Hovedinnhold

DVD-Jon vant igjen

OSLO TINGHUS (VG Nett) Jon Lech Johansen (20) vant også ankesaken i lagmannsretten. Dermed har Økokrim gått på et nytt sviende nederlag mot 20-åringen.

Denne saken handler om:

Borgarting lagmannsrett frikjente i dag Johansen på alle punkter for å ha laget et dataprogram som knekker koden på DVD-filmer.

Jon Lech Johansen var selv ikke tilstede i sal 828 i Oslo tinghus da kjennelsen ble kjent like etter klokken 13 i ettermiddag.

Johansen ble først frikjent av tingretten i januar i år, men Økokrim valgte å anke dommen inn for lagmannsretten. Borgarting lagmannsrett forkastet i dag anken og frikjente DVD-Jon på alle punkter. ( Les hele dommen fra Borgarting lagmannsrett her.)

- Dette er et komplisert saksforhold og derfor vanskelig å kommentere på sparket, sa førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim etter det sviende nederlaget.

Lagmannsretten slår i sin dom fast at det er lovlig å kopiere egne DVD-plater eller lagre dem på harddisken.

- DVD-filmer er lagret på et medium som er utsatt for å få skader. Det er derfor vesensforskjell mellom å kopiere en spillefil eller en bok eller et tidskrift, heter det i dommen.

Retten slår også fast at et forbud mot kopiering, slik det fremstår med liten tekst på filmomslaget, ville beskjære forbrukernes lovlige rettigheter etter åndsverkslovens § 12.

- Det kan nærmest sammenlignes med privat lovgivervirksomhet, som helt kan forrykke den interesseavveining loven bygger på, sa dommer Wenche Skjæggestad da hun leste opp dommen.

- Nå er ikke tiltalte selv til stede, men ut fra dommen går jeg ut fra at han ikke har innsigelser mot dommen, avsluttet dommeren.

Johansens forsvarer sier i en kommentar at han er svært fornøyd med at retten slår fast at det er åndsverksloven, og ikke straffeloven, som avgjør hva som er lovlig bruk av DVD-filmer.

- Dette er en seier forbrukerne, som nå kan ta kopier av filmer som de selv har kjøpt, sier Halvor Manshaus til Dagbladet.no.

Jon Lech Johansen selv var ikke tilgjengelig på telefon da VG Nett forsøkte å kontakte ham i ettermiddag.

Johansen, også kjent som DVD-Jon, var tiltalt for å ha deltatt i knekkingen av beskyttelsessystemet Content Scrambling System (CSS), samt for å ha deltatt i produksjonen av et piratprogram med navnet DeCSS.

Programmet, som ble lagt ut på internett, gjør det mulig å spille av DVD-filmer under operativsystemet Linux. Ifølge tiltalen skal programmet ha blitt lastet ned mer enn 5000 ganger fra internett i perioden fra oktober 1999 til 17. januar 2001.

20-åringen har selv forklart at han publiserte programmet for å gjøre det mulig å se DVD-filmer med Linux-maskiner. Denne forklaringen festet retten lit til.

På spørsmål om Økokrim ville føre saken videre, svarte førstestatsadvokat Sunde at aktoratet ville bruke betenkningstiden til å vurdere en eventuell anke til Høyesterett.

Økokrim hadde lagt ned påstand om 90 dagers betinget fengsel for 20-åringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi