Hovedinnhold

Slik lever bildene dine evig

LIGGER LAGRET: Bildene dine er lagert når de ligger på Shutterflys tjeneste. Pengene tjener de på å selge deg utskrifter og nips med dine bilder på. Foto: Skjermbilde
LIGGER LAGRET: Bildene dine er lagert når de ligger på Shutterflys tjeneste. Pengene tjener de på å selge deg utskrifter og nips med dine bilder på. Foto: Skjermbilde
Når bildene er tatt på digitalkameraet, starter det som kan bli et lang og lykkeliv liv, eller en liten familiekatastrofe.

Denne saken handler om:

Sjansene er store for at det er lenge siden du sist omhyggelig organiserte og arkiverte negativer. I mellomtiden har fotograferingen blitt heldigital, men uten negativer. Det betyr at du må passe ekstra godt på filene som inneholder verdifulle minner.

En ting er soleklart. Harddisken i datamaskinen der feriebilder og andre uvurderlige minner er lagret, vil gå i stykker. I gjennomsnitt lever en harddisk i tre år før den tar kvelden, og jo raskere man innser det, jo raskere kan man ta grep.

Les også:Drøssevis av kameratester her!

- Hvis man snakker om negativer er det minnekort som er bærer av informasjonen man sitter igjen med når bildene er tatt, sier redaktør Lasse Svendsen i bladet Lyd & Bilde. - De fleste som laster dette opp på en harddisk må ta backup av alle bildene jevnlig.

I praksis er det tre forskjellige måter å lagre bildene på. Ved å brenne dem ut på DVD- er eller CD, ved å ha sikre systemer som tar høyde for at harddisken kan gå i stykker eller ved å lagre dem på sikre nettsteder.

Les også:Kodak pensjonerer fotofilm

Alle metodene har fordeler og ulemper, med svært varierende kostnader.

CD-plater og DVD-er har mange brukt til lagring, men det er en trend på vei ut, tror både Førsund og Svendsen.

- Proffene lagrer sine råfiler på harddisker fordi å brenne til CD eller DVD er både tidkrevende, krever lagringsplass og er kostbar bortkasting av dyrebar tid, sier Svendsen. Han får støtte fra Knut Førsund i Fotoskolen.

- CD er lite aktuelt fremover, fordi bildefilene etter hvert er så mange og så store at det bare blir ganske få bilder pr CD, forklarer Førsund. - Gull-DVD er en ok løsning. Gull-DVD er en spesiell type DVD-plater som skal ha lengre lagringstid, i motsetning til DVD-er av lavere kvalitet, som har begrenset levetid.

En ekstra harddisk kan være en kjapp og enkel løsning for trygg lagring. Eksterne harddisker har blitt billige, og kobles lett til maskinen med USB- kabler.

- En separat harddisk er en enkel og billig løsning for å ta vare på negativene med en jevnlig backup av bildemappene på PC-ens harddisk, sier Svendsen.

- Lagrer man bildene sine i JPEG-format, som de fleste gjør, vil en harddisk på 500 GB ha plass til mellom 80.000 og 100.000 bilder fra et 12- megapiksler kamera før den er full, og koster 600- 700 kroner. Det er billig lagringsplass, sier han.

I følge Førsund er lagring på nettet antagelig det dyreste og sikreste.

- Da kan hverken brann, vann, innbrudd, datakrasj eller noe annet ødelegge bildene, sier han.

Bildene sendes over nettet til tjenesten som tar var på dem med sikre systemer. Da må man også passe på hvem som velges ut til å ta vare på familieminnene.
- Et «rent» lagringsfirma føler jeg er det sikreste, sier Førsund.

Han får støtte fra Svendsen.

- Personlig ville jeg valgt fjernlagring som et tillegg til egen backup av bildene, og ikke som det eneste stedet hvor bildene mine befinner seg, sier han.

Les også:Putt bildene på Facebook - men behold rettighetene

Én slik tjeneste er Shutterfly, men også Telenor og Elite Foto har en tjeneste for nettlagring av bildene dine.
Det aller viktigste du kan gjøre for å beholde bildene, uansett hvilken metode du velger, er å starte i dag.

Så mye koster de ulike alternativene, per GB lagringsplass:

Ekstra harddisk: Fra 2,40 kroner (600 kr. for 250 GB) og oppover, avhengig av størrelsen.

DVD- plater: Fra 1,38 kroner (Verbatim DVD- R, i stabler på 25 stk.)

Nettlagring: Shutterfly tar ingenting for ubegrenset lagring på deres maskiner i USA. Telenor tar null kroner for 1 GB lagringsplass, deretter en månedspris for de som vil ha mer. Elitefoto tar betalt ut fra antall bilder, et abonnement som løper over ett år for 500 bilder koster deg 149 kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi