Hovedinnhold

Flertall mot MP3-loven

MP3-POLITIKERE: Inga Marte Torkildsen (t.h) viser sin ødelagte MP3-spiller frem for Jørund Leknes (t.v) og Audun Lysebakken. Sammen med politikere fra Frp og AP sikrer de flertall mot regjeringens lovforslag. Foto: Frode Hansen
MP3-POLITIKERE: Inga Marte Torkildsen (t.h) viser sin ødelagte MP3-spiller frem for Jørund Leknes (t.v) og Audun Lysebakken. Sammen med politikere fra Frp og AP sikrer de flertall mot regjeringens lovforslag. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Stortingspolitikere med MP3-spiller sier nei til regjeringens lovforslag. Hvis de ikke er fra Høyre.

MP3-LOVEN:

Fra merknadene til lovforslaget:
«Om bruker f.eks. kjøper en CD-plate, kan ikke bruker ha noen rimelig forventning om å kunne spille denne direkte av i en MP3-spiller som ofte er på størrelse med et armbåndsur, er integrert i mobiltelefonen eller finnes som programvare på datamaskinen»

LOVFORSLAGET
Det viser en rundspørring VG har gjort blant stortingsrepresentantene.

- Å nei! MP3-spilleren min er i stykker! utbryter Inga Marte Torkildsen (27) fra SV.
- Jeg hadde masse bra damemusikk på den også. Masse bra hiphop.

Hun representerer det største MP3-partiet på Stortinget, med hele seks MP3-spillere i stortingsgruppen. Sammen med stortingskolleger fra Frp og Ap sørger hun for flertall mot regjeringens forslag til ny åndsverkslov, populært kalt MP3-loven. Regjeringens forslag vil gjøre det ulovlig å ta kopier av CD'er man har kjøpt lovlig, dersom CD'en er utstyrt med kopisperre.

Kulturkomiteen skulle behandlet lovforslaget i morgen, men komitébehandlingen er utsatt til 9. mai. Forslaget behandles i Stortinget 12. mai.


Kritiske MP3-brukere

VGs rundspørring viser at det er motstand mot lovforslaget i alle opposisjonspartier. Også i regjeringspartiene Høyre og KrF er flere skeptiske til forslaget.

Av 82 stortingsrepresentanter som har svart på rundspørringen, er hele 50 representanter mot lovforslaget slik det foreligger. Bare 15 er for, mens 17 representanter ikke vet om de er for eller mot.

Størst er motstanden blant politikere som selv har MP3-spiller. Av de 20 stortingspolitikerne som har MP3-spiller, er det bare fire Høyre-politikere som er positive til lovforslaget.

En av dem er MP3-brukeren Peter Gitmark (28).

- Denne saken har ført til en storm av feilaktige påstander. Loven vil gjøre Norge til et foregangsland når det gjelder forbrukerinteresser, mener Høyre-politikeren.

Han viser til at lovforslaget vil gjøre det lovlig å kopiere nesten all musikk fra CD til MP3, ettersom kopisperre i dag bare ligger på 15 prosent av CD'ene.

Han mener også det er positivt at regjeringen har foreslått å bevilge 52 millioner kroner over statsbudsjettet for å sikre kompensasjon til rettighetshaverne.

- Meningsløs

Opposisjonspolitikerne er ikke enige.

- Dette er en meningsløs lov som vil kriminalisere store grupper i Norge som ønsker å høre lovlig kjøpt musikk. De har kjøpt musikken som datafiler på en CD, og fra vårt ståsted er det da likegyldig hvor stor maskinen du spiller filene av på er, sier Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen (40).

Han representerer forøvrig ett annet av Stortingets største MP3-partier, med fire MP3-spillere på stortingsgruppen. Bare SV har flere og Høyre like mange MP3-spillere blant sine stortingspolitikere.

- Lovforslaget er latterlig. Alle vet det. Det setter politikken i vanry om det blir vedtatt, sier SV-politiker Jørund Leknes (23).

Han mener «MP3-loven» kommer til å føre til flere kopisperrer dersom lovforslaget blir vedtatt, og mener MP3-brukere fremdeles bør få kopiere musikk de har kjøpt.

Det er også partikollega og MP3-bruker Audun Lysbakken (27) enig i.

- Siden jeg bor i Oslo og Bergen, er det greit å slippe å ta alle CD-platene i ryggsekken på tur over fjellet hver uke, sier Lysbakken.

Også Arbeiderpartiets Trond Giske (38) går mot forslaget.

- Dette er et pålegg fra EU, så vi må finne noen veier ut av uføret Men jeg er sikker på at vi ikke vil støtte regjeringens lovforslag slik det er nå, sier Giske.

Endringene i åndsverksloven vil bli innført tidligst i januar 2006, dersom de blir vedtatt av Stortinget i mai.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi