Hovedinnhold

Nordmenn nedprioriterer miljø ved elektronikkjøp

VEIS ENDE: Slik ender mye elektronikk opp, i en bakgård i et uland for opphugging. Foto: EPA
VEIS ENDE: Slik ender mye elektronikk opp, i en bakgård i et uland for opphugging. Foto: EPA
(VG Nett) Nordmenn har fått andre prioriteter enn miljø når de handler elektronikk.

Denne saken handler om:

Vi blir mer kvalitetsbevisste, betaler gjerne for det og bryr oss mindre om miljøet. Det viser en undersøkelse av nordiske forbrukervaner innenfor elektrobransjen utført av Elkjøp og Carat.

Tallenes tale er klar. Mens 13 prosent av norske forbrukere mente miljø var en viktig faktor i deres kjøpsvaner av hvitevarer i 2008, har tallet gått ned til åtte prosent i 2009.
Leserne diskuterer:Er elbiler miljøvennlig?

Den samme trenden vises også hos nordiske naboer, spesielt i Danmark der miljøfaktoren betydde svært mye i fjor.

Styreleder Olaf Brastad hos Bellona mener tallene er grunn til å brette opp ermene i miljøbevegelsen.

- Da har vi og Elkjøp en jobb å gjøre, og samfunnet har en jobb å gjøre, sier han til VG Nett.

Han peker på at nordmenn i praksis gjør miljøet en tjeneste ved å prioritere kvalitet. Økt kvalitet fører til lengre levetid på produktet og mindre behov for å bytte dem ut. Slikt gagner miljøet. Undersøkelsen viser at kvalitet har blitt en viktigere faktor i avgjørelsen om kjøp.

Blant de over 5000 svarene i Elkjøp og Carats undersøkelse, viste prioriteringen av kvalitet en drastisk økning siden i fjor. Omtrent dobbelt så mange svarte at de prioriterer kvalitet ved kjøpet i 2009, som ved tilsvarende undersøkelse i fjor.

Slikt gleder Brastad.

- Kvalitet gjør at man reduserer et bruk og kast-forhold. Det er et økende forbruk av produkter som inneholder mer og mer miljøgifter. Vi trenger bevisste forbrukere både i forhold til energi og innhold av miljøgifter, og vi vet at de inneholder miljøgifter, sier han til VG Nett.

- Er det bekymringsverdig at nordmenn nedprioriterer miljøtanken i krisetider?

- Det tar tid å bygge miljøbevisste forbrukere. På mange områder har folk blitt mer miljøbevisste, men dette er en jobb som ikke noen gang blir ferdig, sier Brastad.

Vil rydde opp

I disse dager forberedes en aksjon i regi av blant annet elektronikk- og avfallsbransjen, der det skal bevisstgjøres rundt bruken og avfallshåndteringen av elektroniske gjenstander.

Les også:Greenpeace krever økt fokus på miljøpolitikken

- Vi har nå aksjonen «duppeditt» som skal gjøre deg og meg mer bevisste på hva vi gjør med de kasserte produktene. Målsetningen er å få forbrukere til å bli mer bevisste på miljøet.

En av grunnene til at nordmenn lett nedprioriterer miljøet i tankene selv om handlingene sier noe annet, er at nordmenn har fått et for tett forhold til forbruket, mener Brastad.

Les også:Nytt batteri gjør deg grønnere

- Har nordmenn noen grunn til å ignorere miljøet i krisetider?

- Det er ingen grunn til det. Norge er et land som virkelig bør og kan ta miljøansvar. Vi er bortskjemte med naturressurser og penger. At vi kjøper kvalitet og miljøvennlighet skulle bare mangle. Vi kan ikke ha et forhold til strøm som amerikanerne har hatt til bensin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi