Hovedinnhold

Slik ser du film på reisefot

FILM ville vært greit tidsfordriv også på T-banen Foto: Scanpix/ Erlend Aas
FILM ville vært greit tidsfordriv også på T-banen Foto: Scanpix/ Erlend Aas
(VG Nett) På biltur med familien eller hytteferie i ødemarka? Med nettbrett, bærbar PC eller mobiltelefon kan du til enhver tid koble av med en film.

Denne saken handler om:

Per i dag glimrer de gode, enkle - og ikke minst lovlige - løsningene for å se film på iPad med sitt fravær.

Øyvind Solstad ser først og fremst film med nettjenesten Headweb. Foto: Roger Neumann
Øyvind Solstad ser først og fremst film med nettjenesten Headweb. Foto: Roger Neumann

- Hvis jeg skal ut på en lang kjøretur med barna, ville jeg kjøpt filmer på DVD, og kopiert dem med gratisprogrammet Handbrake til iPad. Er du bekymret for batterivarighet, kan du også kjøpt en splitter for flere strømuttak i bilen, sier Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver i Carat og ekspert på digitale medier.

De mer avanserte iPad-brukerne anbefaler å sette opp en amerikansk iTunes-konto, som til forskjell fra en norsk iTunes-konto gir deg et stort og godt filmutvalg for Apples plattformer.

En representant fra Apple bekrefter overfor VG at det ikke er noe nytt i sikte i forhold til tilgang på film i norsk iTunes.

Men nå finnes det heldigvis flere måter å se film, selv i bilen, uten en iPad.

Løsninger som ikke krever nett

Med en splitter for flere strømuttak har du også strømtilgang for flere dataenheter, som til en bærbar PC eller mini-PC til barna i baksetet.

Siden nettilgangen der og på hytta kan være variabel eller utilgjengelig, kan du for eksempel bestille leiefilmer på DVD fra Lovefilm før du drar på ferie.

Tjenesten lar deg leie opp til 3 DVD-er om gangen i en ubegrenset tidsperiode. DVD-ene kommer i posten, og tjenesten koster fra 49 - 179 kroner i måneden avhengig av abonnement.

Anbefaler leiefilm på nett
Har du derimot brukbar tilgang til nett anbefaler Solstad nettjenestene Headweb eller Voddler.

De lar deg leie filmer for en rimelig penge som streames over nett. Du kan dessuten enkelt anbefale filmen eller dele inntrykkene dine på Facebook i etterkant.

På Voddler får du leid filmer fra 19 kroner, på Headweb fra 29 kroner.

- Begge disse tjenestene fungerer veldig bra. Med Headweb kan du streame i grei kvalitet med 1,2MB per sekund, så du trenger ikke en voldsomt bra nettforbindelse, sier Solstad.

Med Voddler kan du også se filmer på smartmobilen din om du laster ned Voddler-appen for Android eller iPhone.

Tror bedre løsninger er på vei
Solstad tror vi også vil se flere løsninger for å se film på iPad på sikt, ettersom Apple nå har gått bort fra regelen om at innhold må koste det samme på nett som i App Store.

- Dette kan åpne for bedre løsninger. På Headweb koster det 29 eller 39 kroner for de fleste leiefilmer, det gir jo ikke veldig store marginer om de skulle betalt 30 prosent av dette til Apple, sier han.

Han mener norsk lovgivning om lagring av kredittkort ødelegger for norske løsninger som kan legge til rette for impulskjøp av digitale produkter.

- Når jeg vet at jeg må opp med kredittkortet for å kjøpe noe i en app, er veien til salg lengre. Om norske nettbutikker kunne lagre kredittkortnummeret mitt hadde det blitt mer salg, så dette virker konkurransehemmende for norske nettbutikker.

Tour de France på iPad
Allikevel ser han også spennende norske ting på vei, og trekker spesielt frem TV2s iPad-app for Tour de France.

- Jeg synes det TV2 gjør nå med Tour de France, hvor jeg kan kjøpe tilgang på iPad for å se, er bra. De har en egen app som bare handler om Tour de France og er bygget på nettvideotjenesten deres Sumo. Jeg håper vi vil få se flere slike apper av denne typen i tiden fremover, sier han

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi