Hovedinnhold

Hvilket kamera skal du velge?

Stor test av kompaktkameraer

Sommertid er fototid. Fint vær og samvær med familien, reise til eksotiske steder, Uansett hva man gjør om sommeren, tar man flere bilder enn ellers om året.

Denne saken handler om:

Kamraraguide kompaktkamera

Canon IXUS 860 IS
Canon PowerShot G9
FujiFilm FinePix F100fd
Fujifilm FinePix S100fd
Leica D-Lux 3
Olympus Mju 1030 SW
Samsung NV 24HD Art Noveau


Å finne riktig kamera kan fortone seg som å lete etter den berømte nåla i høystakken. For å gjøre valget enklere for deg, vi samlet 18 kameraer som alle har fått topptester i Lyd & Bilde.

Kameraene varierer fra små og lette lommekameraer, til større og mer avanserte modeller med mye zoom, og selvsagt speilreflekser.

Prisene i markedet varierer, de oppgitte prisene er derfor veiledende, men det skal godt gjøres å finne et kamera til en høyere pris enn de oppgitte.

Denne lørdagen presenter vi kompaktkameraer. Neste lørdag kommer en omfattende test av speilreflekskameraer.

De oppgitte prisene på speilreflekser er alle med zoomobjektiv, med mindre det står noe annet oppgitt.

Her kameraene sortert i alfabetisk rekkefølge, og først ut er kompaktkameraene:

Kompaktkameraer:

Hvilket kamera passer for deg?

Det er ikke lett å velge kamera hvis man ikke vet hva man skal se etter. Her tar vi for oss fordelene og ulempene med de fleste kameratyper.

Canon IXUS 860 IS.

Legenden - 2.990 kronerTesten kan leses i sin helhet i augustutgave av Lyd & Bilde
Med vidvinkelzoom fra 28mm brennvidde er denne IXUS-en litt mer anvendelig enn de fleste kompakter. Her får man nemlig meget nøyaktige fargegjengivelse, og høy optisk kvalitet kombinert med en stor skjerm, og meget god betjeningsvennlighet. Klassisk IXUS i ett og alt, med god bildekvalitet og norske menyer. Super allroundkompakt.


Høy bildekvalitet
Flott fargegjengivelse
Strålende skjerm


Mye bildestøy fra 400 ISO
Fargebrytning

Testen kan leses i sin helhet i augustutgave av Lyd & Bilde

Canon PowerShot G9

Proffkompakten- 4.300 kronerBildekvaliteten fra Canon G9 er den beste vi hittil har sett fra et avansert kompaktkamera. Selv om kameraet er meget avansert for en kompakt, er Canon PowerShot G9 et kamera alle kan bruke. For mange er dette et alternativ til speilrefleks, for andre et ypperlig tillegg til nettopp en speilrefleks. Uten at man dermed må gi avkall på funksjoner som øker de kreative mulighetene.


Avansert med høyt funksjonsnivå
RAW+JPEG-støtte
Optisk bildestabilisator
Blitssko med trådløs støtte


Kraftig bildestøy på 1600 ISO
Treg RAW-respons
Kun 35 mm vidvinkel
Bare 220 bilders batteritid

Les hele testen av Canon PowerShot G9 her

FujiFilm FinePix F100fd

Best i klassen- 2.995 kronerFujiFilm har lenge laget de beste kompaktene. Nye F100fd skuffer ingen. Skikkelig vidvinkelzoom fra 28mm, er perfekt på reise og til å ha med overalt ellers. Rask og meget nøyaktig ansiktsgjenkjenning gir skarpe bilder og riktig eksponering. Kjapp i bruk, anvendelig 5 x zoom og lite bildestøy. Beste kamera i klassen.


Enkelt betjening
Skarpe bilder
Lav bildestøy
God ansiktsgjenkjenning


Synlig optisk fortegning på 28mm
Svak blits
Beskjeden batteritid

Testen kan leses i sin helhet i augustutgave av Lyd & Bilde

Fujifilm FinePix S100fd

14,3 x superzoom- 6.399 kronerFujiFilm S100fd er et meget anbefalelsesverdig kamera. Med vippbar skjerm, sjenerøs 14,3 x zoom, mange innstillingsmuligheter og meget høy bildekvalitet, er dette et nesten fullgodt altiett-kamera. Få tilsvarende superzoomkameraer er så rikt utstyrt med nyttige funksjoner, og nesten ingen av dem kan tangere Fuji-kameraets bildekvalitet. På høy lysfølsomhet er det uslåelig. Dette er absolutt et kamera vi anbefaler til de som ikke ønsker en speilrefleks, men vil ha mange av de samme mulighetene i et superzoomkamera.


Gjennomgående høy bildekvalitet
RAW-format-støtte
Optisk bildestabilisator
Meget god fargedynamikk
Svært lavt støynivå til 3200 ISO


Den elektroniske søkeren
Treg AF på full tele - fra 200mm
Synlig fargebrytning fra objektivet
300 bilders batteritid
Høy pris

Les hele testen av Fujifilm FinePix S100fd her

Fem nyttige funksjoner - og hvorfo

r

De færreste kompaktkameraer er særlig avanserte. Likevel kan noen av dem ha funksjoner som faktisk kan brukes til å få enda bedre bilder. Her er de fem nyttigste man bør se etter.

Leica D-Lux 3

Sylskarp og bredformat- 5.500 kronerIngen andre kompakter - foruten Panasonic Lumix LX2 - byr på så mye i en så liten innpakning. Leica D-Lux 3 koster litt mer enn Panasonic-versjonen, men mange vil uansett være villige til å betale litt ekstra for bedre fargeprosessering og et mye bedre redigeringsprogram. Optisk sett er det tydelig at vi har med en Leica å gjøre, fargene er også strålende naturtro gjengitt.


RAW-format
4:3, 3:2 og 16:9 bredformat
Skarp optikk
28 mm vidvinkel
Optisk bildestabilisator


Synlig bildestøy fra 400 ISO
Støyreduksjonen visker ut detaljer

Les hele testen av Leica D-Lux 3 her

Olympus Mju 1030 SW

Dykker til 10 m - 3.690 kronerOlympus Mju 1030 SW er et attraktivt kamera for de som trenger en robust og vanntett kompakt. Eksponeringspresisjonen er meget god i klassisk Olympus-ånd, det samme er fargegjengivelsen, som er blant det bedre vi har sett fra et kompaktkamera. Dette er kameraet for de som legger stor vekt på at kameraet overlever turen, og vil ha en anvendelig og kjapp kompakt med skikkelig vidvinkel. Tåler 10 meters dyp og mye juling.


God fargegjengivelse
Korrekte eksponeringer
Solid kvalitet
Vanntett til 10 m


Synlig bildestøy fra 400 ISO
Synlig kromatisk aberrasjon

Les hele testen av Olympus Mju 1030 SW her

Panasonic Lumix DMC-FZ18

18 x zoom til en billig penge- 3.995 kronerBildestabilisering i toppklasse tillater sikker fotografering med full tele på 504 mm (!) selv uten stativ. Hvis det er noe som imponerer når det gjelder bildekvaliteten, er det optikken. Leica bekrefter gang på gang hvorfor de har et såpass respektert navn i fotoverdenen. Til tross for den store zoomrekkevidden er det ytterst lite forvrengning i bildene, verken i full tele eller i vidvinkel. Svært imponerende!¿


Skarp optikk
Flott fargegjengivelse
Bildestabilisator


Kraftig støyreduksjon
Treg på serieopptak

Les hele testen av Panasonic Lumix DMC-FZ18 her

Samsung NV 24HD

Art Noveau- 2.9Få kompaktkameraer ligger bedre i hånden. Her får man god bildekvalitet under ulike lysforhold, men mye bildestøy på høy ISO. Unik betjening og fenomenalt skarp OLED-skjerm trekker opp, det samme gjør den relativt kraftige blitsen og alt utstyret man får for pengene. Eneste kamera som kombinerer 24mm vidvinkel, videoopptak i HD og har HDMI-utgang.


Mye for pengene
Solid kvalitet og enkelt i bruk


Mye bildestøy fra 400 ISO
Fallende skarphet i hjørner

Testen kan leses i sin helhet i augustutgave av Lyd & Bilde

Ti kjappe tips til bedre bilder

Foruten å lese bruksanvisningen og bruke litt tid på å lære seg kameraets funksjoner, er vårt beste råd å kjøpe en bok om fotografering.

Søk blandt 1800 tester her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi