Hovedinnhold

Rydd opp i PC-en!

DATATRØBBEL: Du er ikke alene om å ha datatrøbbel. Uansett om du har stasjonær PC eller bærbar PC (som på bildet), vil du måtte vedlikeholde den etter hvert som den blir eldre. Foto: VG
DATATRØBBEL: Du er ikke alene om å ha datatrøbbel. Uansett om du har stasjonær PC eller bærbar PC (som på bildet), vil du måtte vedlikeholde den etter hvert som den blir eldre. Foto: VG
(VG Nett) Begynner datamaskinen å gå tregt? Oppstår det stadig problemer? VG Nett viser deg hvordan du rydder opp i kaoset.

Denne saken handler om:

Vi har vel alle opplevd irritasjonen som kommer med en treg Windows-basert PC. Det er helt uunngåelig. Alle opplever det:

Datamaskinen begynner å gå tregt. Den tar plutselig lengre tid å starte, programmer tar tid for å komme i gang, og det hele begynner å føles lite effektivt. Kanskje krasjer den, også.

KOMPLETT GUIDE:Ni enkle grep for en raskere PC!

TETT PÅ NETT:Redaktøren i PC World hjelper deg!

Tanken på en helt ny og fersk PC, melder seg. Men noen enkle grep er alt som skal til for å gjøre en PC-en ny. Windows gir deg noen enkle verktøy for å rydde opp i sitt eget kaos.

For mange programmer

En av hovedårsakene til at datamaskinen blir tregere, er at du stadig installerer flere og flere programmer. Maskinen blir fylt, både harddisken og det såkalte Windows-registeret.

- Over tid vokser registerfilen, og ting begynner å gå tregere. Mange programmer man installerer legger seg også i bakgrunnen og bruker systemressurser, sier Kurt Lekanger til VG Nett.

Lekanger er redaktør i PC World. Han mener også de fleste av oss blir infisert av programmer vi ikke engang vet vi har:

- Over tid blir også veldig mange PC-er infisert av såkalte spionprogrammer. Denne typen programmer kan også bruke en del systemressurser, og føre til at PC-en går tregere, sier han.

Du kan rydde selv

Lekanger presiserer at det er fullt mulig å rydde opp i sin egen PC, uten å måtte ha spesielt god innsikt i teknikken.

- Det første jeg ville gjort, var å skaffe et antispionprogram som f.eks. AdAware eller Spybot. Deretter ville jeg sjekket om jeg har mye programmer som kjører i bakgrunnen, og avinstallert unødvendige programmer, forklarer han.

Det kan også være lurt å sjekke hvor mye diskplass du har igjen. Har du mindre enn 10-20 prosent av den totale diskplassen, kan Windows begynne å gå tregt.

- Du behøver du ikke være dataekspert for å gjøre alt dette, understreker Lekanger.

Kurt Lekanger stilte til Tett på nett-intervju her på VG Nett, se hva han svarte her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi