Hovedinnhold

Vil ikke straffe piratene

PÅ HØY TID: Knut Yrvin i Elekronisk Forpost Norge mener flere bør følge i sveitsernes fotspor, og stille krav til etterrettelighet rundt spørsmål om piratkopiering isteden for å ta film- og platebransjens krisemaksimering for god fisk. (Foto: privat)
PÅ HØY TID: Knut Yrvin i Elekronisk Forpost Norge mener flere bør følge i sveitsernes fotspor, og stille krav til etterrettelighet rundt spørsmål om piratkopiering isteden for å ta film- og platebransjens krisemaksimering for god fisk. (Foto: privat)
Regjeringen i Sveits stoler på egen forskning i stedet for platebransjen.

Denne saken handler om:

Mens flere land i Europa, Norge inkludert, vurderer å stramme inn eller allerede har innført strengere regler for ulovlig fildeling, mener regjeringen i Sveits at innbyggerne i landet ikke skal behøve å frykte strafferettslige inngrep som følge av nedlasting til privat bruk.

Les også: - Meningsløst å forby fildeling 

Bakgrunnen er en rapport som ser på konsekvensene av nedlasting av piratkopiert materiale til privat bruk, skriver Computerworlds danske søsteravis Comon.dk.

Nedlasting av opphavsrettsbeskyttede åndsverk til privat bruk har ingen negativ effekt på hvordan innbyggerne bruker penger på kulturelt materiale i samfunnet ellers, men kan faktisk ha en positiv innvirkning, ifølge rapporten som regjeringen i Sveits selv har bestilt.

Rapporten (PDF, på tysk), som er utarbeidet av det sveitsiske justis- og politidepartementet, ser blant annet på musikk-, film- og kinoomsetningen i Sveits og Nederland i tidsrommet 1988 til 2009. En av kildene statistikken bygger på er platebransjens (IFPI, International Federation of the Phonographic Industry) egne omsetningstall. På bakgrunn av dette tallmaterialet heter det i rapporten at «det er noen variabler å spore, men andelen av den samlede disponible inntekten som brukes på underholdning har vært noenlunde konstant.»

Rapporten understreker imidlertid behovet for å beskytte åndsverk og å redusere piratkopiering så vidt det er mulig, men at inngrep skal vurderes på bakgrunn av et økonomisk regnestykke som ser på hva som vinnes og tapes på inngrepet. Rapporten trekker frem hvordan kostnadene til piratbekjempelse i Frankrike har vært alt for store i forhold til resultatet, skriver Comon.

- Myndighetene må forholde seg til fakta

Styremedlem i rettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN), Knut Yrvin, sier til Computerworld at han berømmer sveitserne for en nøktern tilnærming til problemstillingen og mener det er på høy tid at myndigheter verden rundt begynner å forholde seg til virkelighet og fakta.

- Nå har de endelig satt krav til etterrettelighet og grundighet, og det er på tide at myndighetene går nøye til verks når de ser på de faktiske konsekvensene av piratkopiering, sier Yrvin.

Han mener særlig platebransjen har forsøkt å fremstille det som om den har lidt enorme tap som følge av fildeling, samtidig som aktørene faktisk underslår de sparte kostnadene ved distribusjon på nett, som er adskillig billigere enn å kjøre ut cd-plater med lastebil.

Yrvin viser til eksempler som Spotify og Wimp, som klart bekrefter at forretningsmodellen for streaming av musikk viser seg å fungere. Det bekreftes også av IFPI Norges egne tall, som viser at streamingomsetningen økte med 90 prosent fra 2009 til 2010, mens det samlede digitale salget (nedlasting pluss streaming) i 2010 utgjorde 143 millioner kroner, hele 60 prosent økning i forhold til året før.

- Utrolig om Arbeiderpartiet tillater overvåking

- Platebransjen har ikke modernisert seg fort nok, og har isteden brukt enorme ressurser på å skaffe seg selv bedre vilkår på bekostning av forbruker. Det har i tillegg blitt en hel sikkerhetsindustri bygget rundt det å komme piratkopiering til livs, en industri som er bygget på krisemaksimering og tomme løfter. Sveitserne har forstått dette. Jeg er selv arbeiderpartimann, men jeg må si jeg vil synes det er utrolig om arbeiderpartiet her i landet vil tillate at platebransjen skal få drive overvåking av privatpersoner i jakten på folk som piratkopierer, sier Yrvin.

Han mener det er på tide at pengene platebransjen sparer på digital distribusjon heller bør komme artistene til gode, istedenfor at de brukes på advokater, lobbyvirksomhet og piratjakt.

Les også: TONO og IFPI tapte mot Pirate Bay og Telenor 

I den sveitsiske rapporten avvises også både domeneblokkeringer og såkalte 3-strikes-inngrep, fordi det er knyttet stor tvil til det juridiske grunnlaget for slike drastiske virkemidler for å stanse piratkopiering. 3-strikes-inngrep straffer den som gjentatte ganger beskyldes for å bryte opphavsrett med opptil ett års utestengelse fra internett i sin helhet, og Frankrike er et av landene som har innført dette, bedre kjent under navnet HADOPI-lovgivningen.

Krisemaksimering

Ifølge direktør i IFPI, Marte Thorsby, er det godt mulig det brukes like mye eller mer penger på underholdningsprodukter som før, men at disse pengene i mange år i mindre og mindre grad ble brukt på musikk, noe hun mener skyldes ulovlig fildeling.

Les også: Fremtidens norske ledere vil kopiere ulovlig 

Thorsby sier til Computerworld at de rene tall viser en halvering av musikkomsetningen fra 2000 til 2010.

- I år ligger vi an til en marginal oppgang i totalsalget, på cirka tre prosent. At det nå begynner å gå oppover skyldes i hovedsak at streaming nå utgjør 35 prosent av totalmarkedet, mens CD-salget fremdeles stuper, sier Thorsby.

- Vi er ikke ute etter å krisemaksimere, men det er klart at det er et behov for å kunne ivareta sine opphavsrettigheter ved grove krenkelser. Å mene at nedgangen ikke er reell grunnet sparte distribusjonskostnader er ren utopi, sier Thorsby.

Les også: Møt den forhatte norske piratjegeren 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi