvendige knapper og ratt.

D3000 bruker samme 10,2 megapiksler bildebrikke med automatisk støvfjerning som D60, men her er det flere fokuspunkter for mer presis autofokus, og Nikons 3D fokussporing som holder følge med bevegelige motiver.

For å gjøre lærekurven overkommelig for førstegangskjøpere av et speilreflekskamera, har D3000 fått en guidemeny som man velger fra innstillingsrattet på toppen av kameraet.

Da forteller man kameraet hva man skal ta bilde av, kameraet guider deg til passende innstillinger i det motivprogrammet som passer best, og så kan man i tillegg gjøre endringer av innstillingene dersom man følger for å endre noen av dem. Alt foregår på norsk menyspråk, og man kan også guides gjennom vis- og slettmenyene og kameraoppsettet.

Tips:
- Ti kjappe tips til bedre bilder
- Hvilket kamera passer for deg?
- Fem nyttige funksjoner - og hvorfor

Som D60 før det, er D3000 et meget betjeningsvennlig kamera med høy bildekvalitet. Fargegjengivelsen er strålende, men litt overmettet i standardinnstillingen.

Bildestøyen er beskjeden opp til 1600 ISO, og kameraets lysmåler og fokuspresisjon er fremragende.

Bildedynamikken både med og uten Active D-Lighting, som justerer dynamikken automatisk, er meget høy, det eneste vi har å trekke for er fortegningen og varierende skarphet fra det medfølgende zoomobjektivet.

Objektivet ligger et hestehode bak Olympus ZD14-42mm i begge disipliner, men er både skarpere og leverer bedre kontrast enn Canons EF-S 18-55 IS zoom som det også er naturlig å sammenligne med.

Konklusjon

Nikon D3000 er aggressivt priset og et meget godt valg for de som tenker å bytte fra kompaktkamera til speilrefleks. Da får man mye høyere bildekvalitet og langt flere muligheter og større fleksibilitet dersom man velger D3000.

Bildekvalitetene er den beste vi har sett til prisen, kameraet er enkelt å bruke og behersker de fleste situasjoner. Nikon D3000 er perfekt for nybegynneren med ambisjoner.

Pluss
Meget fin bildekvalitet
Enkelt å bruke
God lysmåler
Fokuslampe
Bilderetusjering i kamera

Minus
Bildestøy fra 1600 ISO
RAW+JPEG-lagring gir kun laveste JPEG-kvalitet
Synlig optisk fortegning fra medfølgende zoom

Les hele testen av Nikon D3000 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi