Hovedinnhold

Telenor dratt til retten av plate- og filmbransjen

GÅR RETTENS VEI: Platebransjen og med Marte Thorsby fra IFPI i spissen har søkt en midlertidig forføyning mot Telenor.Foto: Aftenposten
GÅR RETTENS VEI: Platebransjen og med Marte Thorsby fra IFPI i spissen har søkt en midlertidig forføyning mot Telenor.Foto: Aftenposten
(VG Nett) Telenor ble i dag dratt inn for retten fordi plate- og filmbransjen vil ha slutt på at nordmenn skal kunne besøke fildelingssteder.

Denne saken handler om:

Flere filmselskaper, sammen med plateskelskaper i og utenfor Norge har levert en midlertidig forføyning mot Telenor i tingretten. I skrivende stund er saken til behandling hos dommeren, som skal ta en avgjørelse i den sivile saken.

Selskapet som produserte «Max Manus», Filmkameratene er et av mange selskaper som har skrevet under. Sveinung Golimo i Filmkameratene vil ikke gå i detalj på hva forføyningen dreier seg om, men sier dette til VG Nett:

- Vi ønsker å få belyst problemstillingen. Vi ønsker ikke å sensurere nettet, men vi ønsker å ha muligheten til å tjene penger på det vi lager, sier han.

Etter det VG Nett erfarer skal innholdet i den midlertidige forføyningen ha omtrent samme budskap som IFPI tidligere har kommet med: Telenor skal utestenge fildelingsnettsteder så kundene ikke får tilgang til dem.

- Vi mener det samme som tidligere: det er et bomskudd å gå etter oss, og helt feil vei å gå, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til VG Nett.

Les også:Vil ikke sperre for fildeling

Han mener at tidspunktet for aksjonen mot Telenor er svært spesiell, særlig med tanke på arbeidet de har lagt ned i å lage alternativer til ulovlig fildeling.

Det er prinsippielt galt å gå etter internettleverandøren, og vi stusser også på timingen all den tid vi nylig har lansert en kritikerrost musikktjeneste i samarbeid med Platekompaniet.

Telenor har ennå ikke mottatt rettsavgjørelsen, og mener de må ha mer tid på seg.

- Vi har ikke sett brevet, og må lese gjennom det før vi kommenterer i detalj. Men basert på det vi har hørt, er det ikke noe som endrer vårt budskap. Vi er etter vår mening feil adressat, de får heller gå etter de som de faktisk mener gjør noe ulovlig.

- Som i Danmark

IFPI på sin side mener det er riktig å gå etter den dagligdagse bruken av nettsteder som kan drive ulovlig fildeling, og viser til en sak som pågår i Danmark.

- Vi følger den tilsvarende situasjonen i Danmark, og mener rettstilstanden er lik i Norge. Dermed har vi sterk tro på å få til en blokkering også her. Vi har i vår henvendelse dokumentert en rekke eksempler på ulovlig fildeling gjennom The Pirate Bay i Telenors nett, og da er de pliktig til å bistå med å begrense eller avslutte den ulovlige aktiviteten, sa Marte Thorsby i IFPI til Dagens Næringsliv tidligere i år.

I Danmark har The Pirate Bay blitt utstengt fra flere nettleverandører etter at en rettsak begynte mot nettleverandørene. Saken har blitt anket inn for høyesterett og er ikke ferdig avgjort.

Det har ikke lykkes å få en kommentar fra IFPI til artikkelen så langt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi