Hovedinnhold

Stor Facebook-endring i dag

Skal bli din personlige portal

STORE ENDRINGER: Facebook går fra å være et sosialt forum til å bli en teknologisk plattform. Foto: Facebook
STORE ENDRINGER: Facebook går fra å være et sosialt forum til å bli en teknologisk plattform. Foto: Facebook
(VG Nett) Facebook åpnes opp for kommersielle interesser. - Vi skal bli Windows på nettet, sier Facebook.

Denne saken handler om:

Det har lenge versert rykter om hvilke nye tjenester som kommer til Facebook. Nå er det klart hva endringene innebærer.
Facebook åpnes opp for alle som ønsker å lage programvare til nettstedet. Facebook ønsker at alle som vil skal lage egne applikasjoner som kan brukes i Facebook, at deres nettsted skal bli som et operativsystem på nettet.

Facebook blir plattform

- Facebook skal bli som Windows, bare for nettet, sier Facebook-gründer Mark Zuckerberg.
Med det mener han at Facebook skal bli en plattform der hvem som helst kan lage egne programmer. I dataverden kalles dette tredjeparts programmer.

Det er vanskelig å si akkurat hva endringene fører til, men Zuckerberg gir noen eksempler:
- Se for deg at hvis du shopper på nettet etter et nytt digitalkamera så kan du se om noen av vennene dine har dette kameraet og spørre dem om deres vurdering før du kjøper. Eller se for deg at du leter etter en konsertbillett og du kunne se om flere av vennene dine skulle på samme konserten. Eller at du visste hvilke nettsider eller nyhetssaker vennene synes er gode eller hvilke de ikke liker. Eller kanskje du kunne finne ut hvor vennene dine eller familien befinner seg akkurat nå.

Kommersielle interesser

Ved hjelp av små ekstraprogrammer til Facebook kan man legge til denne typen funksjonalitet og det er i hovedsak dette Facebook nå åpner opp for. Men dette betyr samtidig at kommersielle interesser får en langt større mulighet til å bruke Facebook for å selge produkter. Facebook blir åpent for alle som vil lage småprogrammer og det gjelder også bedrifter som gjerne vil selge deg produktene sine.

Endringene innebærer at Facebook ikke lenger ser seg selv som et sosialt forum, men også som en teknologisk plattform. Med mer enn 24 millioner brukere er det mange som ønsker å nå inn til brukerne med sine produkter eller idéer.

Videotjeneste

Det finnes allerede små programmer i Facebook som brukerne benytter seg av. Bilder, grupper og markedsplassen er alle typiske små programmer som er utviklet for Facebook. I tiden som kommer vil vi se hundrevis av nye småprogrammer. Facebook har allerede lansert en ny videotjeneste og mange selskap har allerede utviklet programmer som brukerne kan installere på Facebookprofilen sin.

Eksempler på programmer er iLike, et program som lar deg finne venner som har samme musikksmak som deg. Avisen Washington Post har laget et politisk kompass som lar deg kalkulere hvor i det politiske landskapet du befinner deg og sammenligne ditt politiske syn med venner eller andre Facebook-brukere som har installert det samme programmet. Andre program lar deg rangere internettsider, Redd Bull har laget spillet "stein, saks, papir" som brukerne kan installere og bruke for å avgjøre tvister.

Enorme muligheter

Det kommer til å bli en eksplosjon av nye muligheter i Facebook. Små program kan lages for å se fjernsyn på profilen, for å kjøpe produkter og for å gjøre profilen mer personlig. Det er foreløpig ikke mulig å forestille seg alt hva som kan komme, alt er mulig. Samtidig er det klart at dette er en enorm kommersialisering av Facebook.

Det vil også komme mange nye tjenester som lar deg dele langt mer personlig informasjon enn hva man egentlig bør legge ut til hele verden.

(Klide: CNN)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi