Hovedinnhold

Åpent for kriminelle

Stor sårbarhet i Oslo-bedrifter

Kriminelle og spioner møter ofte ingen hindringer når de vil komme inn på trådløse datanettverk.

Denne saken handler om:

LETT PÅ NETT: Med noen tastetrykk kan Rune Fløisbonn komme inn på et fremmed, trådløst nettverk. Foto: Jan Petter Lynau
LETT PÅ NETT: Med noen tastetrykk kan Rune Fløisbonn komme inn på et fremmed, trådløst nettverk. Foto: Jan Petter Lynau

I Oslo var nær halvparten av de nettene Nye Kripos testet i sommer, usikret.

Naiviteten omkring bruk av trådløse nettverk kan bli svært kostbar, både for bedrifter og enkeltpersoner.

- Vi har sett internasjonale trender de senere årene på at kriminelle organisasjoner, terrorgrupper og etterretningstjenester tiltrekker seg IT-eksperter. De utfører dataangrep, datainnbrudd, legger inn trojanere og forfalsker elektronisk informasjon i økende grad for å oppnå økonomiske gevinster, sier leder av Datakrimavdelingen i Nye Kripos, Rune Fløisbonn.

Undersøkelsene Nye Kripos foretok i hemmelighet i sommer, avdekket skremmende slurv.

Åpne for angrep

- Ut fra en mistanke om at mange av de trådløse nettverkene var åpne, foretok vi tester med bærbare PC'er, spesiell programvare og antenner. I enkelte deler av Oslo var drøyt 40 prosent av de trådløse nettene uten kryptering eller annen sikring, sier Fløisbonn.

Han vil ikke gå inn på hvilke bedrifter som ligger vidåpne for angrep, men bekrefter at flere av dem har betydelig omsetning og i så måte vil være interessante objekter for kriminelle.

VG kjenner til at flere norske bedrifter som forvalter sensitive opplysninger som kan være svært skadelig i feil hender, ikke sikrer seg godt nok. Dataangrep kan ha som motiv å skade en bedrift, ved å legge nettverket dødt.

- Men oftere er det et middel for andre kriminelle handlinger, sier Rune Fløisbonn.

Forbud

Mange kriminelle har kunnskap om å fange opp radiosignalene fra trådløse nettverk, som når mye lenger enn de som skal ha dem. De har også antenner som setter inn IP-analysatorer, og går aktivt inn for å fange opp informasjon som går over nettverkene.

Alle som behandler gradert informasjon i Norge, har forbud mot å benytte trådløse nettverk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi