Hovedinnhold

Nettside skal finne dine stjålne gjenstander

... og politiet vil samarbeide med den

ETTERSØKT: På Ettersokt.no kan du finne lister over gjenstander som er stjålet over hele Norge. Skal du til å kjøpe noe du mistenker er tyvegods, kan du for eksempel sjekke her om det er noen som savner gjenstanden. Foto: Faksimile
ETTERSØKT: På Ettersokt.no kan du finne lister over gjenstander som er stjålet over hele Norge. Skal du til å kjøpe noe du mistenker er tyvegods, kan du for eksempel sjekke her om det er noen som savner gjenstanden. Foto: Faksimile
(VG Nett) Har du blitt frastjålet noe? Her er nettsiden som kan finne det igjen for deg. Ettersokt.no vil samle en oversikt over alt som blir stjålet i Norge.

Denne saken handler om:

Det er den vesle én-manns bedriften Norsk Ettersøkning AS som står bak det nye nettstedet Ettersokt.no, hvor du oppfordres til å liste stjålne gjenstander slik at andre kan finne dem.

Nettsiden ledes av Jan Karlsen, som selv mener han med dette vil prøve å gjøre verden til et litt bedre sted hvor det skal bli enklere å finne ut om gjenstanden du kjøper eller tilfeldigvis fikk øye på, kanskje er stjålet fra noen.

- Ta for eksempel når du skal kjøpe en bil eller kanskje en snøfreser. Det er ikke alltid like fristende å ringe politiet for å sjekke om det er tyvegods, sier Karlsen til VG Nett.

Hans visjon er at når du kjøper en gjenstand, skal du sjekke det opp mot Ettersokt.no for å se om det er tyvegods.

Samarbeider med politiet

På nettsiden, kan du velge mellom en rekke ulike kategorier slik som kjøretøy, MC, båtmotorer, kunst og datautstyr. I dag er det for eksempel listet drøyt 1700 motorsykler på siden.

Blir du frastjålet noe, vil du kunne logge deg inn gratis og registrere gjenstanden. Har gjenstanden et serienummer, er det spesielt nyttig å registrere den, da andre enkelt og greit kan søke på registreringsnummeret skulle de komme over tyvegodset.

- Folk som vil gjøre en ærlig handel, har mulighet til å gjøre det bare ved å sjekke opp mot databasen vår, sier Karlsen.

STJÅLET: Et antikk speil er meldt stjålet. Foto: Ettersokt.no
STJÅLET: Et antikk speil er meldt stjålet. Foto: Ettersokt.no

Men det kan også være at noen for eksempel for øye på en mistenkelig bil parkert i gaten, eller en mistenkelig billig iPod, og på den måten kan sjekke Ettersokt.no for å se om gjenstanden er meldt stjålet.

Samarbeider med politiet

Karlsen forteller at det ofte er opp til kjøperen å forsikre seg om at gjenstanden ikke er tyvegods. Politiet kan i teorien si at kjøperen burde ha forstått at det var tyvegods, hvis omstendighetene skulle tilsi det (f.eks. pris og salgsmetode).

Det mener han gir alle en grunn til å logge seg inn på siden, og sjekke et eventuelt serienummer hvis de er mistenksomme.

Hovedsakelig tror Karlsen at nettsidens database skal fylles opp av privatpersoner som går inn og registrerer gjenstander de har blitt frastjålet. Men han samarbeider også med politiet som gir lister over stjålne kjøretøy som legges ut på siden.

- Ja, vi leverer lister over stjålne kjøretøy hver uke til nettsiden. Dette er et samarbeid, men det er likevel informasjon som er tilgjengelig for alle. Vi gir det også til avisen og andre som spør, sier etteretningskoordinator Helge Rakås i Vestfold politidistrikt.

Han bekrefter at Politidirektoratet har vurdert nettsiden, og ikke funnet noe kritikkverdig ved satsningen.

Ikke landsdekkende - ennå

Foreløpig er det først og fremst gjenstander slik som MC, bil og båt nettsiden dekker best. Men Karlsen får ikke komplette lister fra hele landet, foreløpig er det bare fra Vestfold.

- Noen kjøretøy er fra hele landet, men for eksempel listen over stjålne personbiler får jeg bare fra politiet i Vestfold. Men målet er å få data fra hele landet etterhvert, sier han.

Helge Rakås i Vestfold-politiet er svært positiv til tjenesten, som han omtaler som en slags nabohjelp hvis fordel er at den kan føre til flere oppklaringer i tyverisaker.

STJÅLET: Denne kompaktlasteren er meldt stjålet. Foto: Ettersokt.no
STJÅLET: Denne kompaktlasteren er meldt stjålet. Foto: Ettersokt.no

Dette er likevel en kommersiell tjeneste. Karlsen finansierer nettstedet gjennom å selge reklame på nettsiden, samtidig som det er mulig å registrere seg som betalt medlem, noe som fører til visse fordeler slik som et eget antityveri-utstyr.

Flere sukesshistorier

Ved å betale 360 kroner er du medlem i tre år. Da får du tilsendt klistremerker med advarsel om at gjenstandene er ID-merket på Ettersokt.no, i tillegg til at du får en UV-penn som kan skrive et usynlig serienummer på gjenstandene.

Når noen eventuelt oppdager en stjålet gjenstand, og finner den på Ettersokt.no, er det mulig å tipse nettstedet eller eieren av gjenstanden direkte. Eieren kan eventuelt love dusør.

Karlsen har flere sukesshistorier på lur. Blant annet ble en Audi funnet igjen bare 30 timer etter den ble meldt stjålet på nettsiden, men da hadde også eieren utlovet 25.000 kroner i dusør. Men bilen ble funnet - takket være Ettersokt.no.

- Foreløpig tjener jeg ingenting på dette. Dette er først og fremst noe jeg hadde lyst å skape, opplyser Karlsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi