Hovedinnhold

Åtte tips for bedre mobilbilder

Dette bildet er tatt med mobilkamera, og deltok i en internasjonal konkurranse om mobilbilder. Det gikk ikke til topps, men er et godt komponert bilde, mener redaksjonen i akams. Motivet er hentet fra Svalbard. Foto: Alexander Rafaelsen
Dette bildet er tatt med mobilkamera, og deltok i en internasjonal konkurranse om mobilbilder. Det gikk ikke til topps, men er et godt komponert bilde, mener redaksjonen i akams. Motivet er hentet fra Svalbard. Foto: Alexander Rafaelsen
Med enkle grep kan du ta fine bilder med kameramobilen din. Her får du tipsene.

Denne saken handler om:

For en tid tilbake ble redaksjon i nettstedet akams bedt om å være jury for de norske bidragene i konkurransen om verdens beste mobilfotografi. Hundrevis av bilder ble gjennomgått, og vi falt ned på bildet over, som vi syntes formidlet en helt unik stemning og dramatikk, til tross for at dets tekniske kvaliteter mildt sagt var så-som-så.

Les også: Vil smarttelefonen en gang bli ditt eneste kamera?

Dette bildet illustrerer at man kan ta et godt bilde med nesten hva som helst, og at det fototekniske nesten utelukkende er underordnet dersom bildets fotografiske kvalitet er god.

Her er noen enkle tips for å ta bedre mobilbilder.

1: Hold «kameraet» stødig

Foto: Erik Faarlund, Akam.no
Foto: Erik Faarlund, Akam.no

En telefon er ikke i utgangspunktet et dedikert kamera, og har dermed som oftest ikke en ergonomi som er idéell for nettopp dette. I tillegg komponerer man bildet på skjermen og ikke i en søker, slik at det er fristende å ta bilder på strak arm. Ikke akkurat verdens mest stødige posisjon. Beveger du på telefonen mens bildet tas, vil det bli uskarpt.

Nå er det flere bilder på Flickr som er tatt med Iphone 4 enn med Nikon D90

Tenk derfor på at du skal holde telefonen støtt mens du tar bildet, og aller helst også like før og etter. På mobilkameraer kan det variere noe etter modell og produsent akkurat når bildet tas, i forhold til når du trykker på knappen og/eller utløserlyden kommer. I noen tilfeller tas ikke bildet før du slipper knappen igjen, så mens du fotograferer er det best å være bevisst dette og holde det hele så rolig som mulig.

Men hvordan gjør du så det?

Jo, det ser du på bildene ovenfor. Har du noe fast og stødig i nærheten, som en mur, en stolpe eller en vegg, så bruk dette som støtte. Har du ikke det, hold mobiltelefonen i et fast og stødig grep som gir utløserfingeren så god bevegelsesmulighet som mulig, uten at bevegelsen forplanter seg til resten av armen. Ikke fotografer på armlengdes avstand, eller på strak arm, men legg albuene inn mot kroppen. Tenker du på hvordan skiskyttere står når de skyter, er du på rett spor.

Les også: Slik tar du skarpe bilder

2: Tenk på komposisjon, innramming og utsnitt

Husk på at du til en hver tid er bevisst verden omkring deg i større eller mindre grad, og at ting som omgivelser, lukter, lyder, vind, følelser og alt mulig annet ikke blir gjengitt på bildet når du tar det. Et kamera fanger inn og gjengir et lite og innrammet todimensjonalt utsnitt av en stor og komplisert tredimensjonal virkelighet. Glem å forsøke å fange hele virkeligheten med mobilkaameraet ditt og tenk heller på hvordan du med et utsnitt kan formidle det du ønsker.

Tenk hvor du vil plassere bildekantene, hvilken vinkel du vil ha til motivet, og hvordan virkelighetens tre dimensjoner blir oversatt til 2D i kameraet. Akkurat dette hjelper mobilkameraets skjerm deg med, siden du da allerede komponerer bildet i to dimensjoner og ikke tre.

Vil du ha flere fototips?
Her finner du tips for knipsere på alle nivåer

3: Tenk på bakgrunnen

Når du fotograferer et motiv vil ofte en eller annen form for bakgrunn automatisk følge med på kjøpet. Tenk på hvordan du kan utnytte dette for å gjøre bildet best mulig, eller i alle fall hindre at det gjør bildet dårligere.
Komponer f eks bildet slik at personen du fotograferer skjuler den stygge søppelbøtta som ellers ville kommet med på bildet. Pass også på at trafikkskilt eller lyktestolper ikke blir stikkende opp av motivets hode. Kan du ikke skjule dem fullstendig, kan de i alle fall ofte plasseres i bildets utkant.

Husk også på at masse detaljer i bakgrunnen vil ta oppmerksomhet fra hovedmotivet, og at det sjelden er ønskelig. Spesielt gjelder dette skrift, som menneskets øyne og hjerne automatisk vil dras til og forsøke å tolke, ofte på hovedmotivets bekostning.

4: Hold optikken ren

Mobilkameraets store fordel er at du alltid har det med deg, men dets store ulempe er at masse skitt og støv da samler seg på kameralinsen. En liten opprensning før du tar bilder koster deg lite, og kan hjelpe mye. Blås bort sand og støv, før du tørker forsiktig med et stykke rent bommullsstoff. Til nød kan en flik av en ren t-skjorte brukes. Ikke bruk ull eller nylon, men en mikrofiberklut eller pusseklut for briller fungerer fint.

Pass spesielt på at du ikke har fett og griseri som fingermerker eller solkrem på linsen. Spesielt i motlys vil denslags kunne ødelegge de fleste bilder.

5: Rett opp horisonten

Enkelt og greit. Pass på at horisonten faktisk blir horisontal. Vil du ha skjev horisont, så sørg for at den blir så skjev at det ikke ser skjødesløst ut, men er tydelig tilsiktet. Bruk gjerne skjev horisont som et virkemiddel, men ikke overdriv slik at det blir en utbrukt gimmick.

6: Fotografer folk forfra

Dette bildet ville vært et bedre ferieminne om ansiktene hadde vært synlige.
Dette bildet ville vært et bedre ferieminne om ansiktene hadde vært synlige.

Spesielt når folk er selvbevisste foran kamera er det lett å feige ut og bare fotografere dem bakfra, men bildene blir ikke noe særlig. Pass på at du fotograferer motivene dine forfra. Ikke nødvendigvis rett forfra, men i alle fall ikke bakfra.

7: Ta mange bilder

Ta mange bilder og plukk ut det beste senere.
Ta mange bilder og plukk ut det beste senere.

Ikke la deg henge fast i gamle vaner fra filmtiden. I digitalkameraets alder koster det deg ingen verdens ting å ta mange bilder. Utnytt det og skyt i vilden sky. Prøv også flere vinkler, andre utsnitt, og så videre. Situasjonen kommer aldri igjen - utnytt den til det fulle.

Kort sagt: Skyt! Det koster deg lite å ta for mange bilder, men tar du ikke akkurat det bildet vil du angre på det senere.

8: Kjenn mobilkameraets begrensninger og muligheter

Nokia N8 er blant de beste kameramobilene, men selv den har ikke de samme mulighetene som et kamera har. Foto: Nokia
Nokia N8 er blant de beste kameramobilene, men selv den har ikke de samme mulighetene som et kamera har. Foto: Nokia

Mobilkameraer har ofte langt mindre funksjonalitet enn frittstående kameraer har, og mobilbildene dine vil bli bedre dersom du er bevisst disse. Lær deg hvilke muligheter mobilkameraet har, og få dem inn i fingrene, og du vil se at begrensningene kan omgjøres til muligheter. Ingen ting er mer fokuserende for kreativiteten enn begrensninger, og MÅ du holde deg innefor visse grenser, er det ofte lettere å komme med kreative løsninger innenfor dem.

Vil du lære mer?
Her er ti tips til for bedre bilder 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi