Hovedinnhold

Slik beskytter du deg!

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
(VG Nett) Slik beskytter du deg mot datavirus, hackere, crackere og muligens også Fandens oldemor.

Denne saken handler om:

Det er irriterende, tidkrevende og ikke så rent lite skummelt å være nettbruker for tiden.

Spredning av datavirus skyldes først og fremst enkeltpersoner som ikke har fått med seg hva virus er og hvordan de kan beskytte seg selv og hindre videre spredning (enkelte vil også legge hele skylden på Microsoft og de stadige sikkerhetshullene i programvare og Windows, mer om det senere).

Her er VG Netts oppdaterte guide til hvordan du beskytter deg på Internett:

Sjekk PC'en din

Hvis du ikke har antivirus-program på maskinen din, kan du gjerne starte med å gjøre en gratis virus-sjekk på maskinen din.

En glimrende tjeneste, som både sjekker maskinen og fjerner eventuelle virus, er Trend Micros Housecall-tjeneste.

Du kan også laste ned gratis-verktøy for fjerning av en rekke virus på Bitdefender.com

McAfees Stinger og Panda Sofwares ActiveScan er andre programmer som sjekker og fjerner noen av de mest vanlige virusene.

Flere lesere har anbefalt antivirusprogrammet AVAST som et meget godt alternativ.

Sikkerhetsoppdateringer

Bruker du Windows operativsystem og Microsoft-programmene Internet Explorer og Outlook, må du til enhver tid sørge for å ha disse oppdatert med de siste sikkerhetspatchene. Du finner Windows Update på Start-menyen, eller du kan gå rett til hjemmesiden til Windows Update.

Vi anbefaler også at du lar Windows Update automatisk laste ned oppdateringer. Det kan du stille inn under Automatiske oppdateringer i Kontrollpanelet.

Vedlegg og nedlastede filer

Du må aldri, aldri, aldri åpne mail-vedlegg og ting du har lastet ned fra Internett med mindre du er 100 prosent sikker på er ufarlige.

Mange virus aktiviseres først når du klikker på en virus-fil. Slett alle suspekte e-post uten å åpne dem, og vær var på hva du laster ned fra nettet.

Kombinasjonen av HTML-mail og hurtigvisning er også skummel. Alle e-postprogrammer med hurtigvisning har muligheter til å skru av denne funksjonen. Bruker du Outlook, finner du den på Vis-menyen (på engelske Windows-versjoner kalles hurtigvisningen Preview Pane).

Du kan også blokkere potensielt farlige filtyper helt i Windows, dette anbefales kun for de litt mer avanserte.

Finn farlige filer

Heisann, bokstavrim! Uansett, mange datavirus aktiviseres fordi de ser ut som noe helt annet. En vanlig måte å «skjule» et virus på, er å kalle det for eksempel dritkulfilm.mpg.exe.

Hvis du har filendinger avslått på PC'en din, og det har du sannsynligvis, vil du kun se .mpg-endingen, og dermed tro det er en film. For å se hele filnavnet på datamaskinen din, går du til Min datamaskin og velger Verktøy, og deretter Alternativer for mapper. Så velger du Vis, før du til slutt sørger for at punktet om å skjule filendinger for kjente filtyper ikke er haket av. Klikk også på knappen som sørger for at alle mapper på maskinen din skal se slik ut.

Bytt programvare

Det er en kjennsgjerning at Microsoft-produkter er populære blant virusforfattere. Det er fullt mulig å bytte ut Internet Explorer med f.eks. populære FireFox som enkelt overfører alle innstillinger fra Internet Explorer ved installasjon, norske Opera, som også har en glimrende mail-del (med spamfilter) og Outlook Express med f.eks. Eudora (som du kan legge inn en SpamAssassin-plugin til), IncrediMail eller web-baserte løsninger som Runbox.

Skaperne av FireFox, har også kommet ut med en epostleser mange sverger til. Den heter Thunderbird og fungerer meget bra.

OBS! Du kan naturligvis ikke fritt klikke på vedlegg her heller.

Beskyttelses-programmer

Det skader absolutt ikke å beskytte deg med et antivirus-program (finner og fjerner virus), en såkalt brannmur (stanser inntrengere) og et spamfilter (fjerner søppel- og virusmail). Her finner du en test av kommersielle produkter.

Totalpakker fra kjente, store firmaer er nok det enkleste for deg som ikke har massevis av datakunnskaper, mens de med litt mer kunnskaper gjerne kan prøve gratis-programmer, som for eksempel den fin-fine brannmuren ZoneAlarm eller anti-virusprogrammet AVG Anti-Virus (bare på engelsk).

Hvis du bare er ute etter et spamfilter, kan du for eksempel prøve SpamAssassin, som originalt er laget for Unix-maskiner, men som også finnes til Windows-maskiner i blant annet SAProxy og Spamnix. Mailwasher, SpamPal anbefales også.

Og er du systemansvarlig for mange PC-brukere, bør du for all del sette deg inn i hvordan du automatisk kan sperre for både virus og spam før det når de forskjellige datamaskinene.

Få bort spionene

Når du surfer på Internett, lagres mange såkalte «spionprogrammer» på datamaskinen din. Disse programmene gjør ikke direkte skade, men blir det mange nok av dem vil du oppleve at maskinen din går tregere.

Dessuten rapporterer de nettbruken din til blant annet kommersielle interesser, og det vil du vel neppe ha noe av?

Prøv for eksempel Ad-Aware, som scanner maskinen din på jakt etter spionprogramvare. Etter at du har fjernet alt det kjipe, kan du installere SpywareBlaster (kan også lastes ned herfra for eksempel), som sørger for å blokkere en lang rekke spionprogrammer fra å i det hele tatt bli installert.

Bytt operativsystem

Både Mac og Linux er gode alternativer til Windows. Mac er lettest å sette seg inn i for vanlige databrukere (mange mener den er mye enklere å bruke enn Windows-maskiner, til og med), mens Linux foreløpig er for de litt mer avanserte databrukerne hvis du må installere og oppdatere det selv.

Av Linux-installasjonene regnes den med det noe merksnodige navnet Ubuntu Linux som den greieste for nybegynnere. Ingen av disse systemene har datavirus av betydning.

Er det noe her du er uenig i eller har lyst til å kommentere? Tips til andre måter å beskytte deg på? Send oss gjerne en mail!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi