Hovedinnhold

Fem HD-kameraer i fokus

Det er høyoppløst som gjelder på videokamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.

Denne saken handler om:

Tekst: Lennart Zetterberg

Vi har testet fem HD-videokameraer i prisklassen 3300 - 7500 kroner. Forskjellene blir mest synlig når lyset er dårlig. Rent generelt gir den høyoppløste videoteknikken meget bra bilder, spesielt om lyset er gunstig og kameraet holdes stødig. Innendørs i dårlig lys synker bildekvaliteten merkbart, selv om flere kameraer i vårt test har gitt overraskende bra bilder selv i mørkere sammenheng.

Samtlige testkameraer er skjermstyrte, det vil si at det meste av menyhåndteringen skjer ved hjelp av bildeskjermen. Her er det en del forskjeller i opplegg og logikk, og flere av kameraene er ganske tungvinte å bruke. De manuelle innstillingene er mange ganger vanskelige å komme til. Det dyreste kameraet er også det som er mest brukervennlig.

Vi har filmet simultant med alle fem videokameraene i forskjellige miljøer og lys, alt fra 5 lux til fullt dagslys. Innspillingene har foregått med automatikkinnstilling uten manuelle justeringer. Samtlige kameraer kan også ta stillbilder, men den funksjonen har vi ikke sett på i denne testen.

Canon Legria HF M52

Lysfølsomt kamera med minne
Med en proffutviklet bildesensor tar Canon hjem bildeseieren.

Format: AVCHD/MP4
Internminne: 32 GB
Bildesensor: CMOS 1/3"
Effektive piksler: 2,07 Mp
Bildeskjerm: 75 mm
Zoom: 10x
Brennvidde (miniatyrbilder): 43,6 - 436 mm
Wi-Fi: nei
Pris: 5995 kr

Canon Legria HF M52 er et lysfølsomt kamera med 32 GB internminne som rommer 12 timer i den høyeste kvaliteten. Kameraet har også Wi-Fi-muligheter, noe som gjør at man relativt enkelt kan laste opp sine filmer til sosiale medier eller vise filmene på en TV med DLNA.

Canon er et kamera med mange finesser og som presterer utmerket utendørs. Selv innendørs i bra belysning blir bildene bra, og ved 5 lux synes fortsatt vårt fargekart. Den eneste minusposten er en dårlig vidvinkel.

///Spesielt anbefalt///

Les hele testen på Lyd & Bilde

JVC GZ-GX1 - Mangfoldig kamera

Trådløse muligheter veier delvis opp for lysfølsomheten.

Format: AVCHD 2.0
Internminne: -
Bildesensor: CMOS 1/2,3"
Effektive piksler: 10 Mp
Bildeskjerm: 88 mm
Zoom: 10x
Brennvidde (småbilder): 29,5 - 295 mm
Wi-Fi: ja
Pris: 5800 kr

JVC GZ-GX1 er et mangfoldig kamera med noen ekstra finesser som Wi-Fi-oppkobling og autoinnspilling. Sistnevnte innebærer at kameraet begynner å spille inn når det er bevegelse i bildet. Kameraet stopper så når det ikke lenger hender noe i bildet. Brukbart når man vil overvåke noe og ikke filme hele tiden. Det er også mulig å spille inn i highspeed (250 bilder/sek) og få en slowmotion-effekt ved avspilling.

JVC GZ-GX1 får godkjent når det gjelder bildekvaliteten under gode lysforhold, men innendørs i litt mørke sammenheng blir testbildene mørke og knapt synlige. Wi-Fi-muligheten kan være interessant for noen.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Panasonic HC-X900 - Tredimensjonal med tre brikker

Enkel manuell håndtering og tre bildebrikker gir kameraet best i test.

Format: AVCHD 2.0/MP4
Internminne: -
Bildesensor: CMOS 3 x 1/4,1"
Effektive piksler: 3 x 2,19 Mp
Bildeskjerm: 88 mm
Zoom: 12x
Brennvidde (mikrobilder): 29,8 - 368,8 mm
Wi-Fi: nei
Pris: 7500 kr

Panasonic HC-X900 er en kamera med tre bildebrikker og tilhører tungvekterne i testen. Designen er ganske tradisjonell med et fåtall dedikerte knapper, hvor hoveddelen av menyhåndteringen i stedet skjer via trykk på den 3,5" store bildeskjermen. En meget bra funksjon er ringen rundt objektivet hvor skarphet, hvitbalanse, lukker og blender kan justeres manuelt.

Panasonic HC-X900 er uten tvil et komplett kamera og det nærmeste man kan komme et proffkamera og dets muligheter, inklusiv en elektronisk søker. Manuelle innstillinger gjøres enkelt med ringen på objektivet. Bildekvaliteten er utmerket innendørs og selv utendørs i bra lys. Ved 5 lux gjengis fargekartet svakt.

///Best i test///

Les hele testen på Lyd & Bilde

Samsung HMX-QF20 - Minimalt kamera i alle vinkler

Samsung HMX-QF20 er det klart minste kameraet i denne testen.

Format: MP4
Internminne: -
Bildesensor: CMOS 1/4"
Effektive piksler: 1,75 Mp
Bildeskjerm: 69 mm
Zoom: 20x
Brennvidde (mikrobilder): 38,4 - 768 mm
Wi-Fi: ja
Pris: 3300 kr

Samsung HMX-QF20 er det klart minste kameraet i denne testen. I hånden føles det nesten som et leketøy eller en større mobiltelefon. Det meste er krympet på kameraet, inklusiv bildeskjerm, knapper og tilkoblinger. Bildeskjermen er 69 mm diagonalt, og man merker virkelig at det er kronglete og trangt å trykke seg frem. Menyhåndteringen er imidlertid godkjent, selv om det blir noen feiltrykk nå og da når tommelen er altfor stor.

Samsung HMX-QF20 er et minimalt kamera på mange måter. Det presterer hyggelige HD-bilder i godt lys, men er hakket under de øvrige kameraene i testen. I 5 lux blir bildene knapt synlige. Wi-Fi-muligheten kan være interessant for noen.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Sony HDR-CX570 - Vidvinklet effektkamera

Vidvinkelen og effektene tiltaler sikkert mange.

Format: AVCHD 2.0/MPEG2-PS
Internminne: -
Bildesensor: Exmor CMOS 1/3,91"
Effektive piksler: 5,02 Mp
Bildeskjerm: 75 mm
Zoom: 12x
Brennvidde (mikrobilder): 26,8 - 321,6 mm
Wi-Fi: nei
Pris: 4990 kr

Sony HDR-CX570 er et kraftig vidvinkel kamera i en litt mindre størrelse enn Panasonic. Også på dette kameraet skjer stort sett all menyhåndtering på bildeskjermen. Det er seks ulike grunnmenyer med undermenyer å holde rede på, og det gjelder at man ikke har for store fingre når man skal trykke seg frem. Kameraet har også ansikts- og motivgjenkjenning samt "golfshot", som deler opp en kjapp bevegelse i små detaljbilder. Det går også å dra ut varigheten på en scene fra 3 til 12 sekunder.

Bildekvaliteten er høy under normale lyssituasjoner, men i mørke sammenheng blir det ganske mye støy i bildene. Menyhåndteringen er litt rotete på den forholdsvis lille bildeskjermen.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi