Hovedinnhold

Strikkefeber på nett og kafé

LILLESTRØM (VG) Et par strikkepinner, litt garn og en datamaskin er alt du trenger for å gi deg i kast med vinterens mest trendy hobby.

Denne saken handler om:

S
STRIKKEDILLA: Theresa Stenersen, Kjersti Grinden, Janne Simensen, Monica Jensen og Marika Krogsæter møtte hverandre på Internett, og nå er strikkekafeen i Lillestrøm et faktum. Foto: Stian Lysberg Solum
STRIKKEDILLA: Theresa Stenersen, Kjersti Grinden, Janne Simensen, Monica Jensen og Marika Krogsæter møtte hverandre på Internett, og nå er strikkekafeen i Lillestrøm et faktum. Foto: Stian Lysberg Solum
Den internasjonale strikkebølgen «stitch and bitch» har for lengst tatt amerikanere og europeere med storm. Nå står Norge for tur - og det er på nett det skjer.

Strikkeglade nordmenn møtes daglig på Internett, og strikkekafeene er nå i ferd med å poppe opp over hele landet.

Sist ut er strikkekafeen «Pikene på hjørnet» i Lillestrøm, der rundt 30 kvinner i alderen 25 - 45 år møtes den første torsdagen hver måned.

Hit kommer de med veskene stappfulle av garnnøster for å nyte en caffe latte eller et glass vin, og ikke minst for å skravle.

Derav betegnelsen stitch 'n' bitch (strikke og slarve).

- Vi deler den samme besettelsen, ler amerikanske Theresa Stenersen.

Hun kan trygt sies å være en av ildsjelene i det norske strikkemiljøet. Da hun flyttet fra USA til Norge lå strikkepinnene øverst i kofferten, og nå har hun startet eget nettforum og strikkekafé i Lillestrøm.

Strikkekino

Og hun har ikke tenkt å gi seg med det.

- Mitt neste prosjekt er å få i gang strikkekino, med dempet belysning, utbryter Theresa Stenersen.På bordet foran henne ligger strikketøyet i store hauger mellom kaffekopper og vinglass. Praten går livlig om en håndlaget dåpskjole.

- Jeg blir fristet av det de andre lager, sier Kjersti Grinden (30), som forsikrer at hun har minst tre prosjekter på gang - og alle er selvsagt med på strikkekafeen.

- De må kaste oss ut herfra hver gang, ler Grinden.

Når hun ikke er på kafé med likesinnede sitter hun foran PC-en hjemme med strikketøyet i fanget.

Møtested nummer én for strikkeglade nordmenn er på nett - der et vell av diskusjonsforum og personlige blogger for hobbyinteresserte har vokst frem det siste året.

- Jeg er på bloggen hver dag, innrømmer også Karine Arlo.

- På nett finner vi oppskrifter og får hjelp hvis vi står fast, legger hun til.

Cyberspace

Håndarbeidsmiljøet i cyberspace gjør strikkingen til noe langt mer omfattende enn nyttig tidsfordriv i de tusen hjem. Det er plutselig blitt en svært sosial hobby.

- Du får vist hva du lager og sett hva andre holder på med. Vi utveksler oppskrifter og finner spennende mønstre, sier Theresa Stenersen.

De ivrige kaféstrikkerne tror det fortsatt er mange som sitter alene hjemme med strikketøyet sitt.

- Det er nok et stort potensial for å få med flere. Jeg snakket med moren min i Bodø i dag, og hun ville så gjerne vært med meg hit, sier Monica Jensen (33).

Finn din nærmeste strikkekafé
Oslo:
Husfliden i Oslo og Tjorven Garn
Sandnes: Nancy Strikkestove
Stavanger: Kultkafeen på Sølvberget
Skudesneshavn: Håndarbeidshjørnet
Sande: Garnnøstet
Bergen: Garnstuen Åsane og Norsk Trikotasjemuseum
Kongsberg: Husfliden og Strikkestua
Kristiansand: Hotell Norge
Lyngdal: Husflidslaget
Lillehammer: Husfliden
Kåfjord: Manndalen husflidslag

PS! Oversikten er ikke fullstendig. Kontakt Husfliden eller en lokal garnbutikk hvis du er på utkikk etter en strikkekafé i ditt nærmiljø.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi