Hovedinnhold

Privatpersoner skal overvåke videoovervåkning

EKSTRA ØYNE: Et britisk firma vil gjøre alle til overvåkere. Foto: Scanpix
EKSTRA ØYNE: Et britisk firma vil gjøre alle til overvåkere. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kunne du tenke deg å få betalt for sitte hjemme og titte på overvåkningsbilder dagen lang?

Denne saken handler om:

- Dette er ikke et spill, vi bekjemper terrorisme, bedyrer Tony Morgan som er mannen bak ideen Internet Eyes i Storbritannia overfor nettstedet The Register. Hans firma skal leverer overvåkningstjenester til firmaer som er villige til å betale snaut 200 kroner i måneden.

For den summen vil firmaet Internet Eyes sende bilder fra videoovervåkningskamera i bedriften ut til øyne som skal bedømme om det skjer noe interessant på skjermene.

Les også:- Butikk-ansatte forsøkt vervet av PIN-tyver

Bildene som sendes ut blir overvåket av frivillige som kommer til å innrapportere hendelser. Den personen med flest gyldige innrapporterte hendelser til Internet Eyes stikker av gårde med 9000 kroner hver måned.

Hendelser som firmaet ber sine tittere være på utkikk etter, er typisk småkriminalitet som butikktyveri, innbrudd og hærverk.
Titterne som følger med på sendingene får ikke vite hvor opptaket gjøres, og begrenses til å kun rapportere et visst antall hendelser i måneden de mener er betydningsfulle.

Når en hendelse flagges som viktig, sendes en melding til eieren av overvåkningskameraene sammen med et skjermbilde av hendelsen.

Les også:Overvåkningskamera tar deg på hudfargen

Grunnen til at Morgan har tro på firmaets suksess er at nesten ingen overvåkningskameraer har personer foran skjermene som faktisk overvåker dem. De fleste overvåkningskameraer myntet for sikkerhetsbruk gjør opptak for sikring av bevis.

Ikke i Norge

- Det er 4,2 millioner overvåkningskamera i dette landet og ingen ser på dem, sier britiske Morgan.

Et slikt system ville være fullstendig umulig i Norge, mener Datatilsynet

- Det er ikke noe som vil være gjennomførbart i Norge i alle fall, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til VG Nett.

Storbritannia har svært liberale regler til hvordan TV-overvåkning kan bedrives, mens det i Norge er svært strengt.

- I Norge kan opptakene som gjøres kun sees av sikkerhetsansvarlig for systemet og politiet. Heldigvis er ikke systemet med overvåkningskamera i Norge så utviklet som i Storbritannia, avslutter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi