Hovedinnhold

Nytt Facebook-virus med bildelink

FARLIG: Lenken "Download photo album" fører til det falske antivirusprogrammet i bakgrunnen og sender spam til vennene dine. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/Telenor)
FARLIG: Lenken "Download photo album" fører til det falske antivirusprogrammet i bakgrunnen og sender spam til vennene dine. (Fotomontasje: Ole Petter Baugerød Stokke/Telenor)
Vil vennene dine vise deg spennende bilder på Facebook? Vær forsiktig, du risikerer å få virus!

Denne saken handler om:

Mange brukere har den siste tiden fått en melding med tittelen «Hello», sendt fra en av vennene sine. I teksten står det noe slik som «I got you a surprise [forskjellige navn].blogspot.com».

Les også: Facebook saksøker den norske pornosiden Faceporn 

Trykker man på lenken, kommer man til det som ser ut som en bildedelingstjeneste. Men den er falsk.

Les også: Her er enda en lenke du må passe deg for på Facebook 

Falsk antivirus

«Tjenesten» gir deg nemlig en lenke, som man angivelig må trykke på for å få se de spennende bildene Facebook-vennen din vil vise deg.

Men lenken gir deg ikke bilder. Den gir deg filen «photo.exe», som mange dessverre velger å åpne. Og vips, så har du en trojaner på maskinen.

Telenors sikkerhetssenter forteller hva som skjer videre. Trojaneren laster ned falsk antivirus, og et program som sørger for at du sender ut den falske meldingen til alle Facebook-vennene dine.

Les også: Denne rumpa ble for frekk for Facebook 

Stort i Norge

- Komponentene kan også ha annen funksjonalitet i tillegg til den vi har oppdaget, og de forskjellige filene og nettadressene for spredning blir stadig endret for å unngå å bli oppdaget av antivirus, skriver Telenors sikkerhetssenter på sin blogg.

Trojaneren i seg selv er ikke særlig unik, men det som er spesielt denne gangen, er at den har fått såpass stor spredning i Norge.

- Vær veldig skeptisk til lenker mottatt på Facebook. Spesielt dersom de sender deg til eksterne sider. Ikke hent ned eller start .exe-filer, oppfordrer Telenor.

Les også: Tror du bare Facebook eier livet ditt? Sjekk dette! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi