Hovedinnhold

Ni av ti e-poster er spam

SPAM, SPAM, SPAM: Kanskje ikke så rart at de yngre nettbrukerne dropper eposten? Foto: Pål Unanue-Zahl
SPAM, SPAM, SPAM: Kanskje ikke så rart at de yngre nettbrukerne dropper eposten? Foto: Pål Unanue-Zahl
(VG Nett) Synes du innboksen fylles opp av søppelpost ekstra fort for tiden? Da har du helt rett.

Denne saken handler om:

Dette er sikkerhetsskolen


Over fem uker kan du følge «Sikkerhetsskolen» i VG og på VG Nett, i samarbeid med Norsk Senter for InformasjonsSikring (NorSIS). Hver uke er viet et eget tema.

På VG Nett finner du nye saker, møte ekspertene og teste deg selv hver uke. I slutten av uken kan du teste deg selv og se om du har fått med deg det viktigste. Når du har vært gjennom alle fem «leksjonene», er du en trygg PC-bruker!

Uke 1: Brannmur og trådløs sikkerhet. Hold PC-inntrengerne ute.

Uke 2: Virus. Slik blir du virusfri.

Uke 3: Oppdatering. Sikrere med oppdatert PC.

Uke 4: Sikkerhetskopiering. Mist aldri informasjon igjen.

Uke 5: Informasjonskontroll. Slik blir du en trygg surfer.

- E-postsystemer er overbelastet med håndteringen av all søppelposten (spam), sier nestlederen hos sikkerhetsfirmaet Postini til nyhetsbyrået Reuters.

Antallet uønskede søppelmeldinger på nettet har tredoblet seg for Postinis kunder, et firma som spesialiserer seg i å plukke opp og stanse søppelpost før de havner hos kundene.

I løpet av juni stanset Postini 2,5 milliarder søppelmeldinger, hittil i november har de stanset over 7 milliarder.

Firmaet anslår nå at hele ni av ti e-poster som sendes på verdensbasis er søppel. Tallene til Postini støttes delvis opp av et britisk firma, SurfControl, som melder om en 50% økning i antallet søppelmeldinger i Stor-Britannia bare de siste to månedene.

Zombie-problem

De langt fleste meldingene sendes fra enorme nettverk av hjemmedatamaskiner, fjernstyrt av kriminelle hackere. De utnytter sikkerhetsfeil og slappe rutiner hos PC-brukerne til å installere programmer som spyr ut søppelpost.

Forsendelsen skjer uten at brukerne er klar over innbruddet, derfor kan det gå lang tid før maskinen blir fjernet fra nettverket.

Ikke la tyvene ta over maskinen!
** Sliksikrer du deg mot innbrudd!
** Husk åoppdatere maskinenjevnlig!
**Hold virusene unna!

Nettverket tas over av hackere, og leies ut etter behov til spammerne. Enkelte nettverk kan bestå av opptil 100000 datamaskiner tatt over av hackere.

Holdningen til hackere har også endret seg over tid.

- Før handlet det om å vise hva man kunne, sier Harnish Patel i SurfControl. Nå handler det om å svindle mennesker.

Lite avansert

Svindelen er i bunn og grunn ikke spesielt avansert, mener sikkerhetsekspertene. Det er salg av tvilsomme kopilegemidler og aksjesvindel som lurer folk til å handle.

- Det vil bare slutte når folk stopper å kjøpe slankepiller, urtemedisin og seksuelt stimulerende midler, sier Dave Rand i sikkerhetsfirmaet Trend Micro.

- Produktene de selger er akkurat de samme som man solgte i middelalderen, sier han til Reuters.
- Dette er et menneskelig problem, ikke et IT-problem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi