Hovedinnhold

Test av Altibox: Fremtidens Internett - i dag

Altibox er mer enn bare bredbånd via fiber. Tv-løsningen blir det som for mange vil være det som er mest omfattende. Foto: PC World.
Altibox er mer enn bare bredbånd via fiber. Tv-løsningen blir det som for mange vil være det som er mest omfattende. Foto: PC World.
Altibox er fiberbredbånd, telefonløsning, tv og filmleie - alt fra en leverandør - med en regning. Vi har testet løsningen i over tre år.

Denne saken handler om:

Altibox

Pris: Varierer med leverandør og tjenester.

Internett: www.altibox.no

+ Raskt bredbånd. Relativt god PVR-funksjonalitet. Dedikert båndbredde for IP-telefoni. God bildekvalitet. Gode muligheter for skalering av tjenester i framtiden.

- Dyr filmleie. Dyr nettlagring. Få HD-kanaler. Brukergrensesnitt for PVR kan forbedres.

Tjenestene leveres av forskjellige selskaper rundt om i landet. Noe kommunalt, noe privat.

Fiber gjør det enklere, raskere og mer stabilt å overføre over lange avstander fordi «motstanden» i kabelen er minimal, noe som gir muligheter for meget høye hastigheter.

Fiberoptikk er et optisk system, hvor lys ledes gjennom kabler laget av glass eller plast. Andre bredbånds- og telefonløsninger som de fleste husstander er koblet til, er basert på kobberkabler.

Raskt bredbånd

Rask bredbåndsforbindelse vil for mange være gulroten for å få innlagt fibertilkobling. I dag finnes det testkunder med opptil 1000 Mbps forbindelse, men de vanlige abonnementene er på 10, 30, 50 og 100 Mbps. Senere i år vil det også bli mulighet med 200 og 400 Mbps, men disse hastighetene er priset svært høyt.

Mbps, eller Megabit per sekund, er en betegnelse på overføringshastighet. Per i dag kan man få opp til 25 Mbps via ADSL2+, men de færreste opplever å oppnå så mye. Vanligere er det med hastigheter godt under 10 Mbps, som altså er mindre enn den enkleste løsningen fra Altibox. Med 10Mbps vil det normalt ta litt over en time å laste ned en DVD-film.

LES OGSÅ:Superhastighet i stikkontakten

Bredbåndshastigheten er symmetrisk. Dette betyr at man har samme hastighet både på mottak og sending.

Mange tenker ikke stort over hastigheten ut, men skal du for eksempel sende 10 bilder fra et moderne kamera, kan bildene raskt være 5 megabyte. Med en ADSL2+-forbindelse vil det kunne ta 8-10 minutter, mens det selv med den tregeste forbindelsen til Altibox tar under minuttet.

Altibox leverer også IP-telefoni, som du kan lese mer om her.

TV-pakken:

Standardpakken inneholder en vanlig dekoder, mens man for et tillegg kan leie PVR (personlig videoopptaker). Begge løsningene gir støtte for HD-kanaler. I standardpakken finner man NRK HD, TV2 HD og SVT HD, men flere HD-kanaler er tilgjengelig gjennom tilleggspakker. TVNorges HD-kanal finnes ikke i HD i tv-basispakken per i dag. Bildekvaliteten for de fleste tv-kanalene er meget god. Altibox sier til PC World at flere HD-kanaler står på planen.

Når det ellers gjelder det generelle kanalutvalget og mulige tilleggsopsjoner, er disse omfattende. I tillegg til Altibox' egen tv-basispakke kan man også velge en kanalpakke fra Viasat isteden.

TV2s Sumo-tjeneste er også tilgjengelig, samt en rekke radiokanaler.

TEST:Solid HD PVR fra Canal Digital

Praktisk bruk

Programguiden er for så vidt enkel og oversiktlig. Vi kunne ønsket oss bedre muligheter til å hoppe til spesifikke dager eller gjort søk. Foto: PC World. Foto: PC World. Foto:
Programguiden er for så vidt enkel og oversiktlig. Vi kunne ønsket oss bedre muligheter til å hoppe til spesifikke dager eller gjort søk. Foto: PC World. Foto: PC World. Foto:

Dekoder-boksene, eventuelt PVR-er med innebygd dekoder, har blitt svært funksjonsrike enheter som differensierer de ulike tilbyderne av tv-løsninger. Vår erfaring er at selv små barn har god nytte av PVR-ens mange muligheter.

Det leveres et tastatur med PVR-en og man har muligheten for (teoretisk) websurfing, sjekking av e-post og å spille noen spill som er en del av portalen. Det vi imidlertid kunne ha ønsket oss var mulighet for å bruke tastaturet for å søke opp programmer i tv-guiden.

Enkle opptak

Dagens PVR kan gjøre to parallelle opptak, samtidig som man kan se på en tredje kanal. Inntil nylig var det kun mulig å gjøre ett opptak mens man så på tv, og eventuelt pause sendingen i tillegg. Her har imidlertid programvaren for PVR-en blitt videreutviklet.

Det er også nylig kommet på plass støtte for serieopptak, hvilket gjør det lettere å følge med på serier. Så lenge man ser på en kanal vil det gjøres opptak med opptil én times historie - det vil si at man kan spole tilbake eller starte opptak av hele programmet selv opptil en time etter at det har startet.

PVR-en kan også programmeres for opptak via internett. Man kan også sette opp opptak via en sms-tjeneste, men det koster syv kroner per melding om man ikke har mobilabonnement fra Altibox.

Oppsett og stabilitet

Oppsett av dekoder og PVR er enkelt. Løsningen for å skjule og sortere kanaler er god, men vi har noen ganger opplevd at endringene vi har gjort har blitt tilbakestilt etter enkelte oppdateringer av programvaren for dekoder/PVR.

Vi har noen få ganger i løpet av bruksperioden på godt over tre år opplevd noen tilfeller der dekoder og PVR har hengt seg og at en omstart har vært nødvendig. Dette er imidlertid ikke unikt for Altibox, og noe det er en viss risiko for at skjer hos alle leverandører.

Når det gjelder bruk av tredjeparts utstyr, er man låst - man kan for eksempel ikke se TV fra Alibox via en pc eller gjøre opptak via en pc.

GUIDE:Slik setter du opp nettverk hjemme

Leie av film

Altibox tilbyr filmleie, både i standardoppløsning og HD. Prisene for en del filmer blir imidlertid i høyeste laget, spesielt for HD. Foto: PC World. Foto: PC World.
Altibox tilbyr filmleie, både i standardoppløsning og HD. Prisene for en del filmer blir imidlertid i høyeste laget, spesielt for HD. Foto: PC World. Foto: PC World.

Utvalget av filmer for leie er relativt godt når det gjelder filmer i standardoppløsning. Mange storfilmer blir tilgjengelig for leie samtidig som de kommer på DVD. Prisene er opptil 49 kroner, mens eldre filmer er rimeligere.

Har man PVR, får man også muligheten til å leie filmer i HD. Utvalget av HD-filmer er noe mer begrenset, men dette er noe vi tror vil ta seg opp over tid. HD-filmene er i 1080P-oppløsning. Man baserer seg på h.264, som er samme kompresjonsteknologi som for Blu-ray. Det er imidlertid noe høyere kompresjon enn på Blu-ray, men bildekvaliteten er likevel særdeles god. Prisen for leie av HD-film er fra 39 til 79 kroner. Vi synes 79 kroner blir i overkant mye. Leietiden er ett døgn.

TEST:Smart filmleie fra nett

Godt tilbud til fotballentusiastene

Hvis man liker norsk fotball er det ingen tvil om at Altibox er en god løsning. Under tippeligarundene har du flere kamper du kan velge mellom - eller hva med tv-skjermen oppdelt slik at du kan se bilder fra fem kamper samtidig? Altibox har lagd en god del ekstrafunksjonalitet rundt fotballdelen og man finner også arkiv med en del kamper fra tidligere runder og muligheter for å holde en god oversikt over resultatene fra kampene som pågår. I tillegg får man ekstrainformasjon, som statistikk om spillere og resultater fra tidligere kamper og mye mer.

Altibox sitter med rettighetene til norsk fotball fram til 2011. I år skal det i tillegg til tippeligaen også sendes mer fra cup, landskamper og kvinnefotball.

Det er mye ekstrafunksjonalitet knyttet til fotballsendinger, og gjennom et nyannonsert samarbeid med TV2 sier Altibox det skal bli mer. Under serierunder kan man også se bilder fra flere kamper samtidig. Foto: PC World. Foto: PC World.
Det er mye ekstrafunksjonalitet knyttet til fotballsendinger, og gjennom et nyannonsert samarbeid med TV2 sier Altibox det skal bli mer. Under serierunder kan man også se bilder fra flere kamper samtidig. Foto: PC World. Foto: PC World.


Priser

De forskjellige partnerne til Altibox vil kunne ha forskjellige priser. Det kan også være litt variasjoner i bredbåndshastighetene som tilbys. Prisen på bredbånd er på en måte vanskelig å direkte sammenligne med andre aktører, samt at prisen kan være avhengig av andre tjenester man har.

Det kan i tillegg finnes en del rabattavtaler. For eksempel har mange borettslag avtaler som på enkelte tjenester kan gi lavere pris. For borettslag som har hatt egne kabelanlegg som begynner å bli gamle kan dette være et meget godt alternativ.

Hvor gunstig man kommer ut prismessig, kan variere med hvilke løsninger man ellers har tilgjengelig. Tar man for eksempel RiksTV med enkleste pakke, ADSL2+linje fra Nextgentel og IP-telefoni med gratis innlandssamtaler til fastnettet og linjeleie blir prisen i underkant av 800 kroner.

Tilsvarende hastighet og tjenester fra Altibox koster rundt 880 kroner, litt avhengig av leverandør. Da har man 15Mbit både inn og ut, som på papiret er noe lavere inn enn på ADSL2+, og svært mye raskere ut. På ADSL2+ er imidlertid hastigheten som er oppgitt gjerne maksimale mulige hastighet, mens det i praksis kan være at man får en god del lavere hastighet. Det er også praktisk å ha bare én enkelt aktør og et fakturagebyr å forholde seg til når regninger skal betales.

Ved tilkobling til fibernettet må man i de fleste tilfeller betale for installasjon. Prisen avhenger av om du legger i litt egeninnsats, cirka 1 400 kroner, eller ikke, cirka 4 000 kroner. Med egeninnsats menes gjerne at du selv legger ned kabel på egen tomt. Er huset allerede koblet til slipper du unna med cirka 500 kroner.

TEST:Medielink for de kravstore

Konklusjon

For ytelsen på bredbånd, totaltilbudet av tjenester og potensiell videreutvikling av såvel ytelse som tjenester er fiber i en særklasse. Altibox, sammen med deres partnere, er den desidert største tjenestetilbyderen på fiber i Norge. Men det finnes enkelte mindre, lokale aktører som noen steder kan tilby for eksempel raskere bredbånd over fiber til en bedre pris.

Undertegnedes erfaring med Altibox har vært særdeles god på mange områder. PVR-en hadde mange begrensninger knyttet til funksjonaliteten, men over tid har den blitt kraftig forbedret. Det er sammensatt ikke den rimeligste løsningen, men sett hva man får igjen i form av hastighet, tjenester og tv-kanaler kan det for mange likevel være et svært godt tilbud.

Fortsatt i tvil? Les hele den grundige langtesten hos PC World.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi