Hovedinnhold

Fire vinnere

Årets beste kompaktkameraer

2 x Fuji, Panasonic og Leica

De aller fleste kommer langt med det kompaktkamera. Men forskjellene i bildekvalitet er mye større enn blant speireflekskameraene. Derfor er det viktig at man ikke hopper på det første og beste tilbudet.

Denne saken handler om:

Årets beste kompaktkameraer

Kompaktkamera
FujiFilm F100fd
Pris: 2495 kr
Superzoomkamera

Fujifilm S100FS
Pris: 6399 kr
Kompaktkamera

Leica D-Lux 4 og
Pris: kr 5995
Panasonic Lumix LX3 Pris: kr 4595


Man bør finne ut hva man trenger mest av alt. Dersom størrelsen er viktigst, er ofte kompormissene flest, som den optiske kvaliteten. Hvor de minste og tynneste kamerene dessverre har den best optikken. Mye zoom er kjekt å ha, men en ulempe for de som tar mange av bildene i lite lys, der hvor blitsen ikke rekker langt. Fordi da øker lysfølsomheten, og ditto bildestøy. Norske menyer på skjermen er lurt å se etter, og fullautomatikk med ansiktsgjenkjenning. Velg et kamera med ladbart batteri, men sjekk hvor lang batteritiden er. Alt under 250-300 bilder per lading er lite, særlig når man er på reise og ikke kan lade hvor som helst og når som helst. De billigste kameraene har ikke ladbare batterier, men kan bruke enten det eller vanlige alkaliske batterier. Med den siste batteritypen får man ofte litt ekstra batteritid som bonus, men må stadig vekk kjøpe nye.

Viktist er brukervennligheten og bildekvaliteten. Knapper er som regel bedre enn pekeskjerm for de fleste, men små knapper kan bli et hinder for enkel betjening. Les tester for å finne ut om bildekvaliteten holder mål, eller velg kamera fra L&Bs kavalkadeoversikt, her finner du nemlig de beste.

Tips
¿ Hvilket kamera passer for deg?
¿ Ti kjappe tips til bedre bilder
¿ Fem nyttige funksjoner - og hvorfor
¿ Myter om digitalfoto

Årets kompakt

FujiFilm F100fd

Bedre kompakt fant vi ikke i 2008. FujiFilm viser igjen at de ligger litt foran konkurrentene på det som er viktigst: bildekvalitet.

FujiFIlm F100fd er ikke perfekt, men med jevnt høyere bildekvalitet enn de andre kompaktene vi har testet, blir F100fd vinneren i kompaktklassen. Kjapt i bruk, anvendelig 5 x zoom og lite bildestøy. Bedre fargegjengivelse og batteritid, og F100fd ville luktet på en sekser.

Utdrag fra testen

"Dette er FujiFilms toppmodell i kompaktklassen. Et kamera som lever opp til forventningene og gjør få feil. Fuji har hatt lang og god tradisjon for kompakter med lite bildestøy, og F100f er ikke noe unntak. Det er ikke like imponerende på høy lysfølsomhet som sine forgjengere, men banker all motstand [¿] med god margin.

Dette er det eneste kameraet som kan brukes på 800 ISO, og 100-200 ISO er meget silkeglatte og fine, med meget finkornet støy ved 100 ISO. 6400 og 12 800 ISO i særdeleshet, er for spesielt interesserte."

Les hele testen av FujiFilm F100fd her

Zoommesteren

Fujifilm S100FS

Dette kameraet knuste noen fordommer i 2008.
FujiFilm S100FS er rett og slett det beste superzoomkameraet vi har sett. Noensinne.

Man skulle ikke tro at så mange kompromisser som 14,3 x zoom nødvendigvis må innebære, kan bli så vellykket som her. Kameraet virker i større grad konstruert av fotografer for fotografer. Betjeningen er forbilledlig, den vippbare skjermen gjør live view langt mer anvendelig, og zoom og fokusring på objektivet, er bare akkurat slik vi helst vil ha det. Dette er det eneste kameraet mange trenger.

Utdrag fra testen

"FujiFilm S100FS er et meget anbefalelsesverdig kamera. Med sin sjenerøse zoom, mange innstillingsmuligheter og meget høye bildekvalitet, er dette et nesten fullgodt alt-i-ett-kamera. Få tilsvarende superzoomkameraer er så rikt utstyrt med nyttige funksjoner, og nesten ingen av dem kan tangere Fuji-kameraets bildekvalitet. På høy lysfølsomhet er det uslåelig. Dette er absolutt et kamera vi anbefaler til de som ikke ønsker en speilrefleks, men vil ha mange av de samme mulighetene i et superzoomkamera. I hvert fall så lenge man også er klar over begrensningene."

Les hele testen av FujiFilm S100FS her

To proffer!

Her er to vinnere i klassen for proffkompakter. Tilsynelatende like, men likevel med noen forskjeller som ikke umiddelbart er synlige.

Disse to proffkompaktene gir fotografen et fremragende grunnlag for høy bildekvalitet. Enten fra råfiler eller JPEG-bilder. Leica-kameraet er basert på Panasonic-modellen, men Leica leverer bedre programvare med sin versjon (Capture One), og kameraet har litt bedre fargegjengivelse og tonalitet. Men forskjellene er ikke så store at de forsvarer prisforskjellen. Derfor anbefaler vi begge, og så får prisen avgjøre hvilket av de to man velger.

Leica D-lux 4

"Intet tre vokser inn i himmelen. Leica D-Lux 4 er ikke feilfritt, men kameraet med den legendariske røde logoen, har den beste optikken og mer presis fargegjengivelse [¿]. At det har færre piksler enn de andre (i testen, red.anm.) merker man ikke, men for noen vil den korte zoomen til 60 mm brennvidde være i snaueste laget. Skarpere bilder og flottere farger enn dette, er det ikke engang mange speilreflekser som kan oppvise maken til."

Les hele testen av Leica D-lux 4 her

Panasonic LX3

"Her får man videoopptak med 720 linjers HD-oppløsning i breddeformat, et kontrollert støynivå og sylskarpe bilder. LX3 er svært godt utstyrt, og man kan lagre råfiler, samtidig med JPEG-filer, i to komprimeringsnivåer. Selv da er det mulig å skyte serieopptak med nesten 3 bps i en kort sekvens. Leica-objektivets store lysåpning på f2,0 og den optiske bildestabilisatoren, gjør det mulig å ta bilder i lite lys uten blits, der andre kompaktkameraer ville mislykkes."

Les hele testen av Panasonic LX3 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi