Hovedinnhold

Her er nettbrettene du bør kjøpe til jul

I år har du mange flere nettbrett enn i fjor å velge mellom. (Montasje: Mobilen.no)
I år har du mange flere nettbrett enn i fjor å velge mellom. (Montasje: Mobilen.no)
Vurderer du å investere i et nettbrett? Da bør du lese dette.

Denne saken handler om:

Disse nettbrettene anbefaler vi

iPad 2
16 GB med 3G, Wi-Fi og GPS

Galaxy Tab 10.1
16 GB med 3G og GPS

Asus Eee Pad Transformer
16 GB med tastatur

Acer Iconia A500
16 GB med Wi-Fi

Samsung Galaxy Note
16 GB
(Kun én versjon)

Nettbrett stjeler stadig mer oppmerksomhet fra de små bærbare PC-ene til mellom to og fire tusen kroner. Det er ikke uten grunn, for sammenliknet med i fjor er det i år mange flere modeller å velge mellom på markedet.

Julen er høysesong for teknogaver, enten julegaven er til deg selv eller til venner og familie. Her skal vi ta en gjennomgang av det du har å velge i.

Det viktigste som har skjedd med nettbrettene i år er at de som kjører Googles menysystem Android har tatt sjumilssteg når det kommer til brukervennlighet. I tillegg har utvalget apper som er tilgjengelig for de store Android-skjermene blitt bedre.

Selv om mye er likt nettbrettene i mellom, kan du fortsatt velge mellom mange prisklasser, typer og størrelser. Noen av nettbrettene har også spesiell funksjonalitet som de er alene om.

Styrker og svakheter

Det nettbrettene er best på er naturlig nok surfing på internett. Men også spill, apper og e-post er oppgaver som løses godt og enkelt på nettbrett.

De store, høyoppløste skjermene gjør også at nettbrettene egner seg utmerket til filmtitting.

I det hele tatt er det forbruk av underholdning og informasjon som er styrken ved disse produktene. De er stort sett mindre gode når du skal lage innhold. Her kommer de til kort sammenliknet med en PC.

Noen av nettbrettene begynner å innrette seg mer mot arbeid, med stadig bedre apper for produktivitet. Det finnes også mye tilbehør å velge i som kan gjøre nettbrettene bedre på dette området. Likevel er ikke nettbrettene noen fullverdig erstatning for en PC ennå.

Vi anbefaler fem ulike nettbrett basert på behovene dine.

Det enkle valget
Apple iPad 2

Dette er sannsynligvis folkenettbrettet over alle. Det er svært enkelt å bruke og det har en fantastisk batteritid. Best av alt er det suverene utvalget av apper du får via App Store - iPad 2 er uslåelig på dette punktet.

De fleste apper som fins for Googles Android-system finnes også for iOS, men det går ikke nødvendigvis andre veien.

Selv om det dukker opp stadig mer tilbehør for Android-nettbrettene, finnes det fortsatt mest tilbehør å velge i for Apples iOS-enheter. Utvalget er enormt, og spenner fra enkle vesker og høyttalere til krybber med mange ulike funksjoner.

Du kan velge iPad 2 med ulike mengder lagringsplass og med eller uten støtte for mobilt bredbånd. Den billigste modellen har 16 GB lagringsplass og kan kun kobles til internett gjennom Wi-Fi. Bærer du med deg nettbrettet mye bør du vurdere mer lagringsplass og versjonen som har plass for SIM-kort og kan bruke mobilnettet til å surfe. Vær obs på at det kun er sistnevnte modell som også har innebygget GPS.

iPad 2 vant også prisen for beste nettbrett i prisutdelingen Gulltasten, som gikk av stabelen for et par uker siden.
Pris: Fra 3690 kr

Les testen av iPad 2 

For teknofantasten
Samsung Galaxy Tab 10.1

Dette er det beste Android-nettbrettet til nå. Galaxy Tab 10.1 har lang batteritid og er enkelt å bruke. Som for andre Android-enheter kan du enkelt tilpasse hjemmeskjermene på Galaxy Tab 10.1 til ditt behov.

Dette er det største av Samsungs nettbrett, og som navnet antyder er skjermen 10.1 tommer stor. Brettet er likevel relativt kompakt, og svært tynt.

Galaxy Tab 10.1 er dessuten det Android-baserte nettbrettet det fins mest tilbehør til.

Den største ulempen ved Galaxy Tab 10.1 er at det ikke når opp til Apples iPad 2 når det kommer til apper. Utvalget apper som er tilpasset store Android-skjermer er fortsatt beskjedent, men økende.

Samsung lager Galaxy Tab i flere størrelser. De fleste er forholdsvis like bruksmessig, så det er først og fremst hvilken størrelse du har plass til som burde avgjøre hva du velger.
Pris: Fra 3420 kr

Les testen av Galaxy Tab 10.1 

For proffbrukeren
Asus Transformer

Asus Transformer er et av årets mest annerledes nettbrett. I likhet med Samsungs modeller er Transformer basert på Googles Android-menyer. Transformer har imidlertid støtte for minnekort, og kjøper du modellen som kommer med fysisk tastatur kan du bruke nettbrettet nesten som en PC.

Tastaturet kan du feste til nettbrettet ved behov. Inni tastaturet fins det USB-tilkoblinger for vanlig tilbehør som mus og digitalkamera. Tastaturet har dessuten et innebygget batteri som gir Transformer hele 16 timer brukstid på én opplading.

Ulempen med Transformer er at det fysiske tastaturet er forholdsvis tungt. For mange kan en kompakt PC eller MacBook Air være gode alternativer. Grunnen til det er at de kan utføre mer avanserte oppgaver selv om de er kompakte. Prisen du må betale for disse maskinene er imidlertid langt høyere.
Pris: Ca 3500 kr

Les testen av Asus Transformer 

For den prisbevisste
Acer Iconia A500

Skal du ha et billig og godt nettbrett er Acer Iconia A500 et godt valg. Den billigste modellen starter på 2800 kroner, og den gir deg mye av det samme som du får fra Asus og Samsung. Iconia er enkel å bruke og har relativt god batteritid.

Det er formfaktoren som er den største ulempen med Acer Iconia A500. Acers nettbrett har like stor skjerm som mange av konkurrentene, men det er noe større og tyngre enn de andre. Det betyr at det kan bli noe mer slitsomt å holde Iconia A500 over lengre perioder. Det blir også noe vanskeligere å få plass til i sekken.

Acer Iconia fins i flere forskjellige størrelser, og skal du ha støtte for mobilt bredbånd har modellen et litt annet navn; Acer Iconia A501.
Pris: Fra 3000 kr

Les testen av Acer Iconia A500 

For deg som vil ha nettbrettet i lomma
Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note er et helt nytt produkt. Vi har ikke skrevet en utførlig test av nettbrettet ennå, men har hatt god tid til å bruke det, og førsteinntrykket er svært godt.

Det er vanskelig å vite hvilken bås Note passer i. Med en skjerm på 5,4 tommer er den betydelig større enn vanlige mobiltelefoner - men den er samtidig langt mindre enn de fleste nettbrett. Dessuten fungerer den som en vanlig mobiltelefon i bruk. Du kan holde den til øret og ringe med den.

Galaxy Note er altså mellomtingen for deg som bare vil ha én enhet som passer til alt. Ulempen med en slik mellomting er at det ikke er like lett å betjene hele skjermen når du bruker den med én hånd. Den er også ganske stor å ha i lommen, selv om den vil passe nedi.

Denne hybriden kjører Android, men siden den kjører Android 2.3 Gingerbread har menyene mer til felles med mobiltelefoner enn med de andre Android-nettbrettene.

En fiffig funksjon som Galaxy Note har er den digitale pennen som følger med. Som navnet antyder kan denne enheten brukes som notisblokk.
Pris: Ca 5200 kr

Les sniktitten på Galaxy Note 

Vurderer du en mobiltelefon i stedet?
Les også: Disse mobilene bør du kjøpe til jul 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi