Hovedinnhold

DVD-Jon risikerer fengsel

(VG Nett) Jon Lech Johansen (18) - eller DVD-Jon - er tiltalt for overtredelse av datainnbruddsparagrafen i straffeloven.
Det bekrefter førstestatsadvokat Inger Marie Sunde.

Johansen har siden januar 2000 vært siktet av Økokrim etter at han ble anmeldt av organisasjonen til den amerikanske film- og underholdningsindustrien, Movie Pictures Association (MPA).

Risikerer to års fengsel

- Han har brutt beskyttelsessystemet for DVD-filmer. Strafferammen er bøter, eller fengsel på opptil to år, sier Sunde til VG Nett.

Økokrim har brukt lang tid på å etterforske saken, og har nå tatt ut tiltale.

- En slik sak tar tid å undersøke, sier Sunde.

Jon Johansen har vært svært delaktig i å finne frem til koden DeCSS, som dekrypterer DVD-filmer og muliggjør kopiering og distribuering.

Saken begynte å rulle i september 1999 da Johansen og to kamerater løste opp kodene og sendte dem ut i nettverden.

- Merkelig

I bransjen vekker tiltalen oppsikt:

- DVD-Jon vant saken sin i USA, så det er litt merkelig at de skal begynne med det nå i Norge. Det kan hende at de vil bruke DVD-Jon til skrekk og advarsel, sier redaktør Mohammed Sourouri i webstedet Barbara.no til VG Nett.

Han legger til at han forstår at myndigheten og filmbransjen er arge, for de trodde at DVD skulle være trygt for kopiering.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi