Hovedinnhold

Digitalt kompaktkamera:

Robust og vanntett kamera

TEST: Olympus Mju 1030 SW

Få kameraer er så robuste som Olympus SW-modeller. Dette er den aller tøffeste av dem.

Denne saken handler om:

FAKTA

Type Vanntett kompakt
Bildesensor/oppløsning CCD/10.1 Mp effektivt
Optikk (tilsv. 35 mm format) 28 - 102 mm (35 mm format)
Zoom 3,6 x
Lagring xD/microSD-kort
Skjerm 2,7" LCD, 230 000 punkter


Olympus har lang tradisjon for å lage solide kameraer som tåler en skvett. I årevis har man kunnet skylle sitt Mju-kamera under springen, men ingen av dem har noensinne vært så solid og vanntett som dette - Mju 1030 SW. Kameraet tåler gjentatte fall fra 2 meter. Sand og skitt kan man spyle av, og det tåler vanntrykk tilsvarende 10 m dybde. Dermed kan man dykke med kameraet.

Skal man skikkelig dypt, finnes det et undervannshus til Mju 1030 SW som gjør det mulig å dykke til 40 m dybde. En voksen mann på 100 kilo kan stå på kameraet uten at det knekker sammen, og det er ingen utstikkende deler som kan brekke av. 10 megapiksler bildebrikke og Olympus-optikk som rekker fra 28mm vidvinkel til 102 mm kort tele, indikerer bildekvalitet og anvendelighet. For skal man først under vannflaten, får man med seg mye mer med 28mm enn med 38 mm brennvidde.

Tips
Hvilket kamera passer for deg?

Brukervennlighet

Man kjenner kvaliteten i hendene, bokstavelig talt. Totalt 200 gram med batteri og minnekort, er mye for et så lite kamera. En 2,7-tommers skjerm av meget fin kvalitet, som er lesbar i sollys, gir brukeren tilgang på norskspråklige menyer, en forklarende hjelpemeny og 24 motivprogrammer.

Kameraet har ansiktgjenkjennende autofokus og lysmåling som fokuserer og eksponerer på ansikter. Men det har ikke bildestabilisator, i stedet øker kameraet lysfølsomheten i lite lys, for at lukkeritidene skal bli korte nok til at bildene ikke får bevegelsesuskarphet.

Tips

Ti kjappe tips til bedre bilder

Bildekvalitet

Autofokusen er relativt kjapp i godt lys og 1030 SW behøvde sjelden mer halvsekundet før bildet var tatt. I lite lys gikk det ikke like bra, da kunne kameraet bruke mer enn det dobbelte, dersom det i det hele tatt klarte å fokusere.

Bildestøyen er blitt bedre kontrollert enn på tidligere SW-modeller. 80 og 100 ISO lysfølsomhet gir rene og pene bildefiler, mens 200 ISO gir marginalt synlig bildestøy. Selv på 400 ISO er pikselstøyen så finkornet at den er til å leve med, og først ved 800 må vi medgi at den blir plagsomt synlig. 1600 ISO blir derfor forbeholdt nødssituasjoner, og kun det.

Eksponeringspresisjonen er meget god i klassisk Olympus-ånd, det samme er fargegjengivelsen, som er blant det bedre vi har sett fra et kompaktkamera. Med mettede, og nøytrale farger, og med lite fargestøy under 400 ISO. Velger man å bruke kameraets knapp for skyggejusteringer, får man fram litt mer detaljer i mørke deler av motivet, uten at bildet blir overeksponert (lysere).

Tips:

Fem nyttige funksjoner - og hvorfor

Konklusjon

Olympus Mju 770 SW er et attraktivt kamera for de som trenger en robust og vanntett kompakt. Man får god bildekvalitet for pengene, og bortsett fra at batteriindikatoren enten viser fullt eller tomt - og ingen ting i mellom - er brukervennligheten bra. Dette er kameraet for de som legger stor vekt på at kameraet overlever turen, og vil ha en anvendelig og kjapp kompakt med skikkelig vidvinkel.

Les våre tips for bedre bilder under

Råd og Tipswww.lydogbilde.no


God fargegjengivelse
Korrekte eksponeringer
Moderat bildestøy til 400 ISO
Solid kvalitet
Vanntett til 10 m


Synlig bildestøy fra 400 ISO
Synlig kromatisk aberrasjon
Mangelfull batteriindikator
Ingen bildestabilisator

Les hele testen av Olympus Mju 1030 SW her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi