Hovedinnhold

Gigantiske digitalkameraer

S2: Leica S2 har en bildebrikke som er på størrelse med enkelte av de gamle mellomformatkameraene. Foto: Leica
S2: Leica S2 har en bildebrikke som er på størrelse med enkelte av de gamle mellomformatkameraene. Foto: Leica
(VG Nett) Både Leica og Hasselblad lanserer digitale speilreflekskamera med bildebrikker i mellomformat.

Denne saken handler om:

Bildekvaliteten på digitalkameraer er i enorm utvikling og for å få de prefekte bildene lanserer flere produsenter kameraer med bildebrikker i mellomformat. (En bildebrikke er selve sensoren i digitale kameraer som gjør at bildet kan lagres og leses som digitale filer.)

Større bildebrikker gir et bedre og mer detaljert bilde, noe som er viktig hvis man fotograferer landskap eller hvis man skal kopiere bildet i stort format.

Les også: Nå kan du gjøre speilreflekskupp.

Format fra filmbaserte kameraer

Mellomformat er egentlig et utrykk fra gamle filmbaserte kameraer og viser til film som er seks centimeter høy. Det fantes ulik bredde på mellomformatfilm, men det er altså snakk om en film som er langt større enn den vanlige 135 mm filmen. Digitalkameraer benytter bildebrikker av ulik størrelse og det er vanlig med svært små brikker sammenlignet med størrelsen på tradisjonell film. Det man kaller fullformat på digitale kameraer tilsvarer 135 mm film, altså 24 X 36 mm.

Leica og Hasselblad

STORT KAMERA: Hasselblads H3DII-50 er et stort kamera som tar store bilder. Foto: Hasselblad
STORT KAMERA: Hasselblads H3DII-50 er et stort kamera som tar store bilder. Foto: Hasselblad

De to klassiske kameraprodusentene Leica og Hasselblad viser i disse dager frem digitale speilreflekskameraer med en bildebrikke som er nesten like stor som det gamle mellomformatet. Hasselblad har allerede hatt en modell på markedet med stor bildebrikke, men nå kommer H3DII-50 som tar bilder med 50 megapikslers oppløsning. Bildebrikken er Kodaks 50 megapiksler sensor. Hasselblad har også annonsert at det kommer en versjon med 60 megapikslers oppløsning til våren.

S2

Leicas nye modell, S2, har en bildebrikke på 30 x 45 millimeter, det er altså ikke helt mellomformatstørrelse, men likevel langt større enn det som kalles fullformat. Bildene får en oppløsning på 37,5 megapiksler. På tross av den store bildebrikken er kameraet ikke større enn mange av kameraene med fullformatsbrikke.

Les også: Digitalkamera med 24 megapiksler.

Prisene på kameraene er foreløpig ikke kjent, men de blir garantert dyrere enn det folk flest er villige til å betale for et digitalkamera.

Les også: Nye digitalkameraer fra Leica.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi