Hovedinnhold

Vil ha iPad-boikott

- Slik mister du makten over ny Apple-dings

KRITISK TIL NY APPLE-SATSING: Apple-sjef Steve Jobs sparte ikke på skrytet da han lanserte iPad onsdag. Nå har selskapet likevel fått forbrukere på nakken. Foto: AP
KRITISK TIL NY APPLE-SATSING: Apple-sjef Steve Jobs sparte ikke på skrytet da han lanserte iPad onsdag. Nå har selskapet likevel fått forbrukere på nakken. Foto: AP
(VG Nett) Illsinte forbrukere truer med boikott av Apples nye iPad, som de mener krenker brukernes rettigheter på det groveste og grenser til sensur.

Denne saken handler om:

En global underskriftskampanje sprer seg nå på internett, og adressaten er it-giganten Apple. Diskusjonsforum på nettet går varme, og bloggere er i harnisk. Bakgrunnen for det hele er at Apples siste nyvinnng, databrettet iPad, ifølge kritikerne, legger sterke bånd på brukerrettigheter og balanserer på grensen til sensur.

- Farlig steg tilbake

Da iPad med brask og bram ble lansert tidligere denne uken, ble den fremstilt som et multimedialt unikum. Det er ventet at Apple vil inngå en rekke gullkantede avtaler med forlag og mediehus om distribusjon direkte til den tastaturløse tavlen, i tillegg til filmer, spill, musikk, tv-serier og annen underholdning.

LES OGSÅ:Tror iPad kan føre til innholdsbetaling

Men teknologien som benyttes, såkalt DRM-teknologi, innebærer at Apple får full kontroll over hvilke programmer man kan bruke, og over det meste av innholdet som lagres og spilles av. Siden tavlen i praksis vil være koblet til nettet til en hver tid, kan Apple i praksis utøve kontrollen til en hver tid. En bok du har kjøpt, kan eksempelvis plutselig være borte fra harddisken. Som om noen hadde tatt den ut av bokhyllen din, om du hadde den der. Med andre ord - du eier ikke en vare du

TAVLE: iPad er som en krysning mellom smarttelefon og tradisjonell bærbar datamskin, ifølge Apple. Foto: AFP
TAVLE: iPad er som en krysning mellom smarttelefon og tradisjonell bærbar datamskin, ifølge Apple. Foto: AFP

lovlig har kjøpt, mener kritikerne.

DISKUTÉR:Hva syns du om at innhold du har kjøpt og lastet ned kan forsvinne?

- Ved å lage en maskin hvor hvert eneste bruksområde er under total, sentralisert kontroll, setter Apple brukerrettigheter i fare for å øke profitten. (...) iPads ubegrensede bruk av DRM er et farlig steg tilbake for fri distribusjon av media. Vi krever at Apple fjerner all DRM fra sine varer, heter det i brevet i en av underskriftskampanjene som nå går som en farsott på nettet.

Flere debattanter i nettforumene og bloggene oppfordrer til boikott av iPad, og får stor oppslutning.

Brukerrettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN), som jobber for medborgerskap og juridiske rettigheter i it-samfunnet, støtter kritikken mot Apple.

EKSPERTENES FØRSTE DOM:- iPad kan bli en slager

- Apple styrer utvalget

- Dette er en meget skremmende utvikling, og utgjør et dramatisk tilbakeskritt for folks digitale rettigheter, både prinsipielt og praktisk, sier Bjørn Remseth i EFN til VG Nett.

TWITTER:Slik reagerer Twitter-brukerne på Apple-kontrollen av iPad

Han mener DRM-teknologien representerer et brudd på eksemplarrettighetene - retten til å bruke eksemplarer man har kjøpt på lovlig vis, så mange ganger en vil, låne, gi og selge bort, kopiere til eget bruk, med lovlig tilleggsutstyr - krenkes på det groveste når Apple kan ta seg til rette og fjerne innhold som er kjøpt og betalt av brukerne.

AVSLØRTE HEMMELIGHETEN:iPad er Apples nye dings

- Et forlag kan trekke tilbake en bok, men de kan aldri gå ut der og fjerne alle eksemplarer som er solgt. Nå er det bare snakk om et tastetrykk med kun moralske kostnader. Brukerne blir fratatt rettigheter de før har hatt, og dette er en tendens vi frykter vil bli sterkere, sier han.

- STÅ PÅ: Jusprofessor Jon Bing minner om at forbrukeropprør har fått Apple til å snu tidligere. Foto: Nils Bjåland/ VG
- STÅ PÅ: Jusprofessor Jon Bing minner om at forbrukeropprør har fått Apple til å snu tidligere. Foto: Nils Bjåland/ VG

Dessuten grenser det til sensur at at brukerne er prisgitt det utvalget underholdning som er tilgjengelig utelukkende hos de distributørene giganten har inngått avtale med, mener EFN.

- Satt på spissen - hvis ikke Apple syns det er ok og du ikke skal få se eller lese det, nei, så får du ikke det, sier han.

Professor: - Kritikerne må stå på

Professor i rettsinformatikk, Jon Bing, syns det blir for drøyt å sammenlikne Apples kontroll av iPad-bruken med sensur.

- Det blir som å kritisere et forlag for alle bøkene de ikke har gitt ut, sier Bing til VG Nett.

Han skjønner likevel at forbrukere og deres interesseorganisasjoner er kritiske. Og oppfordrer dem til å stå på så lenge de har velbegrunnede argumenter. Historien viser at Apple har bukket under for forbrukermakten før. Det tok ikke lang tid før iPod måtte åpnes opp for andre formater enn sitt eget, etter massivt press i Europa.

- Tar man utgangspunkt i forbrukernes forventninger, er DRM-teknologien et hinder. Det fins mange former for DRM, og den strider ikke nødvendigvis mot brukernes rettigheter, men mot deres interesse. Det er all grunn til å være kritisk, i alle fall hvis det er lukket teknologi, og så lenge man har velbegrunnede argumenter, viser erfaringen at man kan nå langt ved å stå på sitt, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi