Hovedinnhold

Verdens minste kamera med utskiftbar optikk

UTBYTTBART: Objektivet på dette kameraet kan lett byttes ut, det borger for god optikk i liten pakkel Foto: Olympus
UTBYTTBART: Objektivet på dette kameraet kan lett byttes ut, det borger for god optikk i liten pakkel Foto: Olympus
I en liten pakke kombineres de beste egenskapene fra speilrefleks og kompaktkamera.

Denne saken handler om:

Olympus PEN E-P1 er verdens minste kamera med utskiftbar optikk. Kameraet som ble lansert i dag, er nesten like lite som et kompaktkamera, men kombinerer speilrefleksens kjappe responser og utskiftbare optikk med HD-videoopptak.

Mulighetene med Olympus PEN E-P1 skal være de samme som med et speilreflekskamera fra Olympus. Man går glipp av en søker og innebygget blits, men får et svært kompakt kamera, som har blitssko, utskiftbar optikk og HD-videoopptak med digital stereolyd.

Les også:Test av kompaktkamera med super-zoom!

Kameraet med objektiv, er mye mindre enn en Canon EOS 450D eller Nikon D60, og minner mye om tidlige tiders Leica-kameraer i både form og kvalitet.

Olympus E-P1 er det første i en serie kompaktkameraer med utskiftbar opptikk. Olympus venter at kameratypen som bruker Olympus og Panasonics MicroFourThirds-format, skal brøyte vei for et nytt kamerasegment. Som kombinerer speilrefleksens fordeler med kompaktkameraets, uten alle ulempene.

NY OG GAMMEL: Det nye kameraet til venstre likner mye på klassikeren til høyre. Foto: Olympus
NY OG GAMMEL: Det nye kameraet til venstre likner mye på klassikeren til høyre. Foto: Olympus

Den ambisiøse planen er ambiøs nok til at Olympus håper å kapre opp til 10 prosent av kompaktkamerakundene med E-P1, i et marked på 44 millioner kompaktkameraer totalt.

Leserne diskuterer:Har speilrefleks, hva trenger jeg av optikk?

Kameraet er Olympus første MicroFourThirds-kamera, og mye mindre enn Panasonics Lumix GH1 (link), som var det første MicroFourThirds-kameraet i markedet. Uten søker og speil, kan kameraet lages mindre og objektivet plasseres nærmere bildebrikken. Da kan også objektivets diameter reduseres, og resultatet er et mindre kamera enn den tradisjonelle speilrefleksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INGEN SØKER: Bare skjerm bak på kameraet. Foto: Olympus
INGEN SØKER: Bare skjerm bak på kameraet. Foto: Olympus

HD-video

Siden E-P1 mangler en optisk søker, må man bruke den 3-tommer store skjermen som søker. Den bruker man både på video og stillbilder. Mens stillbildene skal gi samme bildekvalitet som Olympus større E-620 speilreflekskamera (link), gir HD-video deg 1280 x 720p oppløsning. Med digital stereolyd og kontinuerlig autofokus.

Videoopptakene i HD, lagres i Motion JPEG (AVI) som de alle PC-er og Mac-er kan spille av. Bilder og video kan lagres på SDHC-minnekort, som foreløpig finnes i oppt til 16 GB lagringskapasitet. Nok til noen tusen bilder, eller flere timer med video i HD. Stillbilder kan lagres i råformat og /eller JPEG, fra kameraets 12,3 megapiksler bildebrikke med bildestabilisator.

Metall

Kamerahuset vil bli å finne i sølvfarget lettmetall eller hvitlakkert. Med tilhørende optikk i enten sølvgrått eller sort. Førsteinntrykket av kameraet, vitnet om gjennomtenkt ergonomi og meget god kvalitetssikring. Alle knapper og rakk virket langt mer solide enn på et kompaktkamera, og med det medfølgende zoomobjektivet ligger E-P1 godt i hånden.

Ingen blits

PEN-modellen har fått sitt navn fra Olympus PEN-serie med små kameraer som debuterte så tidlig som i 1959, og nye E-P1 har rappet mange av linjene og formfaktoren fra PEN-kameraene fra 70-tallet. Og i samma åndedrag har Olympus hoppet over innebygget blits på E-P1. For å spare plass. Derfor må man plugge inn ekstern blits i blitskoen på toppen om man vil ha kunstlys.

PEN- E-P1 leveres med et 14-42mm zoomobjektiv, til 7.499 kroner, som dekker 28-84mm brennvidde sammenlignet med kameraer med 35mm film. E-P1 vil bli å finne sølvgrått og hvitt, med 17mm og annet tilbehør tilgjengelig fra midten av juli 2009.

Les mer hos Lyd & Bilde.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi