Hovedinnhold

Slik vil Google redde samisk og sjeldne indianerspråk

SPRÅK-REDNINGEN? Googles nye prosjekt håper å samle alle verdens utrydningstruede språk på en nettside. Foto: Faksimile
SPRÅK-REDNINGEN? Googles nye prosjekt håper å samle alle verdens utrydningstruede språk på en nettside. Foto: Faksimile
(VG Nett) Søkegiganten Google har lansert en nettjeneste som de håper vil kunne redde jordas 3054 truede språk. Inkludert samisk.

Denne saken handler om:

Fakta om samisk

  • Strekker seg flere tusen år tilbake i tid
  • Snakkes av omtrent 25.000 personer i Norge
  • Er en del av den finno-ugriske grenen av den uralske språkfamilien
  • Det finnes ni samiske språk
  • I 1992 fikk sameloven av 12. juni 1987 tilleggsbestemmelser om bruk av samisk språk i Norge.
  • Loven slår fast at samisk og norsk er likeverdige språk.

Nylig lanserte selskapet nettsiden «Endangered Languages».

Ved å kombinere teknologi som selskapet har utviklet innen kart- og dokument-teknologi på nettet, håper de at brukere vil laste opp tekst, lyd og videoer og bidra til prosjektet, skriver CNN.

- Å dokumentere de over 3000 språkene som nesten er utryddet, er et viktig skritt i å ivareta kulturelle forskjeller. Ved å samle uavhengig innsats fra hele verden, håper vi å gjøre et viktig fremskritt i å konfrontere språkutryddelsen, skriver prosjektlederene Clara Rivera Rodriguez og Jason Rissman i en pressemelding.

I Norge anslås det at rundt 25.000 personer som snakker samisk.

De mest brukte samiske språkene er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk, mens språkgrenene tersamisk, pitesamisk og umesamisk er regnet for å være utdøende.

- Balanserer på knivseggen

På Googles kart er Norge ført opp med nordsamisk som et truet språk.

PROFESSOR: Ole Henrik Magga, professor i samisk ved Universitetet i Tromsø. Foto: Privat
PROFESSOR: Ole Henrik Magga, professor i samisk ved Universitetet i Tromsø. Foto: Privat

- Noen av de samiske språkene balanserer helt på knivseggen, men det gjøres et aktivt arbeid for å redde dem, sier Ole Henrik Magga, professor i samisk ved Universitetet i Tromsø, til VG Nett.

Han mener assimileringspolitikken som har blitt ført overfor samene, har mye av skylden for samisk stilling som språk i Norge i dag.

- Utryddelsen skjer ved at ungene ikke lærer språket og ikke bruker det lenger. Samfunnet har holdt disse språkene utenfor og det har skjedd de siste 100 årene før 1970. Da drev man rett og slett en utryddelsespolitikk i Norden, hvor Norge var spesielt aktive, sier Magga.

I 1992 ble sameloven utvidet med tilleggsbestemmelser om bruk av samisk språk i Norge. Magga mener den til en viss utstrekning har vært med på å redde samisk som språk.

- Den har betydd en del for bruken i offentlig sammenheng, men de samiske oversettelsene kommer så sent og det er knapt noen som leser dem. Bruken av samisk i møter og ved tolkning hjelper på, sier Magga.

Under konstant press

Språket er allikevel under konstant press utenfra, mener Magga.

- Det er selve den dagligdagse bruken av språket som er viktig. Når man tenker på hvor mange nye ord som kommer til i norsk hele tiden. Man må vite hva man skal si på samisk når man skal forklare nye fenomener. Ord som klager, vedtak og forslag har ikke vært på samisk. Det er et stort behov for å videreutvikle samisk, sier han.

Professoren, som i 2006 fikk St. Olavs Orden for sin innsats for samenes og urfolks sak, synes det nye prosjektet til Google er spennende.

- Vi tar i mot all hjelp med stor takk. Jeg synes det er flott bare at det settes fokus på samisk, sier Magga.

I 2009 lanserte Universitetet i Tromsø en tjeneste for de som vil lære samisk på nett. De tilbyr også den eneste samiske språkutdanningen på høyskolenivå i Norge.

Lærte samisk i voksen alder

Torkel Rasmussen, som er lektor i journalistikk ved Samisk høgskole i Kautokeino, lærte samisk først i voksen alder.

Han jobber nå med å fullføre en doktorgrad i samisk språksosiologi.

LÆRTE SAMISK: Torkel Rasmussen, lektor ved Samisk høgskole, var voksen da han lærte seg å snakke samisk. Foto: Festivalbiblioteket på Riddu
LÆRTE SAMISK: Torkel Rasmussen, lektor ved Samisk høgskole, var voksen da han lærte seg å snakke samisk. Foto: Festivalbiblioteket på Riddu

- Jeg var over 20 år da jeg begynte å snakke samisk. Foreldrene mine trodde at de ikke kunne lære barna to språk samtidig, så vi snakket bare norsk hjemme. Det var også en negativ holdning til samisk i samfunnet, sier Rasmussen til VG Nett.

I likhet med Magga, er han er glad for det nye prosjektet til Google.

- All riktig informasjon er bra. At det kommer på en plattform som Google gjør at mange, og spesielt unge, har tilgang til det. Det er veldig bra, sier Rasmussen.

Ved høgskolen er utfordringen å få tak i samiske bøker.

- Vi har all utdanning på samisk og forventer at studentene skal bruke samisk både skriftlig og muntlig. Vi har veldig lite faglitteratur på samisk, bare rundt 10 prosent er på samisk, de andre bøkene er på norsk og engelsk, sier han.

I 2009 la regjeringen frem en handlingsplan for samiske språk. Den har en tidsramme på fem år. De har også økt bevilgningene til samisk i skole og barnehager.

Rasmussen anslår at trusselbildet mot nordsamisk ikke er like sterkt som mot de andre samiske språkene.

- Nord samisk har så mange som snakker språket, men hvis man tar vekk all støtte til samisk språk vil det nok igjen være alvorlig truet. Det er mange ting som går bra for samisk. Tiltakene for bruk av samisk i barnehager og skoler fungerer godt, og gjør at man får en ny generasjon som bruker språket, sier han.

SPRÅK-REDNINGEN? Googles nye prosjekt håper å samle alle verdens utrydningstruede språk på en nettside. Foto: Faksimile
SPRÅK-REDNINGEN? Googles nye prosjekt håper å samle alle verdens utrydningstruede språk på en nettside. Foto: Faksimile

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi