Hovedinnhold

Slik velger du riktig skriver

Du kan nå få skrivere som også ser bra ut, som Samsung SCX-4500 i sort pianolakk. (Foto: Samsung)
Du kan nå få skrivere som også ser bra ut, som Samsung SCX-4500 i sort pianolakk. (Foto: Samsung)
Blekk eller laser, vanlig eller alt-i-ett?

Denne saken handler om:

Utvalget av skrivere og multifunksjons-maskiner er større enn noen gang før, og mange av produktene selges til så lave priser at vi neppe ville ha trodd det for noen få år siden.

Likevel er ikke skrivervalget blitt noe lettere enn før - snarere tvert imot.

Laser eller blekk? Farger eller sort/hvitt? Dedikert skriver eller multifunksjonsmaskin? Usb-tilkobling, nettverkskabel eller trådløst?

LES OGSÅ:Skrivere bygd av kornstrå

For noen år siden var valget mellom laserskriver eller fargeblekkskriver enkelt. Laserskriver på kontoret, blekkskriver hjemme. Det hadde mest med pris å gjøre.

I dag er bildet helt annerledes. Nå kan man få kjøpt en personlig sort/hvitt-laserskriver for godt under tusenlappen, med andre ord til nesten like lav pris som de billigste blekkskriverne.

De rimeligste fargelaserne fås nå for godt under 2000 kroner. Innkjøpspris er ikke lenger noe viktig kriterium for valget mellom laser eller blekk.

Sjekk driftskostnadene
Avhengig av hva skriveren brukes til og hvor mye du bruker den, kan det være himmelvid forskjell på utskriftskostnadene.

Forskjellene går imidlertid ikke bare mellom blekk og laser. Kjøper du feil type laserskriver i forhold til formålet, kan det bli en kostbar affære. Rekvisita til laserskrivere omfatter ikke bare lasertoner, men også trommel og fuser-enhet.

LES OGSÅ:Slik skriver du billigere

På en rimelig, personlig laserskriver er disse delene konstruert for et beskjedent antall utskrifter, og hvis man overstiger denne «kvoten», kan utskriftene bli uforholdsmessig kostbare sammenlignet med utskriftene fra en laserskriver bygd for større utskriftskapasitet - men som til gjengjeld er dyrere i innkjøp.

Foto eller tekst?
Det viktigste kriteriet for valget mellom laser eller blekk i dag er trolig spørsmålet om man ønsker å skrive ut bilder i fotokvalitet. I så fall er blekk fortsatt det eneste reelle alternativet.

Riktignok har det skjedd en stor forbedring av kvaliteten på fargelaserutskrifter, men det samme har jo skjedd på fotoblekkskrivere, så vi må bare fastslå at laserskriverne ikke greier å nå igjen blekkskriverne på dette området.

Skriver man ut mange generelle kontordokumenter fra sitt hjemmekontor, kan imidlertid en moderne personlig sort/hvitt laserskriver være et godt alternativ.

Men husk at en billig laserskriver, så vel som en billig laser-basert multifunksjonsmaskin, kan være ganske langsom, i tillegg til at utskriftskapasiteten er begrenset.

LES OGSÅ:Bærbar blekkskriver

Skriver eller multifunksjon?
Når man er blitt enig med seg selv om man skal satse på laser eller blekk, er neste steg å velge mellom dedikert skriver eller multifunksjonsmaskin.

Epson Stylus Office BX600FW tar seg av fire forskjellige oppgaver og har en ganske stilig design. Foto: Toralv Østvang
Epson Stylus Office BX600FW tar seg av fire forskjellige oppgaver og har en ganske stilig design. Foto: Toralv Østvang


Et av de tradisjonelle argumentene mot kombinerte enheter med skriver, faksmaskin, kopimaskin og skanner i ett, er at hvis ett av elementene ryker, så mister man også de andre så lenge maskinen er til reparasjon. Dette argumentet er ikke så gyldig som det var før, ettersom vi omgir oss med mange flere utskriftsenheter.

Et annet argumentet har vært at de enkelte elementene i en multifunksjonsmaskin som regel er en slags «midt-på-treet»-produkter. Også dette argumentet ser ut til å stå for fall.

Mange av multifunksjonsmaskinene er dessuten blitt så rimelige at heller ikke prisen er noe avskrekkende argument mot dem.

Derimot er det mange gode argumenter for å velge multifunksjon. For det første sparer man plass. Kontorlokaler er dyre å leie, og i vår tid bygges det stadig trangere leiligheter i byene, så plass er dyrebart.

For det andre er det rimeligere med en integrert løsning enn separate produkter, med hvert sitt kabinett, hver sin strømforsyning og så videre. Av samme grunn er det også mer miljøvennlig

LES OGSÅ:Billig og bra blekkskriver

En kombinasjonsløsning som har fått vind i seilene, er multifunksjonsenhet som kombinerer sort/hvitt-laserskriver med skanner og kopimaskin, der skanneren kan arbeide i farger.

Den mest omdiskuterte modulen i multifunksjonsmaskiner i dag er faksenheten. Mange hevder at faksmaskinen er en døende teknologi. På den andre siden brukes den fortsatt flittig i næringslivet. Et eksempel er eiendomsmeglerne som vil ha det første budet i en budrunde på faks for at de skal få sikret seg underskriften din.

Usb, kablet nett eller trådløst
Det er usb som dominerer når det gjelder kobling mellom pc og skriver. Dette er en helt kurant overføringsteknologi, men skrivere og multifunksjonsmaskiner er en type produkter som egner seg for deling mellom flere brukere. Den enkleste formen for skriverdeling er delingen i Windows, der delingen egentlig ikke skjer i skriveren, men i den pc-en som er koblet til skriveren via kabel.

Enkelt og greit, men den som bruker denne pc-en kan bli litt irritert over at de andre på jobben eller i familien stadig vekk legger beslag på prosesseringskapasitet på ens egen pc.

Lexmark er pioner på trådløse skrivere og multifunksjonsmaskiner for både hjem og kontor. Her er modell X4675, med utskriftshastighet for kontormiljø - opptil 30 sider sort/hvitt og 27 sider farger i minuttet. (Foto: Lexmark)
Lexmark er pioner på trådløse skrivere og multifunksjonsmaskiner for både hjem og kontor. Her er modell X4675, med utskriftshastighet for kontormiljø - opptil 30 sider sort/hvitt og 27 sider farger i minuttet. (Foto: Lexmark)

Derfor er skikkelig nettverksdeling en mye bedre løsning. Det er i prinsippet likegyldig om dette skjer via kabel eller trådløst.

Slik deler du skriveren

Hva er fordelen med å kjøpe trådløs nettverksskriver eller multifunksjonsskriver? Først og fremst plasseringen - enheten kan plasseres uavhengig av ruteren. Det er for eksempel ikke alle tenåringer som ønsker å skrive ut dokumentene sine via skriveren på pappa eller mammas hjemmekontor...

Utskriftskostnader
Skriverprodusenten oppgir gjerne en levetid på blekkpatroner og tonerkassetter som baserer seg på at bare fem prosent av arket er dekket med blekk eller toner. En slik dekningsgrad kan være representativt for enkle tekstutskrifter, men så snart du skriver ut bilder eller dokumenter med en logo eller annen grafikk, spretter forbruket og dermed også sideprisen dramatisk.

Hos laserskrivere vil ofte en høyere dekningsgrad på utskriften også redusere levetiden på slitedeler. Har du beskjedne utskriftsmengder, spiller sideprisen en mindre rolle. Men vet du at du kommer til å bruke skriveren aktivt, bør du absolutt sjekke disse utgiftene.

Les hele skriverguiden hos PC World Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi