Hovedinnhold

Cyber-terror: Morgendagens mareritt

PARIS: Ble du skremt av dataviruset Melissa? Fikk du e-postkassa full av "I love you"-brev som du møysommelig måtte slette? Da har vi en ny melding til deg: Dette var bare begynnelsen. Den ufarlige begynnelsen.

Denne saken handler om:

For i fremtiden risikerer vi at flygeledernes skjermer plutselig går i svart, akkurat når trafikken er på det tetteste. Sykehus får ikke opp pasientjournaler som legene trenger der og da. Bankene kan verken foreta inn- eller utbetalinger, store deler av næringslivet går i stå.

Og det største marerittet av alle: I en atomsikker bunker sitter en amerikansk - eller russisk, eller kinesisk, eller indisk, eller pakistansk, eller israelsk - soldat, og får varsel på skjermen om at hans land om noen minutter vil bli rammet av et atomangrep. Han har sekunder på seg på å ta avgjørelsen om han skal avfyre sine egne raketter, for å slå tilbake.

Dette er ikke en skrekkvisjon som en eller annen spenningsforfatter har pønsket ut, men virkelige og svært realistiske bekymringer. Faren for at snoking, virusplanting eller annen datatukling skal utløse en katastrofe, er høyst reell og ble nylig drøftet på et møte i Paris blant eksperter fra verdens åtte største industriland, den såkalte G8-gruppen.

I verste fall kan slik datatukling lamme et lands nasjonale forsvarssystemer og økonomiske apparat.

Hubert Marty, en framtredende fransk politimann som har spesialisert seg på cyber-krim, ser også faren for en eksplosiv vekst i denne typen forbrytelser. Men han understreker samtidig at det ennå ikke har skjedd noen slik eksplosjon, og at så vel næringsliv og myndigheter som den enkelte databruker har tid og muligheter til å beskytte seg.

Den skotske eksperten Colin Rose mener at cyber-terrorisme allerede i dag utgjør den tredje største trussel industrilandene står overfor, nest etter kjemiske og bakteriologiske våpen, samt en atomkrig. Skadene kan bli enorme, og hvis terrorister kan slå ut hele industrier og livsviktige tjenester med et tastetrykk, trenger de ingen bomber, sier Rose.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi