Hovedinnhold

- Windows 7 er foreldet

Steve Jobs lar seg ikke skremme av Microsofts nye operativsystem. Foto: Matthew Yohe, Wikimedia Commons
Steve Jobs lar seg ikke skremme av Microsofts nye operativsystem. Foto: Matthew Yohe, Wikimedia Commons
Apple tror lanseringen av Windows 7 kan få enda flere til å gå over til Mac.

Denne saken handler om:

Microsoft har endelig lansert Windows 7, men Apple ser ikke akkurat ut til å skjelve i buksene av den grunn. Denne uken har Apple presentert salgstall over all forventning, i tillegg til at de har lansert en rekke nye, spennende produkter. Tilfeldig? Man kan jo bare spekulere.

Flere av Apples toppsjefer har også gått hardt ut mot erkerivalen denne uken, og kaller det nye operativsystemet for både gammeldags og komplisert.

- Windows-brukere er lei alle problemene som de har fått i løpet av årene, fra Windows ME til NT til Vista og nå Windows 7, sier Brian Croll, Apples seniordirektør for produktmarkedsføring av Mac OS X, til den britiske avisen Telegraph.

LES OGSÅ:Slik er Apples nye "magiske" mus

- Kjøp Mac!

Croll mener Windows 7 krever for mye av brukerne, og at operativsystemet er bygget på foreldet teknologi som ikke endrer seg fra versjon til versjon.

- Windows 7 er fortsatt Windows. Det forandrer ikke mye. Det er forsatt komplekst, det er fortsatt veldig dyrt når du ser hvor mye oppgraderingen koster, og det er fortsatt mange sikkerhetsproblemer, mener han.

Apple har lenge mobbet Microsoft fordi de mener Windows gjør det vanskeligere for brukeren enn nødvendig. Med Windows 7 har særlig oppgraderingsplanen fått høre det. Oppgraderingen fra for eksempel XP til Win7 krever at brukeren må reinstallere operativsystemet; det innebærer backup av filer til en ekstern harddisk, reformatering av harddisken, reinstallasjon av alle programmer og så videre.

- En bruker som må gjennom alle dette kommer til å frike ut. Hvorfor ikke bare kjøpe en Mac? sa Apples markedssjef Phil Schiller nylig til Business Week.

LES OGSÅ:- Apple er bare en dyr logo

Microsoft er ikke enig. Parri Munsell, direktør for konsumentmarkedet for Windows i Microsoft, mener at flesteparten som går over til Windows 7, vil kjøpe seg nye maskiner. Munsell får støtte av analytiker Stephen Baker hos PC Data.

- Jeg tror ikke vi får en stor tilstrømming av folk med fungerende XP-maskiner som plutselig bestemmer seg for at de må ha en splitter ny Mac, sier Baker til Business Week.

Mobbereklame

Men Apple gir seg ikke. Apple har nemlig sluppet tre nye reklamefilmer denne uken med fokus på Windows 7. I en av reklamene går alle XP-brukerne over til nettopp Mac.

"Hvis vi må flytte alle sakene våre, hvorfor ikke flytte til maskinen som er nummer én når det gjelder kundetilfredshet", sier en av Windows-brukerne i reklamen som har tenkt til å gå over til Mac.

LES OGSÅ:Nokia saksøker Apple for iPhone

Windows 7 selger bra

Hva slags effekt Windows 7 vil ha på Apple gjenstår å se. Ifølge Wall Street-analytiker Brian Marshall i Broadpoint Amtech sitter Apple trygt foreløpig.

- Faktisk så har Microsofts lanseringer nesten fungert som en forsinket katalysator for Mac-salget, sa Brian Marshall nylig.

Det britiske søstertidsskriftet av norske PC World, PC Advisor, melder for øvrig om rekordsalg av Windows 7. Ifølge Amazon har Windows 7 overgått Nintendo Wii og Harry Potter and the Deathly Hallows som det mest forhåndsbestilte produktet noensinne i Storbritannia.

I tillegg har den britiske butikkjeden PC World solgt flere kopier av Windows 7 i løpet av de tre ukene med forhåndsbestilling enn de solgte i løpet av Vistas første år.

Ikke overbevist av Apple? Les alt om Windows 7 hos PC World.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi