Hovedinnhold

Pc vs. Mac - hva skal du velge?

Må Windows bite i det sure eplet - eller kan du kaste Mac-en ut av vinduet? Foto: iStock/IDG
Må Windows bite i det sure eplet - eller kan du kaste Mac-en ut av vinduet? Foto: iStock/IDG
Det finnes mange gode grunner til å velge både Windows og Mac. Her er en oppdatert liste.

Denne saken handler om:

Windows eller Mac, det er fortsatt et hett debattema som setter følelsene i sving.

Det finnes både fordeler og ulemper med begge operativsystemer.

For å gjøre det litt enklere for deg har PC World og Macworld samlet sammen grunner til hvorfor du skal velge enten Mac eller Windows neste gang du skal kjøpe en datamaskin.

Tre grunner til at du skal velge Mac

1. Det er mer stabilt
Takket være at Apple utvikler både maskinvare og programvare selv, har de lykkes med å lage et system som er mer stabilt enn Windows. Mac-er krasjer mindre, håndterer minnet på en smartere måte og både starter opp og lar seg slå av seg raskere.

LES OGSÅ:- En pc er ikke et kupp

2. Og mer sikkert
Fordi Apple har hatt en så liten markedsandel sammenlignet med Windows, har ikke virusskapere lagt ned noen betydelig innsats i å lage virus rettet mot Mac. Enn så lenge finnes betydelig færre sikkerhetstrusler for Mac-brukere. Det bør imidlertid påpekes at etter hvert som Apples markedsandeler øker, så vil antall sikkerhetstrusler også komme til å øke.

3. Mindre tøys
Windows er utvilsomt et bra operativsystem - når det ikke oversvømmes med prøveversjoner av programmer, spionprogrammer og annet tøys som pc-produsenter legger til i Start-menyen, på skrivebordet og i systemstatusfeltet. De fleste Windows-brukere har en eller annen gang irritert seg over stadige advarsler hvor man må godkjenne om et program skal kjøres eller små boblemeldinger som konstant spretter opp i systemstatusfeltet. Med Mac slipper du alt dette. Operativsystemet gjør ikke noe vesen av seg og lar deg i stedet fokusere på det viktige - å jobbe med datamaskinen.

Se flere grunner til hvorfor du skal velge Mac

Tre grunner til at du skal velge Windows

1. Større utvalg
Windows-maskiner kommer i en rekke ulike størrelser og utforminger. Du kan få alt fra en liten netbook - minibærbar - som får plass i lommen til en monstermaskin med det aller råeste av maskinvare. En stasjonær datamaskin er dessuten enkel å bygge ut eller oppgradere med et nytt grafikkort eller en raskere prosessor. Du er nesten garantert å finne en Windows-pc som tilfredsstiller dine behov. Apple har totalt ni Mac-modeller å velge mellom.

2. Mer funksjoner i maskinvaren
Selv om Apple er veldig innovative når det gjelder utviklingen av sin maskinvare, kan det i blant bli litt for sparsommelig. En Windows-pc har som oftest en rekke funksjoner som ikke finnes på en Mac. Blant annet har mange pc-er som selges i dag, innebygde kortlesere for minnekort, tilkoblinger for hdtv, innebygde tv-mottakere og støtte for Blu-ray. Det går selvsagt an å få mye av dette på en Mac, men da må du nok åpne lommeboka.

LES OGSÅ:Apple terger Windows-brukere igjen

3. Windows-brukere kommer foran i køen
Dette skyldes at det er langt fler som bruker Windows enn Mac. For eksempel har Windows-folket kunnet ta i bruk Googles Chrome-nettleser i over et halvt år, mens Mac-gjengen fortsatt venter på at OS X-versjonen skal bli klar. Ulike produkter som digitalkameraer og annen maskinvare leveres alltid med drivere for Windows, noe som ikke er like selvsagt for Mac-brukere.

Microsoft Office kjører dessuten mye raskere og bedre på en Windows-datamaskin enn tilsvarende for Mac - men det er kanskje ikke spesielt overraskende?

Se flere grunner til hvorfor du skal velge Windows

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi