Hovedinnhold

NRK starter musikk-butikk

REKORDSTORE: Prosjektleder Jon Roar Tønnesen for Digitalt Musikkarkiv i NRK administrere Europas største digitale musikkarkiv i fullformat. Foto: Kristian Helgesen.
REKORDSTORE: Prosjektleder Jon Roar Tønnesen for Digitalt Musikkarkiv i NRK administrere Europas største digitale musikkarkiv i fullformat. Foto: Kristian Helgesen.
Statskanalen NRK vil banke iTunes.

Denne saken handler om:

I fjor ble det solgt musikk for 700 millioner kroner i Norge. Lovlig nedlasting utgjorde kun seks prosent. Samtlige i platebransjen er likevel skjønt enige om at det er her veksten vil foregå i årene fremover.

For mens salget av CD-plater stadig stuper har pilen for nedlasting pekt oppover i lang tid. I fjor viste salg av nedlastede produkter en økning på 64 prosent i verdi sammenlignet med fjoråret.

Europas største arkiv

Det er dette markedet NRK nå sikter seg inn mot.

- Vi ønsker å bli store og konkurrere med iTunes, sier prosjektleder Jon Roar Tønnesen for Digitalt Musikkarkiv i NRK.

NRK har siden 2006 jobbet med å digitalisere platearkivene på Marienlyst i Oslo og Tyholt i Trondheim. Statskanalen har samlet på musikk siden oppstarten i 1933. Hovedtyngden av plater stammer fra 70-tallet og utover. Samlingen består av 150000 CD-er og 170000 vinylplater.

- Dette var i utgangspunktet ment som et produksjonsarkiv, men vi så at vi kunne bruke det til noe mer, forteller Tønnesen.

Når digitaliseringsjobben er ferdig vil NRK sitte på Europas største digitale musikkarkiv i fullformat. Nedlastingstjenesten skal hete musikkarkivet.no, og musikken skal leveres både til mobil og PC. I førsteomgang er det snakk om mp3 og alle vanlige komprimerte formater, men etter hvert som båndbredden øker vil låtene komme i fullformat.

- Og det kan vi levere! Jeg kan jo tenke meg at jazzelskere og klassiskelskere vil bli begeistret for dette.

Vil selge minner

iTunes Store er den desidert største aktøren på lovlig nedlasting av musikk, også i Norge. Siden oppstarten i april 2003 har det Apple-eide selskapet solgt over fem milliarder låter og erobret en markedsandel på over 70 prosent.

Flere aktører har prøvd å ta opp kampen, uten å ryste musikkgiganten nevneverdig. NRK vil også være underlegne iTunes på katalog med 3,6 millioner mot 8 millioner sanger. Tønnesen tror likevel de har funnet oppskriften.

- Vi planlegger å møte også et annet publikum enn de andre nedlastingssidene. Et av våre slagord er at «du har minnene og vi har musikken». Veldig mange knytter minner til musikk de ikke finner noe sted. Men vi har den.

I tillegg til platearkivet sitter NRK på unike studio- og konsertopptak. Meningen er at dette materialet også skal ut til folket etter hvert.

Lisensdebatt

- Det ligger i mediemeldingen til Giske. NRKs arkiver skal gjøres tilgjengelig for publikum. Men på konsertfronten er det en del rettigheter som må avklares først.NRK jobber med et norsk musikkleksikon på nett, som statskanalen har kjøpt rettighetene til sammen med Rockheim - populært kalt rockemuseet - i Trondheim. Etter planen skal leksikonet fungere i samspill med det digitale platearkivet, noe som vil gi langt mer integrert informasjon om låtene man kjøper enn det konkurrentene kan tilby.

- Det er også en oppgave vi har som allmennkringkaster.

Etter det VG erfarer har planen vært å lansere musikkbutikken for allmennheten i løpet av 2008. Dialogen med plateselskapene om rettigheter har imidlertid forsinket arbeidet. Tønnesen vil ikke si noe om hvor mange låter NRK har fått rettigheter til å selge ennå. Musikktjenesten skal administreres av NRKs kommersielle partner NRK Aktivum. Tønnesen er forberedt på nok en debatt om lisensen.

- Selvfølgelig vil det spørsmålet komme opp. Men NRK startet ikke opp dette for å tjene penger. Til det er også marginene for små. Men vi har lov til å ta inn nok til å dekke kostnader.

Er det riktig av NRK å lage butikk av arkivet de har bygget opp med lisensbetalernes penger?Diskutér her.

Tønnesen forteller at prisene på låtene vil ligge på samme nivå som hos den uttalte hovedkonkurrenten iTunes, dvs. rundt 8 kroner per spor. Digitaliseringskostnadene vil likevel føre til at låtene fra vinylplater vil bli noe dyrere, uten at prosjektlederen kan utdype hvor mye.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi