Hovedinnhold

Nigeria-svindlerne har lært seg norsk

HATET: Det er ikke mange internettbrukere som liker spam. Foto: AP
HATET: Det er ikke mange internettbrukere som liker spam. Foto: AP
(VG Nett) I disse dager sirkulerer en e-post med et tilbud som høres for godt ut til å være sant.

Denne saken handler om:

Mange nordmenn får i disse dager en e-post fra noen med et asiatiskklingende navn, med et braktilbud. Ved å ta kontakt med den personen og kanskje sende over litt penger til å smøre byråkratiet kan du tjene en formue sier e-posten.

For godt til å være sant? Ja, det er det. En klassisk svindel går nå rundene ut til norske e-postbokser og det attpåtil på norsk.

« Jeg har en lukrativ forretning forslaget av gjensidig interesse å dele med deg. Det innebærer å overføre en stor sum penger. Alt om dette Transaksjonen skal være gjennomført lawfully uten hendelsen. Jeg foretrekker du kontakte meg på min private e-post adresse nedenfor (XXXXX@yahoo.com.hk)
Jeg skal gi deg mer informasjon om denne operasjonen.»

Leserne diskuterer:Lar noen seg virkelig lure av dette?

Slik lyder teksten i e-posten, noe kortere enn de sedvanlige historiene fra Nigeria-svindlere. I de klassiske brevene blir tilfeldige personer lokket til å gi svindlerne penger, mot at de angivelig skal få mangfoldige ganger så mye tilbake. Det skjer aldri.

En klassisk svindel

Den klassiske Nigeria-svindelen baserer seg på å sende ut millioner av e-poster og satse på at noen biter på.

Den typiske svindelen som har blitt sendt til millioner av e-postkasser har i grove trekk gått ut på følgende:

* En høytstående person i Nigeria (eller i noen tilfeller andre land) har på lovlig eller ulovlig måte anmasset en stor mengde verdier.

* Den høytstående personen døde / ble drept / ble bortført og nå står arvingene igjen med verdiene uten noen mulighet til å anvende dem. De mener verdiene må hvitvaskes ved å bringes over i andre kontoer, gjerne i utlandet.

* Arvingene ber så om din hjelp til en av to ting: Å skaffe en konto som verdiene kan stå på og penger til å «komme rundt» byråkratiet i landet. Dersom mottakeren av e-posten er behjelpelig med dette, skal han / hun få en prosentdel. Beløpene er alltid så høye at prosentdelen ofte dreier seg om en million dollar eller mer.

Dermed oppfordres offeret i e-posten til å oppgi sine kontonummer og personalia, noe som alltid er en dårlig idé. Ofte bes offeret om pengesummer til dokumentavgifter, stempelavgifter og smøring.

Grunnen til at denne typen svindel kalles Nigeria-svindel, er den store mengden forsøk på svindel utført fra landet. Den samme typen svindel kalles også 419-svindel, etter lovparagrafen som omhandler svindel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi