Hovedinnhold

Norske bankkort undersøkes etter kortsvindel

LETT: Å kopiere kort med kun magnetstripe er lett og gjøres med slike maskiner. Foto: Trond Solberg
LETT: Å kopiere kort med kun magnetstripe er lett og gjøres med slike maskiner. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) Minst 1000 norske bankkort undersøkes nå nærmere etter et enormt tyveri av kortdata i USA.

Denne saken handler om:

Det opplyser en av distributørene for Mastercard i Norge, SEB Kort.

- Vi jobber med denne saken, og har en liste på ca 1000 kort som ikke nødvendigvis er eksponert, men sjekkes nærmere, sier informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg til VG Nett.

- De kortene som er rammet vil vi sperre, sier hun.

Diskutér:Er sikkerheten i kortbransjen for dårlig?

I formiddag jobbet sikkerhetsekspertene hos SEB Kort for å sammelikne informasjonen fra banken som var rammet av innbruddet.

Bank- og korttjenesten Heartland var de som ble rammet i denne omgangen. Ifølge Computerworld behandler de over 100 millioner korttransaksjoner i måneden, og det er kritiske data som er mistet.

Hos SEB Kort mener de saken er under kontroll.

- Vi har god kontroll og oversikt over saken. Vi legger inn tapsreduserende profiler på kortene og eventuelt bytter ut kortene, sier Høgberg.

Hun understreker at dette er et tilfelle der kunden ikke vil bli stilt ansvarlig for eventuelle tap.
- Dersom man er berørt av denne saken vil man aldri bli holdt ansvarlig, sier Høgberg til VG Nett.

Det samme understreker Visa Europe i en uttalelse de har gjort i forbindelse med Heartland-saken.

«Visa Europe-kortholdere som er uskyldige ofre i denne svindelen vil få pengene sine tilbake under de vilkårene som er satt opp av banken deres» heter det i uttalelsen.

Forhåpentligvis er det lett å sile ut de kortene som er blitt kopiert med informasjonen som forsvant under datainnbruddet hos Heartland Payment Systems.

- «Skimming» er lett å oppdage, siden det er annerledes fra normal bruk, sier Høgberg til VG Nett. Skimming er betegnelsen på prosessen som brukes for å stjele data enten direkte fra kortet eller ved datainnbrudd, for så å lage kopikort til misbruk.

Del av businessen

Hos SEB Kort er det ikke tegn til panikk i forbindelse med datatapet. Det forrige tapet av kortnummer resulterte i stjålne data om 75 millioner kort, men Heart-landsaken kan bli enda større.

- Dette er dessverre en del av businessen vår, sier Høgberg.

Hos SEB Kort får VG Nett opplyst at det ikke er mye kundene kan gjøre for å undersøke situasjonen selv. Kortselskapene vil underrette de som er rammet av datatapet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi