Hovedinnhold

Wikipedia runder en million artikler

(VG Nett) Verdens største nettleksikon passerer en million artikler i hovedleksikonet, alt laget på fem år.

Denne saken handler om:

ALFA OG OMEGA: Wikipedia inneholder over en million engelskspråklige artikler. Foto: Wikipedia
ALFA OG OMEGA: Wikipedia inneholder over en million engelskspråklige artikler. Foto: Wikipedia

Litt over fem år etter oppstarten av Wikipedia kan skaperne se tilbake på et veritabelt eventyr av en nettsatsning. I utgangspunktet skulle Wikipedia si seg fornøyd dersom de passerte 100.000 artikler, målet ble mer enn tidoblet. Det samme kan sies om populariteten - og kontroversen om nettleksikonet.

Nettleksikonet vokser med 1700 artikler hver dag, alle sammen skrevet av leksikonets brukere. Det fører til et svært omfattende leksikon, men også til mye bråk når alle kan redigere artiklene.

I Norge har dette resultert i kritikk av regjeringsmedlemmer, og uthenging av offentlige personer. I Wikipedia-sammenheng kalles uthengingen for vandalisme og som oftest rettes ødelagte artikler opp og låses så de ikke kan redigeres uten at flere Wikipedia-redaktører er enige i endringen.

Den norske utgaven av leksikonet har over 50.000 artikler og vokser også sterkt. Wikipedias mann i Norge er svært glad for denne veksten.

- Det er tilfredsstillende å bruke tiden sin på dette, sier Chris Nyborg som er pressekontakt for Wikipedia i Norge til VG Nett. Han er også bidragsyter og administrator på de norske sidene av Wikipedia. Selv om arbeidet ikke bringer inn penger til bidragsyterne, betalter det seg i gode følelser.

- Det er en viss stolthet over å ha vært med på dette.

Wikipedia oppstod på samme tid som flere andre satsninger, men de fleste har gått dukken eller tok aldri av.

- Hvorfor har Wikipedia lykkes?

- Det er flere ting; selve programvaren som gjør det enkelt å legge inn artikler i den, det ble gjort en del gode avgjørelser tidlig og det var de rette mennskene til rett tid, mener Nyborg. Selv har han vært en del av Wikipedia-systemet siden 2004.

Nå merker personene i organisasjonen at de tradisjonelle aktørene begynner å bli nervøse.

- Det er blitt en kjempesuksess i volum, vi blir sammenliknet med de kommersielle leksika. Noen ganger er det bra, andre ganger dårlig, men uansett er det bra å bli sammenliknet med dem.

Nyborg tror heller ikke at kontroversen rundt Wikipedia er spesielt urovekkende for leksikonets fremtid. Tvert i mot, feilene som ble avdekket har ført til en bedring, mener han.

- Det har blitt tatt tak i og vi har hele tiden hatt en rekke tiltak for å forbedre Wikipedia, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi