Hovedinnhold

Ny tjeneste sirkler inn Chatroulette-brukerne

Ikke forvent slettehjelp fra Datatilsynet

EN AV MANGE: Dette er en av flere tusen brukere av Chatroulette som er registrert i Chatroulettemap. Foto: SKJERMDUMP
EN AV MANGE: Dette er en av flere tusen brukere av Chatroulette som er registrert i Chatroulettemap. Foto: SKJERMDUMP
(VG Nett) Trodde du at du var helt anonym på Chatroulette? Her er tjenesten som gjør det risikabelt å ta den helt ut foran webkameraet.

Denne saken handler om:

Fakta om Chatroulette

  • Sannsynligvis opprettet av den russiske 17-åringen Andrey Ternovskiy.
  • Skal ifølge ComScore ha hatt rundt én million brukere i januar. Det er uvisst hvor mange av dem som er norske.
  • Gjør at du ved å trykke på en knapp får se en ukjent persons webkamera og han får se ditt.
  • Da VG Nett testet tjenesten kom vi over mange blottere, folk som bare ville snakke og noen barn.
  • Chatroulette har egentlig 16-års aldersgrense, men det er ingen som kontrollerer at du faktisk er så gammel.

De siste dagene har VG Nett skrevet om den nye nett-trenden Chatroulette, som går ut på at du møter vilt fremmede mennesker og snakker med dem på webkamera. Da VG Nett testet tjenesten var det en stor andel av dem vi møtte på som blottet seg selv.

Kanskje er troen på anonymitet noe av grunnen til at mange gjør bisarre ting på nettsiden. Men anonymiteten er ikke komplett. Nå har det kommet en tjeneste som registrerer Chatroulette-brukerne og plasserer dem i et Google-kart med bilde, skriver IT-avisen.

Det er ikke din virkelige gateadresse som vises i Chatroulettemap, men adressen til din internettleverandør. Det er likevel ofte slik internettleverandøren holder til på en adresse i nærområdet, og dermed kan Chatroulettemap gi et omtrentlig bilde av hvor den enkelte bruker befinner seg.

Det er ikke sikkert Datatilsynet ville ha godtatt siden i Norge, men fordi både Chatroulette og den nye Chatroulettemap er utenlandske sider, er det ingen ting Datatilsynet kan gjøre for å få stoppet dem.

HAR DU BLITT AVBILDET PÅ DENNE SIDEN?KONTAKT VG NETTS JOURNALIST HER!

Kan ikke regne med hjelp

Hvis du finner deg selv avbildet på Chatroulettemap i et uheldig øyeblikk, kan du altså ikke regne med å få hjelp til å slette det.

- Du skal på ingen måte ha forventninger om at Datatilsynet kommer og rydder opp hvis du gjør noe du angrer på på denne tjenesten og havner på denne siden, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet til VG Nett.

Datatilsynet lanserte mandag slettmeg.no, som skal hjelpe deg med å få fjernet opplysninger om deg selv på internett. Men siden verken Chatroulette eller Chatroulettemap er norske sider, er det ikke sikkert de får slettet deg.

VGTV:Vi testet Chatroulette

- I Norge har vi reagert mot for eksempel iam.no og mente at de ikke hadde saklig grunn til å oppbevare ip-adresser. I dette tilfellet kunne vi ha sagt at heller ikke dette var saklig, og at det kunne vært brudd på personopplysningsloven og åndsverksloven. Men siden denne nettsiden holder til i andre land, muligens Russland og USA kan vi ikke forfølge det, sier han.

LES OGSÅ:- Du vet aldri hvem du snakker med

I stedet oppfordrer han folk til å være forsiktige med å utlevere seg selv på nettet.

- Vi skal alltid være forsiktige på nettet, men jeg vil ikke oppfordre folk til å slutte å bruke tjenester på nettet som er morsomme og spennende, sier han.

Ifølge Chatroulettemap kan du sende dem en epost dersom du vil ha et bilde fjernet. Men som regel trenger du et bevis for at det er du som er på bildet.

Hva er dine erfaringer med Chatroulette?Fortell oss her!

- Alle kan bli registrert

Siden som viser Chatroulettebrukerene er relativt ny, og mens det er antatt at én million brukte Chatroulette i januar, er det bare 2661 som er registrert på Chatroulettemap. Men det kan hende det blir enda flere etter hvert.

- Jeg mener ikke at dette er på noe måte greit, men man burde være forberedt på det.Hva mener du? Diskuter her!

- I teorien kan alle som har vært inne på denne tjenesten bli registrert, sier Helge Veum, senioringeniør i Datatilsynet.

- Siden de tar utgangspunkt i ip-adressen din, får de opp hvor din internettleverandør har kontor og det er det stedet som blir registrert som din «adresse», sier Veum, som ikke selv har vært inne på siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi