Hovedinnhold

Nei, en app er ikke en «firkantet boks»

IT-professor: Det blir litt latterlig

FIRKANTET? Faktaboksen til venstre er hentet fra dagens Aftenposten. Her er programmet illustrert med NSB-appen som gir deg ruteinformasjon om toget. Foto: Nils Bjåland/VG
FIRKANTET? Faktaboksen til venstre er hentet fra dagens Aftenposten. Her er programmet illustrert med NSB-appen som gir deg ruteinformasjon om toget. Foto: Nils Bjåland/VG
(VG Nett) Har du funnet en firkantet boks på smarttelefonen din? Da har du funnet appen, ifølge Aftenposten.

Denne saken handler om:

I dagens Aftenposten har avisen skrevet følgende i forbindelse med saken «Stat og kommune rett på mobilen»:

«En app er en firkantet boks som man finner på moderne mobiltelefoner, såkalte smarttelefoner med berøringsskjerm», skriver avisen.

Alf Inge Wang er professor i datateknologi og spillteknologi ved NTNU. Han har en litt annen forklaring.

- En app er nesten det samme som et program på en datamaskin. Hovedforskjellen fra et vanlig program, er at nedlasting, betaling og installering er gjort enklere og gjøres via et app-store-program som kjøres på smarttelefon, sier Wang til VG Nett.

Han legger til at appen er i ferd med å endres fra et tradisjonelt mindre program til en mer komplisert programvare.

- Vanligvis har appene vært mindre og enklere programmer. I starten var appen en veldig kort opplevelse med begrensede funksjoner, men nå har du for eksempel fullstendige tekstbehandlere og apper som brukes av store organisasjoner. Snart kan du få alt du kan ha på datamaskinen på mobiltelefonen, sier Wang.

Wang sier at et vanlig dataprogram kalles application, men at Apple gjorde om navnet da de introduserte appene på markedet for å markere forskjellen.

- Hva tror du Aftenposten mente med en firkantet boks?

- Nei, hva kan det være? Det eneste er hvis de tenker visuelt. App-ikonet på de fleste smarttelefonene er firkantet, men det blir jo litt latterlig i forhold til hva det egentlig er, sier Wang.

Så hvis du har funnet det firkantete ikonet, har du kanskje muligheten til å finne ut hva en app egentlig er.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi