Hovedinnhold

Solhjell vil ha gratis musikk på nettet

BER OM HJELP: Nå kan du fortelle kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell hvordan den norske skolen og læreren kan bli bedre. Foto: Bjørn Thunæs
BER OM HJELP: Nå kan du fortelle kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell hvordan den norske skolen og læreren kan bli bedre. Foto: Bjørn Thunæs
(VG Nett) Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) mener platebransjen kjemper en tapt kamp mot fildelerne, og foreslår i stedet en statlig finansieringsordning.

Denne saken handler om:

Pirate Bay-rettssaken engasjerer fildelere, plateselskap og bloggere over hele verden, og debatten rundt hva som burde være lov og ikke lov når det gjelder fildeling over nettet raser.
I går fortalte musikkprodusent Christer Falck til VG Nett at han ønsker at alle som laster ned ulovlige filer blir bøtelagt.

Protokoll:Synes du Solhjells forslag er en god idé? Si din mening her!

- Falck er et godt eksempel på problemet med platebransjen. De tenker mer på straff enn løsninger, sier SV-nestleder og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til VG Nett.

Tett på nett:FONO svarer deg lørdag klokken 15.00 om platebransjens syn på piratkopiering.Send inn dine spørsmål allerede nå!

Fildeling genialt

Han sier det er helt uakseptabelt å ikke betale for seg, men at platebransjen har helt feil fokus når de i ti år har brukt alle sine ressurser på å slåss mot fildelerne, uten resultat.

Les også:Pirate Bay-tiltalte grilles i retten.

- Hvis radioen hadde kommet i dag, ville nok bransjen ha ønsket å forby det også. Men akkurat som at radioen og kassetten ikke drepte musikken, er det en meningsløs påstand å hevde at fildeling gjør det, sier SV-politikeren, som også har omtalt temaet i sin blogg.

- Vi kan ikke slåss mot nettet, og fildeling i seg selv er jo genialt. Det gjelder bare å finne et system som fungerer, både for forbrukerne og kunstnerne, mener Solhjell.

Les også:- Piratjegerne er dømt til å mislykkes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HAR SOLGT: Gründerne Peter Sunde (t.h.) og Gottfrid Svartholm Warg ankommer Tingretten i Stockholm har solgt det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. Foto: Scanpix
HAR SOLGT: Gründerne Peter Sunde (t.h.) og Gottfrid Svartholm Warg ankommer Tingretten i Stockholm har solgt det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. Foto: Scanpix

Mot blokkering

I et forsøk på å stanse fildeling, krever nå bransjeorganisasjonen Ifpi at Telenor blokkerer sine norske kunders adgang til The Pirate Bay. Også her mener kunnskapsministeren at bransjen har feil fokus.

- Jeg har ikke satt meg noe særlig inn i saken, men terskelen for at nettleverandører blokkerer nettsider bør være ekstremt høy, sier Solhjell.

Les også:- En seier for piratene vil gjøre det vanskeligere for alle oss andre.

Han forteller at SV nå setter problemstillingen rundt fildeling på dagsorden i sitt nye programforslag.

- Vi vil utrede muligheten for et lisenssystem à la TONO, slik at rettighetshaverne får den betalingen de skal ha. Med andre ord: De som legger ut musikken betaler en avgift, mens det er gratis å lytte eller laste ned, foreslår Solhjell, og trekker fra musikktjenesten Spotify som et godt eksempel.

Sloss forgjeves

Han mener at en lisensordning kan finansieres enten ved hjelp av staten, eller reklameinntekter. Han har tro på at løsningen vil få bred oppslutning, også blant artistene.

- Slik situasjonen er nå, slåss de forgjeves og går glipp av inntekter.

Les også:Pirate Bay-støtteside ble angrepet med porno.

I tillegg til SV-forslaget, har også Unge Venstre, Rødt og Miljøpartiet De Grønne etterlyst en politisk debatt rundt ulovlig fildeling.

Rettssaken mot gründerne bak fildelingssiden The Pirate Bay går i dag for fjerde dag i Stockholm tingrett. Musikk- og filmbransjen krever nærmere 180 millioner svenske kroner i erstatning for tapte inntekter, etter at deres piratkopierte produkter kunne søkes opp via nettsiden.

VGBLOGG:- Christer Falck er helt på jordet.

PROTESTERER: Rettsaken mot Pirate Bay-bakmennene er i gang i Stockholm. Protestanter hadde samlet seg utenfor tingretten i morgentimene mandag. Foto: Scanpix
PROTESTERER: Rettsaken mot Pirate Bay-bakmennene er i gang i Stockholm. Protestanter hadde samlet seg utenfor tingretten i morgentimene mandag. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi