Hovedinnhold

WWW-oppfinner roper varsku mot nettovervåkning

I NORGE: Tim Berners-Lee holdt torsdag foredrag på Gulltaggen. Foto: Jørgen Braastad
I NORGE: Tim Berners-Lee holdt torsdag foredrag på Gulltaggen. Foto: Jørgen Braastad
(VG Nett) - Ikke la Anders Behring Breivik bli en unnskyldning for å sette menneskerettigheter til side, sier verdensvevens oppfinner til VG Nett.

Denne saken handler om:


Sir Tim Berners-Lee har lenge advart sterkt mot de mange truslene mot det åpne, frie nettet.

Når VG Nett møter han mens han er på norgesbesøk for å holde foredrag på den digitale markedsføringskonferansen Gulltaggen, er han spesielt opptatt av at selv ikke terror må få bli en unnskyldning for å overvåke alt folk flest gjør på nett.

- Jeg tror du må være forsiktige med å utfordre de fundamentale menneskerettighetene, svarer han på spørsmål om hva han synes om de mange kravene om å gi myndighetene større fullmakter til å overvåke nettet.

Nylig ba Politiets Sikkerhetsmyndighet (PST) om at nettdebatter hos nettavisene og på debattforum ble lagt under Datalagringsdirektivet. Dette ba de om for å kunne etterforske hatefulle ytringer og trusler mot myndighetspersoner bedre.

«Dette vil gjøre det mulig å identifisere hvilken IP-adresse som publiserte et gitt innlegg på et bestemt tidspunkt», skrev PST i et høringsbrev, signert fungerende PST-sjef Roger Berg, til Post- og teletilsynet.

MOBILLESER? Her er VG Netts spesialside om Gulltaggen 2012

- Trenger ikke større fullmakter

Berners-Lee sier til VG Nett at vi må skille mellom to forskjellige nivåer for nettovervåkning.

Det ene er om en politimann går til de nettsidene og forumene hvor folk diskuterer hatkriminalitet og terrorisme. Slike sider mener han det er åpenbart at etterretningsmyndighetene bør infiltrere.

- Men myndighetene trenger ikke større fullmakter til å overvåke alle og enhver sine bevegelser på internett av den grunn. En vanlig innbygger bør kunne gå på nett å søke opp sensitiv informasjon vedkommende trenger for eksempel om et sykdomsforhold, og kunne stole på at det forblir mellom vedkommende og nettsiden han oppsøker, sier Berners-Lee.

Les også: Island har stoppet datalagringsdirektivet

Om datalagringsdirektivet og lignende initiativer sier han:

- Hvis man samler veldig mye data om våre nettbevegelser på et sted kan dette lett bli dynamitt. Du har masse sensitiv informasjon som sitter der i en database og blir et veldig attraktivt mål for nettkriminelle eller stater som bruker hackere til å angripe andre lands infrastruktur der den er mest sårbar, påpeker han med henvisning til at nettkrigføring og kybererrorisme bare øker.

Les også: Utsetter datalagringsdirektivet ytterligere
Bildespesial: Gulltaggen 2012

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi